Se joacă de-a soldaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Iulia Dobrai (foto centru) este una dintre practicantele sportului cu arma
Iulia Dobrai (foto centru) este una dintre practicantele sportului cu arma

Zeci de tineri din Carei şi comunele învecinate practică airsoftul, un sport tactico-militar pe care îl desfăşoară în pădurea din Foieni. „Armamentul” şi echipamentul sunt replici fidele ale celor reale, costurile acestora putând ajunge chiar şi la 3.000 de lei.

Zeci de tineri din Carei şi din comunele învecinate, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, practică airsoftul, un sport-tactico-militar, recunoscut în România la începutul acestui an. Antrenamentele se desfăşoară în pădurea din Foieni după un regulament internaţional, iar muniţia folosită este biodegradabilă. Chiar dacă nu este foarte cunoscut, jocul a atras deja zeci de tineri din împrejurimile oraşului Carei. „În prezent avem aproximativ 25 de tineri care practică acest sport. Folosim bile din plastic de calibru 6 milimetri şi o greutate de 0,25 de grame. Armele sunt replici ale celor reale, practic sunt jucării pe care le găsim şi în magazinele pentru copii”, a declarat Dragoş Georgescu, directorul asociaţiei „Corvus Regia”, care organizează concursurile de airsoft. Scopul acestui sport este de a dezvolta spiritul de echipă al tinerilor.

Airsoftul imită cât mai fidel tacticile şi strategiile militare. Organizatorii spun că nu provoacă dependenţă, iar jucătorii trebuie să aibă echipamente de protecţie. „Fiecare jucător are armament personal, pe care îl cumpără din magazinele cu specific. La Satu Mare nu avem asemenea magazine, însă sunt câteva în ţară sau se mai pot face comenzi din străinătate”, a mai spus Dragoş Georgescu.

Joc de echipă
Pentru tineri, airsoft-ul reprezintă un altfel de distracţie. „Mă ajută să învăţ ce înseamnă viaţa de soldat. Este un joc de echipă. Fiecare echipă are câte un steag, iar scopul misiunii este acela de a intra în posesia steagului, în timp ce „soldaţii” trag cu bile de cauciuc. Nu sunt dependentă de acest tip de joc şi cred că este o activitate plină de energie în care ai ocazia să înveţi să îţi respecţi adversarul”, a declarat Dobrai Iulia, una dintre tinerele care practică acest sport.

Preţurile la costumele de airsoft sunt cuprinse între 150 şi 250 de lei. La fel ca şi armele, acestea se pot comanda de pe internet. Armele au preţuri de la 200 şi pot ajunge şi până la 3.000 de lei. Înainte de înscrierea în asociaţie, jucătorii sunt evaluaţi psihic de către un medic. „La înscrierea în asociaţie tinerii trebuie să prezinte o adeverinţă medicală din care să rezulte că sunt apţi psihic”, a mai precizat Dragoş Georgescu. Consursurile de airsoft sunt organizate de Asociaţia Sportivă „Corvus Regia” singura din judeţ care promovează sporturile în aer liber.
Taxa de înscrioere este de 50 de lei, bani din care se achihizionează materialele necesare pentru concursuri.

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite