Braconierii şi şoferii teribilişti, căutaţi cu un elicopter al IGAv care a survolat, joi, judeţul Olt. „Şi nouă ne-au zis că dăm cu COVID, că activăm cipuri...“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un elicoper a venit în sprijinul poliţiştilor din Olt FOTO: IPJ Olt
Un elicoper a venit în sprijinul poliţiştilor din Olt FOTO: IPJ Olt

80 de poliţişti şi 20 de jandarmi au fost mobilizaţi pentru o acţiune-fulger, desfăşurată vineri, 29 octombrie 2021, în intervalul orar 14.00 - 17.00, de IPJ Olt. Un elicoper al Inspectoratului General al Aviaţiei, venit în sprijin, a survolat judeţul, vizaţi fiind în special braconierii.

Poliţiştii au acţionat în cele trei ore în zeci de localităţi ale judeţului (pe raza de competenţă a Secţiei 1 Poliţie Rurală Bobiceşti, Secţiei 2 Poliţie Rurală Osica de Sus, Secţiei 8 Poliţie Rurală Perieţi, Secţiei 9 Poliţie Rurală Scorniceşti şi Secţiei 12 Poliţie Rurală Potcoava şi tronsonul D.N. 65 – E574.), fiind implicate structurile de ordine publică, rutieră, arme, explozivi şi substanţe periculoase şi luptători S.A.S.. 

S-au aplicat peste 260 sancţiuni, valoarea amenzilor ajungând la aproape 58.000 lei. Şoferii au de dat cei mai mulţi bani pentru plata amenzilor,  24 rămânând, de asemenea, fără permisul de conducere. În sprijinul poliţiştilor olteni a venit şi un  elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, acesta survolând judeţul în scopul de a preveni şi combate  braconajul piscicol şi cinegetic, tăierile ilegale de arbori din păduri şi faptele ilegale asociate din exploatarea, transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos. Poliţiştii au monitorizat de asemenea, din elicopter, traficul rutier, anunţându-şi colegii aflaţi la sol atunci când au constatat abateri ale şoferilor. 

„Obiectivul acţiunii a fost îmbunătăţirea climatului de ordine şi siguranţă publică, creşterea autorităţii poliţiei şi asigurarea respectării cadrului legal, prin organizarea de acţiuni specifice punctuale şi consolidarea prezenţei echipelor de patrulare în zonele vizate, pentru prevenirea activităţilor infracţionale şi amplificarea vizibilităţii elementului poliţienesc în spaţiul public“, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Ionuţ Vasiloaica.

„Se urcă un poliţist la bordul aeronavei şi survolăm zonele de interes“

Elicopterul a fost elementul-surpriză al activităţii, stârnind reacţii de tot felul. A aterizat în timpul misiunii din Olt chiar la marginea pădurii Saru, de unde ieşea un camion încărcat cu lemne. Din fericire pentru şofer, toate documentele erau în ordine. Reacţia celor controlaţi a fost însă surprinzătoare. „Oamenii ne aplaudau şi ne făceau cu mâna cât am mai zburat în zonă“, a mărturisit pilotul aeronavei.

misiune cu elicopterul în olt - foto ipj olt

Elicopterul IGAv a fost solicitat în sprijinul poliţiştilor din Olt FOTO: Alina Mitran

Prezenţa elicopterelor din dotarea IGAv pe raza judeţului va fi în perioada următoare mai des simţită, spun autorităţile. Deşi supravegherea din aer şi-a dovedit de fiecare dată eficienţa, nu este chiar la îndemână să ai frecvent un astfel de sprijin. Piloţii de pe aeronavele IGAv au fost foarte solicitaţi în acest an de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, acţiunile pentru depistarea migranţilor consumând cele mai multe ore de zbor.  

misiune cu elicopetrul în olt - foto ipj olt

Zonele împădurite din judeţ au fost survolate cu scopul de a depista eventuale acţiuni de braconaj FOTO: IPJ Olt

„Se constată o creştere a numărului de solicitări din partea acestor structuri (n. red. - ale MAI) pentru a avea un sprijin aerian cu aeronavele Inspectoratului General de Aviaţie. Desfăşurăm misiuni pe întreg teritoriul naţional, în sprijinul structurilor de ordine şi iguranţă publică. Misiunile cu suport aerian sunt executate la solicitarea structurilor din judeţele respective, în speţă, în cadrul IPJ Olt, am executat o misiune de acest gen şi anul trecut, cu rezultate foarte-foarte bune pe partea de prevenire şi combatere a faptelor ilegale“, a precizat purtătorul de cuvânt al IGAv, lt. Eugen Fricosu.

Piloţii solicitaţi în sprijin nu cunosc dinainte misiunile. „La bordul aeronavei se urcă un poliţist, noi nu cunoaştem cu exactitate zonele, pentru confidenţialitate a misiunii se urcă un poliţist la bordul aeronavei şi survolăm zonele de interes pe care aceştia le au. Dacă se constată fapte, aceştia comunică în timp real cu poliţiştii aflaţi la sol şi se pot lua măsurilegale în speţă“, a precizat reprezentantul IGAv.

misiune cu elicopterul în olt - foto ipj olt

Şi traficul rutier de pe E 574 a fost urmărit de la înălţime FOTO: IPJ Olt

Elicoperul venit în sprijinul poliţiştilor olteni este unul dintre cele mai vechi, fabricat în 1983, în România, însă este un model foarte apreciat în astfel de misiuni pentru că permite o foarte bună observare. Piloţii, pe de altă parte, sunt foarte solicitaţi atunci când îl pilotează. „Noi spunem că este cel mai greu de pilotat din aviaţie, fiindcă nu are niciun fel de pilot automat, totul e la mâna pilotului. E cum mergeam înainte cu Dacia“,  a dezvăluit pilotul care a survorlat judeţul. Cu acest tip de aparat s-au executat misiuni de succes aproape de frontieră, reuşindu-se descoperirea multor grupuri de migranţi, chiar dacă aceştia sunt aduşi pe rute greu accesibile, prin canale acoperite de stufăriş.

Pentru că piloţii sunt solicitaţi în sprijin şi pentru acţiuni pe timp de noapte, s-au confruntat, în pandemie, şi cu reacţii absolut neaşteptate. „Şi nouă ne-au zis că dăm cu Covid, că activăm cipuri...“, au mai dezvăluit membrii echipajului.

Vă recomandăm şi:

Misiunea de salvare a alpinistului rănit în Valea Coştilei, povestită pas cu pas de unul dintre salvamontişti: „Acţiune ca-n vest” VIDEO

Cavaleria US Army ajunge în România

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite