VIDEO-FOTO Mii de sibieni la procesiunea cu moaştele sfântului Andrei Şaguna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de sibieni au participat la procesiunea de la Sibiu - Foto Ramona Găină
Mii de sibieni au participat la procesiunea de la Sibiu - Foto Ramona Găină

Ploaia nu i-a împiedicat pe sibieni să vină joi seara în număr foarte mare la catedrala mitropolitană, la slujba şi procesiunea cu moaştele lui Andrei Şaguna, în primul an după ce ocrotitorul românilor transilvăneni a fost trecut în rândul sfinţilor.

După slujba de la catedrală, moaştele lui Andrei Şaguna au fost purtate în procesiune pe traseul strada Mitropoliei-Piaţa Mare-strada Nicolae Bălcescu-Parcul Astra şi înapoi la catedrală, la ceremonial luând parte soldaţi, jandarmi cu făclii aprinse şi pompieri, înalte feţe bisericeşti în frunte cu IPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, dar şi aproximativ 3.000 de sibieni. 

„Am venit să ne încărcăm bateriile, e primul an de când sfântul nostru Andrei a fost canonizat, a fost un sprijin al credinţei şi al oamenilor, pentru necazuri ne rugăm la dânsul”, a spus Maria Păşculescu, o sibiancă participantă la procesiune. 

Pe parcursul procesiunii, preoţii şi credincioşii au cântat colinde, iar la final au intrat din nou în catedrală, pentru a se închina la moaştele lui Andrei Şaguna. 

„Este o sărbătoare foarte mare, sfântul Andrei Şaguna a fost ocrotitorul României, pentru noi sibienii faptul că avem o facultate care îi poartă şi numele este ceva. Am emoţii, pentru că este frumos, foarte frumos, merg şi la sfintele moaşte”, a spus Luisa Ganea, o altă participantă la procesiune. 

 Andrei Şaguna (n. 20 ianuarie 1808, Mişkolţ, Ungaria - d. 28 iunie 1873, Sibiu) a fost un mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocşilor şi ale românilor din Transilvania, fondator al Gimnaziului Românesc din Braşov (1851), membru de onoare al Academiei Române. Potrivit dorinţei sale testamentare, a fost înmormântat lângă biserica mare din Răşinari, „fără pompă, fără muzică şi fără predică”, prohodit de un singur preot, duhovnicul său. La înmormântarea lui au participat mii de români veniţi din toate părţile Ardealului. Întreaga agoniseală a vieţii a lăsat-o, prin testament, Arhiepiscopiei Sibiului. 

În 29 octombrie 2011, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, a avut loc ceremonialul de canonizare a Mitropolitului Andrei Şaguna, la care au participat peste 2.000 de credincioşi şi aproximativ 300 de preoţi. De atunci, Andrei Şaguna a devenit Sfântul Andrei Şaguna, pomenit în fiecare an în 30 noiembrie, odată cu Sfântul Andrei, ocrotitorul României.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite