Sârbul „răpit” de mascaţi este judecat în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jozef Scop are azi primul termen de fond în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Oraviţa. Sârbul prins în flagrant de poliţişţii români la graniţa cu Serbia este judecat pentru infracţiuni la regimul vamal.

Bărbatul de 40 de ani din Vrsac, despre care procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oraviţa, George Bucurică, susţine că este unul din primii trei furnizori de ţigări de contrabandă, arme şi droguri de la graniţa cu Serbia pentru grupările interlope din România, vine în faţa instanţei pentru primul termen de fond. Mecanic auto de meserie, Jozef Scop a fost trimis pentru a fi judecat instanţelor din România, în sarcina sa fiind reţinute infracţiuni la regimul vamal, mai exact, trecere ilegală a frontierei de stat, contrabandă şi evaziune fiscală.

Judecătoria Oraviţa a fost de acord cu propunerea Parchetului, şi anume ca Scop să fie judecat în stare de arest preventiv, numai că magistraţii de la Tribunalul Caraş-Severin au considerat că acesta a stat destul cu cătuşe la mâini şi, după 20 de zile de greva foamei în arestul IPJ Caraş-Severin, a fost pus în libertate.

„Nu s-a mai menţinut starea de arest. În schimb, s-a dispus obligarea acestuia de a nu părăsi localitatea. A depus nişte documente conform cărora şi-ar fi asigurat un spaţiu locativ pe raza localităţii Oraviţa. Tribunalul a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu obligarea de a nu părăsi localitatea”, a precizat procurorul George Bucurică. „Nu avea unde să stea, aşa că i-am făcut un contract de comodat, iar acum locuieşte temporar în Oraviţa, în apartamentul meu”, a explicat avocatul Teofil Drugărin, cel care îl apără în instanţă pe Jozef Scop. 

Joacă tare

Sârbul joacă tare şi se apără în faţa legilor din România susţinând că, dacă a greşit cu ceva, atunci va putea fi tras la răspundere doar de oamenii legii din ţara sa. „Nu am trecut graniţa. Îi cunosc pe patru dintre poliţiştii care au trecut fraudulos frontiera şi m-au răpit. Nu am greşit cu nimic faţă de legea românească. În Serbia, contrabanda se pedepseşte doar cu amendă, nu este considerată infracţiune”, a declarat Jozef Scop.

Apărătorul său, Teofil Drugărin, este şi el de aceeaşi părere, mai exact că în faţa legii ar trebui să răspundă mascaţii care l-au capturat pe clientul său. „Nu a săvârşit nicio infracţiune, procurorul de caz şi alţi 20 de poliţişti de frontieră au trecut fraudulos graniţa şi l-au ridicat pe clientul meu”, a spus avocatul.

Jozef Scop a fost reţinut pe 9 iunie. „În jurul orelor 00.30, în timp ce supravegheau zona de risc, poliţiştii de frontieră au observat o persoană de sex masculin care a trecut fraudulos frontiera, având asupra sa un colet voluminos. Bărbatul a fost somat verbal de către poliţiştii de frontieră şi reţinut după câţiva metri. La verificarea coletului, a fost descoperită cantitatea de 1.000 de pachete de ţigari netimbrate”, a explicat Iasmina Maghiar, reprezentantul Poliţiei de Frontieră din Caraş-Severin. „A fost prins în flagrant ca urmare a unei operaţiuni realizate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Oraviţa şi Poliţia de Frontieră Caraş-Severin, cu sprijinul SRI”, a adăugat procurorul Bucurică.

L-au „turnat“ ca să-şi salveze pielea

După modelul Florian Halăs, care a scăpat de puşcărie ajutând organele de cercetare penală să trimită în judecată mai mulţi poliţişti de frontieră corupţi, unii dintre membrii grupării conduse de interlopul orăviţean Marius Drăgan, zis Ciulan, s-au arătat dispuşi să colaboreze pentru a-şi salva pielea. Potrivit unor surse apropiate anchetei, Jozef Scop ar fi fost prins în flagrant şi ca urmare a informaţiilor furnizate de interlopii cercetaţi pentru contrabandă, evaziune fiscală, trafic de migranţi, trecere ilegală a frontierei şi înşelăciune.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite