Poveste de succes a unei tinere din Satu Mare care i-a cucerit pe americani. Lavinia Tătăran, una dintre cele mai bune voleibaliste din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra jucătoare de volei originară din Satu Mare Lavinia Tătăran (24 de ani) a primit, doi ani la rând, titlul de cea mai bună atacantă a anului a echipei de volei a unei universităţi din SUA. Lavinia se pregăteşte ca la anul să devină contabilă în oraşul american San Diego.

Lavinia Tărăran (24 de ani) era cotată, în urmă cu patru ani, una dintre cele mai bune voleibaliste din România. Cu toate acestea, Lavinia a decis să-şi abandoneze cariera de aici şi să-şi încerce norocul peste Ocean. În 2009, Lavinia juca pentru o echipă din Piteşti, din liga a doua. Deşi a ajuns la barajul de promovare în liga I, echipa nu a avut puterea financiară de a se susţine la un aşa nivel.

Acesta a fost momentul în care Laviniei i s-a propus de o cunoştinţă care antrena în America să joace în SUA la nivel universitar. În 2010, Lavinia şi-a făcut bagajele şi a început o viaţă nouă peste Ocean, unde s-a înscris la facultate, la Universitatea Louisiana din Lafayette, din SUA. A evoluat de la început în echipa de volei Ragin Cajuns a universităţii, reuşind să obţină în 2012 şi în 2013 titlul de cea mai bună atacantă a anului.

Sceptică la început

Lavinia era sceptică la început în ceea ce priveşte mutarea, aşa că antrenorii Universităţii din Louisiana, cei care i-au propus sătmărencei să joace în echipa lor, au contactat-o şi au încercat să o convingă că o astfel de decizie i-ar schimba viaţa în bine. Era confuză însă şi nehotărâtă, deoarece pentru a juca în SUA însemna să-şi părăsească familia, să joace fără niciun câştig, dar şi să treacă două examene de limba engleză pentru a fi acceptată la şcoala.

image
„A fost o decizie dificilă. După ce am trecut examenul de limbă, antrenoarea mi-a zis că am o săptămână la dispoziţie să-mi iau rămas bun de la cei dragi şi să plec“, povesteşte Lavinia.

În SUA a primit însă o bursă care-i acoperea toate cheltuielile de studiu. Dar tot mai avea nevoie de bani de buzunar. Părinţii au sprijinit-o foarte mult în primul an, deoarece Lavinia nu avea timp să muncească pentru a câştiga ceva bani.

În aproape un an de la mutarea ei acolo, Lavinia a început să predea lecţii de volei în privat şi să antreneze o echipa de club. Aşa a reuşit să devină independentă din punct de vedere financiar, mai ales pe perioada anilor de studii. De anul acesta, Lavinia nu mai evoluează în echipa universităţii, deoarece regulile nu-i permit să joace mai mult de patru ani, ea evoluând pe durata anilor universitari 2010, 2011, 2012 şi 2013. Acum, Lavinia este antrenor secund la echipa de volei a universităţii din SUA.

Va deveni contabilă, la anul

Sătmăreanca Lavinia Tătăran studiază contabilitatea la aceeaşi universitate la care a performat în echipa de volei. „Primul an a fost extrem de greu. Nu ştiam limba foarte bine, iar sistemul de volei şi şcoala erau complet diferite de cele din ţară. A fost dificil pentru că am fost şi prima străină din echipă. A fost nevoie să mă impun pe teren mai întâi ca să obţin respectul colegelor. Dar mai apoi totul s-a schimbat. Oamenii sunt foarte generoşi şi primitori, iar eu, fiind o persoană socială şi deschisă, m-am adaptat bine“, explică Lavinia.

Lavinia va termina facultatea în luna mai a anului viitor, când se va muta la San Diego, unde a obţinut un loc de muncă la o firmă mare de contabilitate, care are reprezentanţe chiar şi în România. Această firmă îi va asigura viza de muncă şi, speră ea, mai târziu şi cartea verde.

După ce am trecut examenul de limbă, antrenoarea mi-a zis că am o săptămână la dispoziţie să-mi iau rămas bun de la cei dragi şi să plec, Lavinia Tătăran, voleibalistă.

O carieră de succes în ţară

Lavinia Tătăran a fost campioană naţională la cadete şi junioare şi dublă vicecampioană la senioare la volei, în România. Totodată, a făcut parte din lotul naţional al României de beach volley, alături de care a participat la Balcaniada din Grecia în 2008, unde a obţinut locul al V-lea şi la Campionatul European, organizat tot în Grecia, unde ţara noastră s-a clasat în primele zece locuri.

Lavinia a început să joace volei la vârsta de 14 ani, iar înainte de asta a mai practicat karate patru ani. Părinţii ei însă au considerat că nu e un sport prea feminin şi era şi destul de costisitor, aşa că Lavinia a renunţat, chiar dacă rezultatele au fost destul de bune: locul al doilea la Campionatul Naţional de Kumite, la vârsta de 10 ani, şi un loc al doilea la o competiţie internaţională din Ungaria.

„Îmi aduc aminte cu drag cum mergeam vara de doi ori pe săptămână la antrenament în curtea şcolii. Profesorul de acolo ne-a înscris apoi la o competiţie de beach volley. Ocupând locul I la categoria începători, am atras atenţia antrenorului echipei de cadeţi de la acea vreme, care m-a întrebat dacă vreau să încep să mă antrenez cu echipa lui din moment ce antrenamentele din curtea şcolii era ceva doar pe timpul verii“, povesteşte Lavinia.

I-a fost mai greu la început pentru că celelalte colege din echipă erau deja experimentate, practicau voleiul de doi ani deja, ea fiind singura începătoare. După aproximativ un an, Lavinia a devenit titulară şi a început să prindă gustul competiţiilor. Aşa se face că în vara anului 2005 a participat la prima competiţie de beach volley pentru începători, ocupând locul al III-lea.

Rezultate şi la volei pe plajă

În timpul liceului, Lavinia a jucat în campionatul intern de cadeţi, junioare, cel mai bun rezultat obţinut cu echipa CSM Satu Mare a fost un loc VI, pe ţară. Având toată vara liberă de la antrenamentele din sală şi având la dispoziţie terenul de beach volley, echipa sătmăreană a început să se axeze pe beach volley. Lavinia şi Laura Sabău, coechipiera ei pentru aproximativ trei ani, au reuşit să iasă campioane în 2007 la categoria cadete. În acelaşi an, au fost invitate să joace la câteva turnee de beach volley în Turcia. Cele mai bune rezultate de acolo au fost un loc II şi un loc III. În următorul an, antrenorul echipei naţionale de beach volley a chemat-o pe sătmăreancă să joace alături de Diana Bercea. În acel an cele două românce au ieşit campioane la junioare, fapt pentru care au reprezentat România la Campionatul Balcanic şi European.

Va recomandam si

Volei. CSM Târgovişte dă piept cu Timişoara şi Craiova în aceeaşi zi

Iraniana condamnată pentru că a vrut să vadă un meci de volei a intrat în greva foamei

Rivalităţi în volei. Ştiinţa Explorări dă piept cu Unirea Dej a 6-a oară în două luni

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite