Dosarul prăjiturilor de protocol: fostă şefă administrativă de judeţ trimisă în judecată de DNA pentru achiziţii supraevaluate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii judeţeni din Sibiu ar fi primit, la finalul şedinţelor, prăjitori de protocol achiziţionate la suprapreţ, susţin cei de la DNA FOTO Silvana Armat
Consilierii judeţeni din Sibiu ar fi primit, la finalul şedinţelor, prăjitori de protocol achiziţionate la suprapreţ, susţin cei de la DNA FOTO Silvana Armat

Aproape un milion de lei ar fi prejudiciul produs de mai mulţi funcţionari ai Consiliului Judeţean Sibiu, care timp de patru ani ar fi încheiat contracte cu firme favorizate. DNA susţine că respectivele firme ar fi practicat adaosuri şi de 240% în relaţia cu autorităţile.

Ana Kraus, şefă a Serviciului administrativ din cadrul Consiliului Judeţean Sibiu până la deschiderea dosarului de către DNA, alături de Ioan Stoica, fostul directorul executiv economic al instituţiei judeţene, şi Cornelia Oancea Elena au fost trimişi în judecată pentru că şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile în perioada 2012 – 2015. Ana Kraus ar fi derulat doar formal câteva proceduri de achiziţie, în urma cărora ar fi atribuit mai multe contracte pentru întreţinerea parcului auto al CJ Sibiu, pentru servicii de fotografiere şi filmare a evenimentelor publice ori pentru achiziţia de produse de protocol şi consumabile, susţin procurorii anticorupţie. 

„Într-unul dintre cazuri, diferenţa dintre valoarea de vânzare a produselor către Consiliul Judeţean Sibiu şi valoarea de achiziţie a produselor de la centrul comercial reprezintă adaosul comercial al societăţii calculat ca fiind, în medie, de aproximativ 240%. În acest context, inculpata a făcut demersuri pentru decontarea facturilor emise de furnizori, în condiţiile în care cunoştea faptul că acestea au fost întocmite în fals. De exemplu, în perioada 2012 – 2014, cu ocazia derulării relaţiilor comerciale cu societatea administrată de Buciuman Emil Călin, inculpata Kraus Ana a făcut demersuri pentru decontarea a 58 de facturi fiscale”, se arată într-un comunicat al DNA Alba Iulia, serviciul teritorial care a instrumentat dosarul.

Călin Emil Buciuman este unul din cei doi administratori de firme trimişi în judecată de DNA în acelaşi dosar. Cel de-al doilea administrator este Radu Micu.

Contracte cu firme din familie

Din contractele atribuite unor firme care ar fi practicat preţuri prea mari ori din facturile „întocmite în fals“, CJ Sibiu ar fi fost prejudiciat cu suma de 487.296 de lei, susţin procurorii DNA. Care i-au trimis în judecată şi pe ceilalţi doi funcţionari publici mai sus amintiţi deoarece şi ei şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile. „În perioada respectivă, vizele de control financiar preventiv au fost aplicate de inculpaţii Stoica Ioan şi Oancea Elena Cornelia, cu îndeplinirea în mod defectuos a atribuţiilor de serviciu, prin încălcarea dispoziţiilor legale“, se mai arată în comunicatul procurorilor anticorupţie.

Alte 466.531 de lei ar fi prejudicii rezultate din contractele încheiate între CJ Sibiu şi societăţi comerciale administrate de persoane din familie Anei Kraus, mai susţin cei de la DNA. Aceşti bani au fost plătiţi pe baza altor 88 de facturi care ar fi creat „un folos patrimonial pentru sine şi rudele sale”, consideră procurorii.

Tot în dosarul acesta, pe numele lui Radu Micu este pusă acuzaţia că ar fi scos în mod ilegal 156.000 de lei din firma administrată de el şi în relaţii comerciale cu CJ Sibiu, sub forma unor împrumuturi.

Dosarul a fost trimis pe rolul Tribunalului Sibiu, CJ Sibiu constituindu-se parte civilă. Kraus, Stoica şi Buciuman sunt trimişi în judecată fiind puşi sub control judiciar, iar ceilalţi sunt în stare de libertate. „Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, mai arată procurorii.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite