Spitalul Județean Sibiu, pe muchie de cuțit
0Comparativ cu acum trei ani, cea mai mare unitate sanitară de sta din județ a redus cu aproape jumătate cheltuielile pentru medicamente și materiale sanitare. Cu bani puțini, se cumpără lucruri ieftine, iar dacă e nevoie și de altele, cheltuielile trec în buzunarul pacientului.
Bugetul spitalului pe acest an este de 58 de miliarde de lei, comparativ cu acum 3 ani când unitatea sanitară primea 70 de miliarde. Salariile au rămas aceleași, facturile la utilități au crescut, așa că reprezentanții spitalului s-au văzut nevoiți să reducă banii pentru medicamente și materiale sanitare, unde bugetul este aproape la jumătate față de acum trei ani.
”Suntem pe muchie de cuțit, situația e relativ gravă, și rezultă din suma mică alocată de către Casă pe anul ăsta, pe baza unei grile de calcul, pe indicatorii de anul trecut. Cumpărăm în continuare cât se poate lucruri ieftine, iar restul merg spre buzunarul pacientului”, a declarat pentru Adevărul medicul Adrian Șanta, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
”Lumea vrea medicină americană, cu bani de Burkina Faso”
Din bugetul total al spitalului, 10 la sută merge către medicamente, 2,46 la sută, la materiale sanitare și 0,79 la sută la dezinfectanți.
Medicamentele și materialele sanitare ieftine au dus la situația în care șefii de secție au făcut hârtii scrise prin care spun că nu-și asumă răspunderea, dacă în anumite cazuri se întâmplă ceva cu pacienții tratați.
”Fiecare șef de secție încearcă să-și facă meseria, dar nu poți cu materiale de cea mai mică calitate. Există expectanța populației de medicină americană, cu bani de Burkina Faso”, spune managerul celei mai mari unități sanitare din județ.
Pentru că banii sunt puțini, sunt furnizori care ajung să fie plătiți și la un an după ce și-au livrat marfa către spital, au fost și care au dat spitalul în judecată, alții nu au mai livrat marfă. De asemenea, sunt ”scăderi dramatice”, spune managerul spitalului, și la unele programe naționale de sănătate, în condițiile în care numărul bolnavilor este în creștere.
”Cine ia decizia cine rămâne și cine pleacă?”, se întreabă, cu amărăciune, managerul spitalului.
La sfârșitul lunii martie, spitalul avea datorii totale în valoare de 15.727.000 de lei.