Cât de periculos este ketchup-ul din comerţ? „E“-urile care se ascund în pastă pot fi „fentate“ cu un înlocuitor sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La prima vedere, sosul caramelizat din roşii dă o aromă de neînlocuit. În spatele gustului dulce-acrişor se ascund însă o serie de substanţe chimice periculoase.

Studii efectuate de instituţii specializate în ţara noastră au scos la iveală faptul că, pe piaţa internă, există tipuri de ketchup care conţin până la 9 tipuri de aditivi alimentari. Un asemenea studiu aparţine Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România, care relevă că trebuie să deschidem bine ochii atunci când ne decidem să cumpărăm ketchup din comerţ şi aceasta din cauza conţinutului care, în funcţie de firma producătoare, abundă în E-uri.

Mai exact, studiul menţionat arată că, dintre cele 24 de tipuri de produse ketchup comercializate în ţara noastră, 33,33% conţin cinci E-uri, 8,33 % - şapte E-uri, 4,16 % conţin nouă E-uri, 20,8 % conţin patru E-uri şi 25% conţin două E-uri.

De fapt, acesta este şi motivul pentru care numărul aditivilor alimentari din ketchup, dar nu numai, creşte constant. Specialiştii spun că problemele generate de consumul de ketchup sunt cauzate de faptul că produsele din această categorie sunt conservate pe perioade lungi, se introduc tot mai mulţi coloranţi ce dau un aspect mai atractiv, sunt introduse în compoziţie vitamine produse pe cale artificială, dar şi nelipsiţii aditivi alimentari. Mioara Lungu, medic nutriţionist în Slatina, afirmă că celebrul sos din roşii nu ar avea gustul atât de îndrăgit de toată lumea dacă nu s-ar apela la E-uri.

”Produsele din categoria ketchup care se găsesc pe rafturile din magazinele din ţara noastră pot reprezenta un pericol pentru sănătatea noastră. Aici trebuie făcută însă o observaţie şi anume aceea că acest produs devine cu adevărat un pericol doar dacă este consumat în mod constant; cantitatea contează mai puţin în aceste condiţii dacă se consumă regulat. Cu alte cuvinte, consumul îndelungat sau regulat de ketchup din comerţ ne poate afecta sistemul imunitar şi, totodată, poate creşte şi riscul de apariţie a tumorilor maligne şi benigne”, afirmă nutriţionistul Mioara Lungu.

image

Studiul citat mai sus elaborat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România relevă că, de exemplu, produsul ”Tomato Ketchup” conţine un singur aditiv alimentar, ketchup-ul dulce ”Univer” conţine două E-uri. Produsele ketchup de la ”Tomi” au în compoziţie patru sau cinci E-uri, ketchup-ul ”La Minut” are cinci E-uri, ”Natex” conţine şase E-uri, ”Papalito” are nouă E-uri. 

În ultimii ani, pe piaţă au apărut şi tipuri de ketchup ecologic – mai închise la culoare, cu preţuri ceva mai mari decât cele obişnuite, dar care sunt capabile să furnizeze organismului o cantitate mare de vitamine A, C şi E, şi care conţin cu 60% mai mult licopen (un antioxidant foarte puternic) în comparaţie cu tipurile de ketchup ”normale”.

Din fericire, aroma aparent de neînlocuit a ketchup-ului poate fi înlocuită, spun specialiştii, cu un alt produs similar acestuia, mult mai sănătos – bulionul făcut în casă. În acest sens există multe reţete sănătoase pentru acest produs pe care specialiştii ne recomandă să îl folosim în locul ketchup-ului din comerţ.   

Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:

Trei remedii naturale împotriva mahmurelii. Ce sucuri de fructe şi de legume ne vor face să ne simţim mai bine a doua zi după ce am consumat alcool

Care sunt cele mai periculoase E-uri întâlnite în magazinele din România. Cât rău ne poate face Aspartamul şi în ce băuturi îl găsim

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite