Directorul Camerei de comerţ româno-germane, despre modificările fiscale anunţate de Guvern: „Investitorii străini se tem de falimentele românilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Metz, directorul executiv al Camerei de comerţ româno-germane, reprezintă 600 de companii cu aproape 250.000 de angajaţi în ţara noastră FOTO Traian Deleanu
Sebastian Metz, directorul executiv al Camerei de comerţ româno-germane, reprezintă 600 de companii cu aproape 250.000 de angajaţi în ţara noastră FOTO Traian Deleanu

Cele mai recente modificări fiscale anunţate de Guvern vor lovi, în primul rând, companiile româneşti, spune Sebastian Metz, directorul executiv al Camerei de comerţ româno-germane. Următoarele afectate vor fi cele cu capital străin, iar România va pierde atractivitatea faţă de investitori, mai spune Metz.

Sebastian Metz, directorul Camerei de comerţ şi industrie româno-germane (AHK România), reprezintă 21% din schimburile comerciale ale României, adică 26 de miliarde de euro pe an. Într-un interviu pentru „Adevărul“, Sebastian Metz arată că, în cei cinci ani de când conduce AHK România, nu îşi aminteşte vreo altă perioadă cu atât de multe modificări fiscale cu impact negativ asupra întregii economii.
 

„Adevărul“: Mai e România atractivă pentru investitorii germani? Mai vedeţi investitori interesaţi de a veni aici?


Încă mai văd investitori interesaţi, dar feedback-ul pe care îl primim de la cei care sunt deja aici nu este atât de încurajator. Sunt un pic nesiguri asupra viitorului, în contextul recentelor măsuri politice anunţate de Guvern în domeniul fiscal.

Este vorba de sistemul Split TVA sau de alte măsuri?


În special despre sistemul Split TVA. Acesta, cu siguranţă, va avea un impact foarte negativ asupra întregii economii din România, fie cu capital românesc, fie străin. Acesta este mesajul pe care îl primim, că impactul negativ va fi uriaş.

Aţi încercat să explicaţi acest lucru şi autorităţilor din România?


Da, bineînţeles. Deocamdată nu avem niciun răspuns. Ceea ce avem până acum este faptul că actuala guvernare consideră că este o măsură bună împotriva evaziunii fiscale. Noi înţelegem că evaziunea fiscală trebuie combătută, dar aceasta nu este cea mai potrivită modalitate. Şi asta deoarece split TVA va afecta mult mai mult companiile care lucrează corect, decât cele care intenţionează să fraudeze. Trebuie alese alte măsuri pentru a lupta împotriva evaziunii fiscale.

Care este cea mai mare problemă a Split TVA?


Va bloca sume imense de bani, de cash-flow, din economia privată. Vor suferi cel mai mult companiile aflate într-o situaţie financiară delicată. Din informaţiile mele, poate greşesc, dar companiile locale, cele româneşti, au o putere financiară mai mică decât multinaţionalele, decât companiile străine. Prin urmare, acest sistem va avea un efect negativ mai ales asupra companiilor locale.

Cei mai importanţi parteneri ai României

Din cele aproximativ 7.000 de companii cu capital german prezente în România, aproape 600 – cele mai importante – fac parte din Camera de comerţ şi industrie româno-germană (AHK România). Iar dintre cei aproximativ 3,1 milioane de angajaţi în sistemul privat din ţara noastră, între 200.000 şi 250.000 lucrează la cele aproape 600. „Din moment ce AHK este reprezentantul oficial al economiei germane în România, pot afirma că instituţia noastră reprezintă sau acoperă, mai bine spus, peste 20% din schimburile comerciale ale României. Anul trecut, valoarea schimburilor comerciale româno-germane, atât import, cât şi export, a fost de aproximativ 26 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproape 21% din întregurile schimburi comerciale ale României“, declară Sebastian Metz.

Nu ar fi asta o veste bună pentru companiile străine, că mediul de afaceri românesc şubrezeşte?


Nu, deloc. Nimeni dintre investitorii străini nu este interesat de aşa ceva. Companiile germane lucrează extrem de mult şi de strâns cu firme româneşti. Iar dacă loveşti aceste firme, România va pierde, nu va mai fi o destinaţie atractivă. Înţelegeţi? Companiile locale sunt furnizori pentru cele germane, precum pentru Marquardt, la Sibiu (companie cu peste un miliard de lei cifră de afaceri – n.r.) sau Continental (cifră de afaceri de peste două miliarde de euro, cu fabrici în mai multe oraşe din ţară – n.r.). Companiile locale lucrează împreună cu cele străine, iar impactul negativ va creşte când furnizorii români vor intra în insolvenţă sau vor avea dificultăţi financiare. Va avea efect negativ asupra întregii ţări.

Sunt şi marile companii afectate negativ de un astfel de sistem?
 

Normal că afectează. Simplu spus: cash-flow-ul unei companii, cu care aceasta lucrează, este redus automat cu aproape 20%. ”Just like that”…

Relaţia Guvern - investitori străini. „Orice formă de divizare a ţării nu este benefică”

Sistemul split TVA nu este singura modificare fiscală anunţată. Mai avem transferul contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului, de exemplu…


Nu sunt expert în contabilitate sau în sistemul contribuţiilor sociale, dar nu văd niciun avantaj al acestor modificări. Vă întreb: nu sunt alte lucruri mai importante de făcut decât să schimbăm lucruri care, de fapt, funcţionează destul de bine?

sebastian metz camera de comert romano germana foto traian delean

Aveţi semnale că aceste măsuri fiscale vor determina investitori străini să în mute afacerile?


Nu, nu am astfel de semnale. Dar sigur este faptul că România va deveni mult mai puţin atractivă pentru investiţii.

Actuala putere politică a avut mai multe poziţii de adversitate faţă de investitorii străini, în cursul acestui an. Au contat aceste semnale şi în economia reală sau au fost privite doar ca declaraţii politice şi tratate ca atare?


Orice formă de divizare a unei ţări, între asta şi cealaltă, între alb şi negru, sus şi jos, nord şi sud şi aşa mai departe este contraproductivă, nu este în beneficiul ţării. Cel puţin în comunitatea oamenilor de afaceri germani nu sunt deloc bine primite mesajele prin care Guvernul ne învinuieşte ori lansează mesaje populiste pe seama investitorilor străini. Creează nesiguranţă, un sentiment ciudat: companiile străine sunt sau nu binevenite aici? Ajungi să îţi pui întrebări, personal. Am investit în această ţară, deoarece am crezut în aceasta, mi-am plătit taxele, am angajat oameni pe care i-am plătit bine, iar aceşti oameni plătesc, la rândul lor, contribuţii sociale, încerc să cresc nivelul de educaţie în această ţară (interviul a fost realizat cu ocazia lansării unui nou program de învăţământ dual la Sibiu, finanţat de trei companii germane – n.r.) şi, mai apoi, cineva din conducerea ţării vine şi spune că tu eşti investitor străin şi eşti o persoană rea… Nu este corect.

Există anumite teorii potrivit cărora nu este deloc întâmplător acest discurs, propagat şi în alte ţări precum Ungaria sau Polonia…
 

… şi în Turcia. Ştiu şi depinde de politicienii români să aleagă în ce direcţie vor să îndrepte ţara: înspre populism sau înspre normalitate. Noi, ca o comunitate de afaceri, nu discutăm despre opţiunile politice ale României, ci despre efectele pe care măsurile luate le au asupra economiei şi asupra atractivităţii pentru investiţii. Dacă în alte ţări, precum Ungaria sau Polonia, cum aţi spus, nu văd o dezvoltare sănătoasă, nu văd nici faptul că aceste ţări sunt atractive pentru investiţii. Priviţi la Turcia, acolo există riscuri politice.

Recomandări pentru autorităţi

Conduceţi de cinci ani Camera de comerţ româno-germană. Au mai fost, în aceşti ani, ameninţări şi semnale negative similare la adresa investitorilor străini, care să vă îngrijoreze la fel de mult?


Până acum nu am mai experimentat o perioadă cu o atât de amplă densitate, cu o cantitate atât de mare a modificărilor - mai ales fiscale – care, în opinia noastră, să afecteze negativ întreaga comunitate de afaceri.

Putem spune că este o perioadă neagră pentru afaceri?


Nu aş spune chiar întunecată, dar priviţi mai ales la acest sistem split TVA, care chiar va avea un impact uriaş asupra economiei. Recomandăm autorităţilor române să reanalizeze şi să recalculeze acest impact, avantajele şi dezavantajele acestor măsuri.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite