Cum se îngrijeşte în mod corect un cal: „Să nu fie ţinuţi doar pentru poze“
0Cumpărarea unui cal a devenit în ultima vreme o adevărată modă. Crescătorii tradiţionali de cai sunt indiganţi de modul în care animalele ajung chiar abuzate de noua generaţie de deţinători de cai.
„Întreţinerea şi îngrijirea unui cal înseamnă mult mai mult decât simpla voinţa de a avea un cal sau faptul că ne place acest animal. Trebuie ceva mai mult decât atât, aceste animale nobile presupun o atenţie mai mare. Legătura care se formează între un cal şi stăpân este foarte puternică, plecând de la simplul fapt ca mereu un cal simte starea de spirit a stăpânului, iar comportamentul acestuia o sa fie mereu influenţat de comportamentul stăpânului. Nu e suficient să ai bani să îţi cumperi un cal şi să îi faci o boxă, calul are nevoie de atenţie, de afecţiune, de îngrijiri speciale”, afirmă Adrian Cozma, crescător de cai din rasa Frisian.
Caii de rasă au nevoi diferite, în funcţie de genetica fiecăruia, ceea ce presupune vizite zilnice la aceştia pentru a le observa eventualele schimbări de stare sau de sănătate fizică. Acestea nu pot fi observate doar de către un îngrijitor, motiv pentru care proprietarul calului trebuie să aibă cunoştinţe despre rasa respectivă, să reuşească să identifice anumite probleme de unul singur.
„Dacă nu eşti capabil, ca şi deţinător de cal, căci crescător deja e mult spus, să îţi dai seama că animalul tău are o problemă de sănătate, rişti să distrugi acel animal, rişti ca starea lui să se agraveze foarte tare până să îţi fie ţie vizibilă sau până vine veterinarul în vizită. Asta în primul rând, iar în al doilea rând, calul are nevoie de mişcare, mai mult decât cei 10 metri pătraţi cât le oferă mulţi deţinători de cai. Ei au nevoie să poată să facă plimbări, să poată să îşi pună în valoare calităţile şi caracteristicile genetice cu care au fost înzestraţi, să nu fie ţinuţi doar pentru poze, în boxă şi un ţarc mic”, mai afirmă crescătorul de cai Frisieni.
Astfel, cel mai important pentru cei care îşi doresc să îşi cumpere un cal, nu este să aibă bugetul necesar, ci şi un spaţiu propice creşterii animalului, iar mai apoi propietarul să aibă cunoştinţe solide despre rasa pe care o deţine şi nevoile acestuia, ele diferind de la o rasă la alta, în funcţie de specificul ei.