„Ucemeriştii“ au plecat forţat în vacanţă pentru că nu au cu ce să producă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 3.000 de angajaţi ai grupului de firme UCMR au fost trimişi acasă din cauza problemelor financiare. Principalii angajatori din Reşiţa, TMK şi UCMR, îşi trimit oamenii în vacanţă, preferând să sisteze pentru o vreme producţia.

Problemele pe care combinatul TMK le are cu poluarea atmosferei a obligat conducerea companiei să sisteze activitatea turnătoriei până la data de 2 septembrie, timp în care vor fi remediate problemele apărute la instalaţia de evacuare a gazelor arse. În această perioadă, vor mai intra pe poarta combinatului doar angajaţii care asigură mentenanţa.

Se tem de concedieri

Tot până la începutul lui septembrie se vor odihni şi cîteva mii de angajaţi ai grupului de firme UCMR. În ciuda faptului că există contracte semnate de zeci de milioane de euro, compania nu dispune de banii necesari realizării lucrărilor. Peste 2.800 de angajaţi ai UCM Group intră de astăzi într-o vacanţă forţată, de cel puţin două săptămâni,  plătită cu 75 la sută din salariu.

„Chiar dacă uzina are comenzi, nu le poate executa din cauza lipsei de finanţare. Conducerea uzinei ne-a prezentat situaţia şi am înţeles pentru că nu avem ce face. Asocierea cu Hidroelectrica, la care se lucrează acum, ar însemna o majorare de capital şi, automat, ar exista şi finanţare pentru producţie. Sperăm că până la sfârşitul lui august se va face majorarea de capital şi că, la începutul lui septembrie, vom începe lucrul”, susţine liderul Sindicatului „Reşiţa 1771”, Jivomir Tovladiaţ. Conducerea companiei i-a înştiinţat pe angajaţi că trebuie să plece în concediu de odihnă. Cei care şi-au consumat zilele de concediu vor fi trecuţi în şomaj tehnic, plătit cu 75 la sută din salariu.

„Eu eram deja în concediu când conducerea a anunţat aceste măsuri. Mai prind doar vreo trei zile în şomaj tehnic plătit cu 75 la sută. Dar am înţeles că voi fi obligată să stau la iarnă mai multe. Ni s-a comunicat că nu mai sunt bani destui şi că altă soluţie nu e. Nu avem ce face şi sperăm să nu ne închidă de tot”, spune Gabriela Gall, angajată a UCMR.

Sunt salariaţi ai firmelor din UCM Group şi mai îngrijoraţi. „La noi, la UCM Turnate, din 30 am mai rămas şase aşchietori. Ne gândim cu toţii să nu fie mai rău de atât, pentru că au rămas deja fără serviciu foarte mulţi ucemerişti”, afirmă Constantin Badea.

Acţionarii pot redresa situaţia


Preşedintele-director al UCMR, Adrian Chebuţiu, a explicat de ce a fost nevoit să impună astfel de măsuri. „Suntem la fel de decapitalizaţi ca în 2007, doar că, acum, nu pentru că nu avem contracte şi nu avem de lucru, ceea ce s-a întâmplat în 2007, când ne rugam de Hidroelectrica să ne dea de lucru. Azi avem de lucru, dar nu avem bani. Există momente în viaţa unei companii când îţi merge mai bine, când merge mai rău. Nu ne putem adresa băncilor şi trebuie să mergem în zona acţionariatului. Acţionarii au investit 20 de milioane de euro la UCMR şi trebuie convinşi să continue investiţia”, a declarat Chebuţiu.



„Mă interesează care e situaţia celor două mari combinate reşiţene“.
Răzvan Augustin, 28 de ani, economist

image
Reşiţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite