Colţul de rai care a primit calificativul „excepţional“ pe booking.com. Povestea pensiunii din casa construită în 1780

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Veseud, un sat uitat de lume aflat la aproximativ 65 de kilometri de Sibiu, doi saşi plecaţi din ţară au transformat o casă din 1780 într-o locaţie turistică de top, cu scor record pe cel mai cunoscut portal de rezervări online din lume.

Din Agnita, oraş aflat la aproximativ 50 de kilometri de Sibiu, şi până în Veseud, un sat mic aparţinând de comuna Chirpăr, sunt vreo 15 kilometri. O parte drum principal, şi-apoi o bucată de drum de ţară, asfaltat dar îngust, şerpuind printre câmpuri verzi, într-un peisaj de o frumuseţe sălbatică. 

Mai sunt doar vreo 30 de familii astăzi în Veseud, din aproximativ 200 de locuitori cât număra odinioară satul. Locul uitat de lume şi de timp se mândreşte însă, de nici un an de zile, cu o locaţie turistică de poveste, cu scor record - 9,9 şi calificativul "Excepţional" pe www.booking.com, cel mai cunoscut portal de rezervări online pentru turişti din lume. Se numeşte Pensiunea "Veseud11", după numărul casei.

image

Povestea începe cu doi fraţi, saşi din Agnita, plecaţi de mult din ţară şi întorşi din când în când în România, în vacanţă. Prima dată au ajuns în zonă cu bicicletele, la o întrunire a saşilor, şi s-au îndrăgostit pur şi simplu de locurile de poveste. ”Au un văr care a cumpărat o casă aici în sat cu vreo 15 ani în urmă. Au venit să-l vadă pe văr, să vadă cum este satul, s-au îndrăgostit instant de acest sat, văzându-l atât de liniştit, oamenii atât de primitori”, povesteşte Liviu Achim, administratorul pensiunii. 

Casa din 1780

Atât de mult le-a plăcut locul încât s-au decis, iniţial, să-şi ia aici o casă de vacanţă. Au cumpărat în 2014 o casă veche din 1780, şi au început să investească în reabilitare. Şi, pe măsură ce au avansat lucrările, s-a conturat ideea unei locaţii care să fie introdusă în circuitul turistic. Investiţia a fost de ordinul sutelor de mii de euro, iar în circuit turistic este din toamna anului 2015. Lucrările s-au făcut cu atenţie şi doar cu materiale naturale, încercând să se păstreze sută la sută latura autentică, tradiţională. 

image

”Absolut tot ce s-a făcut e doar cu nisip şi var, pentru a respira pereţii, pentru igienă, varul nu le dă voie insectelor să stea acolo. Respirând pereţii şi aerul este mai plăcut. Am folosit de asemenea cărămidă făcută manual, ţiglă, la fel, luată inclusiv de la case degradate care s-au vândut, în împrejurimi. Ferestrele toate sunt autentice, n-am făcut nicio modificare la ele”, explică administratorul pensiunii. 

100% tradiţional

În casa principală au fost amenajate 3 dormitoare, cu baie comună, şi odată ce urci treptele de lemn de la intrare ai senzaţia că te întorci în timp. Pe una din grinzile din dormitorul principal este trecut şi anul ridicării construcţiei – 1780. 

image

”Am păstrat geamurile vechi, cum au fost ele, ce a fost degradat am înlocuit cu un meseriaş care la fel a păstrat arhitectura. Este casa în care stătea de obicei tineretul. Dacă în familiile de saşi erau mai mulţi membri stăteau toţi la un loc, tineretul avea camera mai mare iar cei mai în vârstă camera mai mică, din spate. Din vechea cămară unde ei îşi ţineau alimentele noi am făcut o baie, iar podul a fost transformat într-o cameră”, povesteşte administratorul pensiunii. Tot în casa mare, în pivniţă, a fost amenajat un mic loc de luat masa şi de stat seara în tihnă, la poveşti. 

Apartamente în fostele grajduri

Iar fostul atelier al proprietarului, tâmplar de meserie, şi fostele grajduri au fost transformate în 3 apartamente, fiecare din ele cu intrare separată, un living mic şi o baie la parter şi un dormitor la mansardă. În fostul coteţ al porcilor a fost amenajată o toaletă iar şura a devenit un loc de poveste, deopotrivă spaţiu de luat masa şi de relaxare, de savurat liniştea, peisajul şi bucuria de a ieşi din timp. 

image

Ferestrele mari dau spre o terasă largă, loc numai bun să stai seara de vorbă, cu un pahar de vin în faţă. În curte sunt locuri retrase, umbrite de viţă de vie, paturi unde te poţi odihni în aer liber sau poţi face plajă, mese din lemn amplasate la umbră. Totul e făcut cu gust şi cu suflet, aşa că nu-i de mirrae că atrage ca un magnet turişti de toate vârstele în satul uitat de timp. Foarte mulţi dintre ei români, dar şi elveţieni, olandezi, nemţi sau israelieni. 

image

”Turiştii în primul rând sunt impresionaţi de natura care îi înconjoară, apoi de primirea caldă. Plus că pot face foarte multe lucruri în zonă. Au posibilitatea de a vizita toate împrejurimile satului care este atât de pitoresc, cu pădure, un ţarc de vânătoare privat, organizat se poate intra şi acolo. Pot face plimbări cu bicicletele, avem biciclete, se pot vizita bisericile fortificate, avem foarte multe în jur. Se poate vizita Valea Hârtibaciului, se ajunge uşor la Biertan, Richiş, în zona Mediaşului, la Cârţa la Abaţia Cisterciană, la Mânăstirea Sâmbăta de Sus. În oraşul Victoria este un ştrand foarte frumos, se ajunge de asemenea uşor în zona Transfăgărăşan – Bâlea Lac, la Sibiu, Mediaş şi Sighişoara. Cei care vin pentru o zi-două se plimbă în împrejurimi, pentru natură, cei care stau mai mult timp îşi fac în aşa fel traseul să viziteze şi localităţile celelalte”, explică administratorul pensiunii. 

Cât costă cazarea

Apartamentele de la Veseud, în care pot fi cazate până la 4 persoane, se închiriază cu 50 de euro pe noapte. Casa principală, cu cele trei dormitoare, unde pot fi cazate până la 6 persoane, se închiriază cu 100 de euro pe noapte iar pentru micul dejun turiştii plătesc 5 euro de persoană. 

image

Vă mai recomandăm: 

Dragoste ca-n filme într-un colţ de rai. Doi tineri au lăsat oraşul pentru a trăi sănătos alături de băieţelul lor într-un sat de poveste din judeţul Sibiu

Ildi şi Dan Pocan au renunţat la viaţa la oraş pentru a trăi într-un sat de poveste, într-o casă veche de 80 de ani. Fiul lor, David, trăieşte aici o copilărie autentică, alături de micuţii din sat.

Amintirile cutremurătoare ale unui fost pilot de război: „Era cu faţa neagră, îi arseseră sprâncenele, nasul, făcea cu mâna către mine. Cu ce să-l ajut?“

Iosif Drâmbărean are 94 de ani şi a fost comandor de aviaţie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Astăzi, după 70 de ani de la încheierea războiului, veteranul încă mai visează că zboară şi că luptă, fără frică de moarte, „numai să batem inamicul“.

Paradisul ecvestru dintr-un sat uitat de lume: cum a ajuns dragostea pentru cai să atragă mii de turişti străini

Mihnea Vîrgolici (41 de ani) a renunţat la viaţa în Bucureşti pentru a-şi urma visul şi a transformat un fost IAS dintr-un sat uitat de lume din Transilvania într-un paradis al iubitorilor de echitaţie.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite