Reprezentanţii spitalului din Sibiu susţin că medicii n-au nicio vină în cazul tânărului mort după o tăietură la mână
0Purtătorul de cuvânt al spitalului, singurul care a dat declaraţii în acest caz, pentru că directorul a făcut stânga împrejur şi închis uşa când a dat cu ochii de jurnalişti, spune că spitalul s-a autosesizat asupra cazului medical, dar pentru acuzaţiile de presupusă şpagă nu se autosesizează şi vor face cercetări doar cu reclamaţie scrisă de la familia tânărului.
Reprezentanţii celei mai mari unităţi sanitare din judeţ susţin că medicii nu au nicio vină în cazul tânărului de 24 de ani care a ajuns pe picioare la spital, după ce s-a tăiat într-o sticlă la încheietura mîinii, a fost operat, după operaţie a intrat în comă şi după trei săptămâni a murit. Caz şocant la Sibiu. A ajuns la spital tăiat la mână şi a ieşit în sicriu
„S-a constatat că operaţia de chirurgie plastică în care pacientul a intrat in data de 22.08 ora 10.00 a decurs absolut normal. S-a practicat hemostază şi reconstrucţia structurilor anatomice afectate. Din punct de vedere tehnic nu au existat probleme în cursul anesteziei.
Oxigenul nu s-a terminat întrucât este furnizat de la instalaţia de producere a oxigenului (staţie centralizată) care are sistem de rezervă, comutarea făcându-se automat. Administrarea de oxigen a fost continuă. În cursul intervenţiei chirurgicale pacientul a prezentat bronhospasm, bradicardie şi hipotensiune arterială.
Ulterior operaţiei pacientul nu s-a trezit şi în urma unor consultaţii de specialitate s-a constatat că acesta a intrat în comă profundă, diagnosticul fiind encefalopatie hipoxică secundară bronhospasmului.
Din nefericire, evoluţia cazului a fost una nefavorabilă, soldată cu deces în data de 11 septembrie 2012. S-a constatat că moartea pacientului s-a datorat unei encefalopatii hipoxice survenite în urma unei insuficienţe cardio-respiratorii acute secundare unui bronhospasm sever, persoana în cauză având antecedente de astm bronşic.
Raportul medico – legal a mai evidenţiat mai multe modificări anatomo-patologice macroscopice printre care: plăgi antebrahiale stângi, în curs de cicatrizare; traheostomă, congestie leptomeningee, edem cerebral acut, edem pulmonar acut, necroze hepatice”, spune Decebal Todăriţă, purtător de cuvânt al unităţii sanitare.
Directorul spitalului le-a închis jurnaliştilor uşa în nas
Acesta a fost de altfel singurul care a dat declaraţii în acest caz, din partea spitalului. Când a dat cu ochii de jurnaliştii care îl aşteptau pe holul de la intrare în secretariat, directorul spitalului a făcut stânga împrejur şi a închis uşa, refuzând orice dialog.
Întrebat dacă se cunoştea faptul că pacientul suferă de astm bronşic, purtătorul de cuvânt a răspuns, în primă fază, că „Medicii au făcut tot ceea ce era omeneşte posibil şi, dacă au fost informaţi de către aparţinători şi pacient, au cunoscut acest fapt”. La insistenţele jurnaliştilor, dacă nu cumva medicul ar fi trebuit să se informeze totuşi în legătură cu istoricul medical al pacientului, înainte de o intervenţie chirurgicală care a presupus anestezie totală, acesta s-a răzgândit şi s-a declarat convins că medicii ştiau despre astmul bronşic.
“Noi suntem convinşi că medicii au cunoscut aceasta şi că s-a considerat că această anestezie totală care i s-a făcut pacientului este cea mai bună soluţie”.
Întrebat dacă, în condiţiile în care susţine că se cunoşteau problemele medicale ale pacientului, familia a fost înştiinţată că e o operaţie cu risc, acesta nu a putut, din nou, decât să facă presupuneri.
“Nu ştiu dacă familia a fost înştiinţată, nu am fost de faţă la discuţiile dintre medici şi familie, probabil aparaţinătorii ştiau că pacientul are anumite probleme de sănătate, cu siguranţă ştiau”.
Acesta nu a putut spune nici dacă şi ce fel de riscuri sunt, în cazul unor pacienţi cu afecţiuni respiratorii, la o intervenţie chirurgicală cu anestezie totală, pe motiv că nu este medic, şi nici nu a putut răspunde dacă insuficienţa respiratorie ar fi putut interveni şi din faptul că s-ar fi folosit o doză de anestezic prea mare.
“Cred că nu, dar este necesară opinia unui specialist în acest caz”, a mai spus Todăriţă.
Presupusa şpagă se cercetează doar cu reclamaţie scrisă
Rugat să comenteze declaraţiile aparţinătorilor, cum că medicii ar fi cerut şi ar fi primit bani, brânză şi coniac din partea aparţinătorilor, acesta a spus că aceste aspect nu s-au verificat. Spitalul s-a sesizat din oficiu doar la cazul medical, nu şi la acuzaţiile de şpagă, pe care le cercetează doar cu reclamaţie scrisă.
“Nu doresc să comentez aceste afirmaţii întrucât este punctual lor de vedere, au dreptul să şi-l exprime, dacă vor depune o reclamaţie se va ancheta şi această situaţie. Spitalul s-a autosesizat din punct de vedere medical, să constatăm în primul rând circumstanţele în care a avut loc decesul”, a adăugat Todăriţă.
Spital cu probleme
Pe 11 aprilie, la acelaşi spital, o
tânără care a avut un accident de motocicletă a fost trimisă acasă cu
recomandări, deși avea splina ruptă, iar a doua zi a ajuns la spital cu
hemoragie internă și afost operată de urgență. Măsuri dure la spitalul din Sibiu, după ce o fată a fost trimisă acasă cu splina ruptă
În
aceeaşi lună un bărbat a murit după ce, însoţit fiind de un
brancardier, a căzut pe scările spitalului, s-a lovit la cap, a doua zi a
fost trimis acasă fără nicio investigaţie radiologică iar după două
zile a intrat în comă şi apoi a murit, medicii stabilind drept cauză a
morţii hemoragia cerebrală. VIDEO Pacient mort după ce a căzut pe scările unui spital din Sibiu
Ambele
cazuri sunt încă în cercetare la Colegiul Medicilor, iar în cel de-al
doilea fac cercetări şi poliţiştii de la Investigaţii Criminale, fiind
aşteptate o serie de expertize medico-legale.