„Țara căpșunilor“, pe cale de dispariție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Satu Mare susține că producătorii s-ar putea salva prin accesarea de fonduri europene. Agricultorii refuză asocierea pentru a evita taxele și falimentul.

Singura asociație a producătorilor de căpșuni din județ, înființată în 2007 pentru a atrage fonduri europene, funcționează doar pe hârtie. Cei 21 de producători asociați în cadrul Cooperativei Agricole „Lotus“ Halmeu, care dețin împreună, în zona comunelor Halmeu și Porumbești, circa 400 de hectare cultivate cu căpșuni, refuză să facă pasul asocierii juridice de frica falimentului. În momentul de față, membrii grupului își vând producția separat, la intermediari, în piețe sau pe marginea drumului, în lipsa unui depozit frigorifer care să le permită colectarea asociată a producției. „Ţara căpşunilor“ produce în medie 4.000 de tone de căpșuni pe an, iar suprafețele cultivate scad anual cu 10 – 20 de hectare.

Prezent la începutul lunii la Satu Mare, ministrul Agriculturii Valeriu Tabără i-a îndemnat pe producătorii din Halmeu să se asocieze pentru a rezista pe piață. Constantin Burlacu, reprezentant teritorial în Halmeu al Oficiului Județean pentru Consultanță Agricolă Satu Mare, inițiatorul proiectului de asociere a producătorilor din Halmeu, a apreciat îndemul ministrului ca „hazardat“, explicând pentru „Adevărul“ refuzul producătorilor de a funcționa ca grup și iminența falimentului unei astfel de asocieri. „Ca să poți funcționa ca grup, trebuie să fii persoană juridică. Pentru a putea beneficia de subvenții și de fonduri UE, producătorii ar trebui să vândă ca și grup, să pună împreună producția și să vândă pe actele Cooperativei «Lotus». Conform legii, după prima vânzare în valoare de 20.000 de euro, ei devin recunoscuți de Ministerul Agriculturii ca și grup de producători „preliminari“ și pot accesa fonduri. Problema e că statul te obligă să plătești impozit și să plătitești TVA înainte să vezi un leu din subvenții sau fonduri UE“, a declarat Burlacu.

Speriați de „Paradisul Legumelor“

La nivel național există în prezent peste 100 de grupuri agricole asociate pe producția de legume-fructe, dintre care funcționează ca grup de producători preliminari doar 10. Grupul agricol „Paradisul Legumelor“ de la Curtici și Macea, din județul Arad, înființat în 2005 este aproape falimentar. „La Curtici s-au scos din bancă bani, au făcut depozit, iar statul a tăiat după numai un an de acordare, în 2008, ajutorul de minimis, un sprijin de până la 7.500 de euro pe care grupul se baza pentru a achita rate. Vrem sprijin real, nu povești subvenții care ba sunt, ba nu sunt“, afirmă Burlacu.

Codași la absorbția de fonduri UE

În vreme ce producătorii se plâng de lipsa de sprijin real din partea statului, Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură susține că face tot posibilul pentru a-i sprijini pe căpșunari. „În 2007 au luat 40.000 de lei de la APIA pentru activități de amenajate a spațiului de depozitare, pentru chirie, dar nu-au mai venit să continue colaborarea cu noi. Grupul producătorilor «Lotus» funcționează doar în acte“, a declarat directorul APIA Satu Mare, Viorel Pintea. Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Satu Mare este codaș național la capitolul absorbției fondurilor europene, utilizând sub 20% din totalul fondurilor puse la dispoziție de UE.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite