Sfaturile medicilor veterinari pentru oamenii care vor să cumpere un căţel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imediat ce este luat acasăde lângă mama lui, puiul de câine are nevoie de o perioadă de acomodare, care este destul de grea pentru toate "părţile" implicate.

Înainte de a cumpăra un căţel e nevoie de o informare completă cu privire la rasă, la obiceiurile căţelului, cât de mare creşte, de cât spaţiu are nevoie şi de ce tabieturi are fiecare rasă în parte atunci când căţeii devin adulţi. 

Un moment important, imediat după cumpărarea căţelului, e aducerea lui acasă. Acesta este un moment greu atât pentru căţel, cât şi pentru stăpâni. 

„Este foarte important ca un căţel să nu fie luat din cuib, dintre fraţii lui şi de la mama lui mai repede de cinci săptămâni. E un termen important pentru ca puiul de câine să fie alăptat, pentru a i se crea anticorpii, dar şi pentru a se obişnui cu alţi câini. De la cinci, chiar şase săptămâni, unii medici veterinari recomandă chiar opt săptămâni, puiul poate fi luat acasă. Nu este bine să fie lăsat nici un termen extrem de lung în cuib, pentru că pe urmă va fi foarte greu cu acomodarea lui într-un nou cămin”, afirmă Vivian Sălăgeanu, medic veterinar. 

Următorul pas până la aducerea lui acasă este pregătirea viitorului cămin. Specialiştii recomandă ca locul în care va fi pus câinele când este adus acasă să fie spaţiul lui pentru următoarea perioadă de timp, pentru a nu fi bulversat pe termen lung. 

Momentul critic este aducerea câinelui acasă, care va avea nevoie de o perioadă de acomodare cu noul spaţiu şi cu noii stăpâni. 

„Atunci când se aduce căţelul acasă acesta are nevoie de o perioadă de acomodare. Pentru el este un şoc destul de puternic atunci când este luat de lângă mama lui şi de lângă fraţii lui. Este recomandat ca înainte să luaţi căţelul să puneţi în cuşca lui o pătură, un covoraş, în care să se îmbibe mirosul cuibului său, iar mai apoi pătura să o puneţi în cuşca în care va sta câinele, pentru a simţi mirosul familiei lui. De asemenea e nevoie de multă atenţie şi mult timp petrecut cu câinele pentru ca el să se acomodeze” afirmă Anda Sălăgeanu, medic veterinar.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite