Cât costă biletele de tratament acordate prin casele de pensii în 2025. A început vânzarea pentru prima serie
0Primele bilete de tratament alocate caselor de pensii sunt gata de repartizat persoanelor interesate care îndeplinesc condițiile de acordare. Prețul întreg al biletului a crescut față de 2024. Pensionarii cu pensii mici plătesc, pentru 16 zile de cazare și tratament, jumătate din pensie.

Casa Județeană de Pensii Olt a anunțat că a început distribuirea biletelor de tratament din prima serie din 2025. Este vorba de biletele disponibile, deocamdată, doar în unitățile hoteliere ale Societății Comerciale de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă (S.C. TBRCM S.A.), urmând ca după publicarea legii asigurărilor sociale de stat să se organizeze licitații pentru completarea ofertei de bilete și în alte stațiuni.
Biletele a căror distribuire a început joi, 25 februarie 2025, fac parte din prima serie și au date de prezentare în stațiune 7-8 martie 2025. Pentru beneficiarii din Olt au fost alocate în această serie 42 bilete de tratament, în condițiile în care, de la începutul anului și până în prezent, s-au adunat deja 1.100 cereri.
42 bilete, distribuite persoanelor care se prezintă la ghișeu
„Perioada de tratament este de 16 zile calendaristice. Pentru prima serie din acest an sunt repartizate un numar de 42 de bilete la stațiunile: Amara, Bala, Covasna, Olănești, Pucioasa, Buziaș. Aceste bilete se vor distribui prin solicitare directă personelor care se prezintă la sediul instituției noastre și care doresc să plece în perioada imediat urmatoare”, a anunțat Casa Județeană de Pensii Olt.
Persoanele interesate trebuie să prezinte cererea, actul de identitate în original, cuponul lunii ianuarie 2025 și xerocopiia biletului de trimitere eliberat de medicul de familie.
De astfel de bilete de tratament distribite prin intermediul caselor de pensii pot beneficia: pensionarii sistemului public de pensii; asigurații sistemului public de pensii care au nevoie de recuperare; beneficirii prevederilor unor legi speciale care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii; soțul/soția asiguratului/pensionarului sistemului public de pensii care nu este asigurat/pensioner al sistemului public de pensii (această categorie de beneficiari este relativ nouă, din septembrie 2024); asigurații sistemului de asigurare la accidente de muncă și boli profesionale etc..
Prețul întreg al biletului este situat între 3.156 lei și 3.348 lei. Pensionarii plătesc însă 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie, dar nu mai mult de costul integral al biletului. În cazul asiguraților contribuția este de 50% din valoarea biletului, dacă veniturile brute lunare sunt mai mici decât câștigul salarial mediu brut (în luna decembrie 2024 acesta a fost 9.251 lei şi cel net 5.645 lei), în caz contrar biletul fiind achitat integral.
În 2024, beneficiarii de bilete de tratament au avut de ales din ofertele hotelurilor din 37 de stațiuni (atât unități TBRCM, cât și hoteluri ale altor societăți), prețul integral al unui bilet situându-se între 2.248 lei și 2.968 lei. Conform datelor disponibie pe site-ul Casei Naționale de Pensii, 13 unități ale TBRCM au la acest moment oferte pentru pensionari, în stațiunile: 1 Mai, Amara, Bala, Buziaș, Bizușa, Covasna, Geoagiu, Lacu Sărat, Moneasa, Nicolina, Olănești, Pucioasa, Sărata Monteoru.