Preluarea UCMR de stat poate aduce falimentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii din uzină îşi respectă programul de muncă zilnic deşi au tot mai puţin de lucru
Angajaţii din uzină îşi respectă programul de muncă zilnic deşi au tot mai puţin de lucru

Iminenta reîntoarcere a uzinei în administrarea statului nu este văzută cu ochi buni de specialişti, care recomandă evitarea acestei situaţii.

UCM Reşiţa, cel mai mare angajator din Caraş-Severin, poate ajunge în această primăvară în pragul colapsului, în ciuda faptului că managerii companiei se pot lăuda cu realizări unicat în România şi cu contracte semnate peste hotare ce însumează 140 de milioane de euro. Deşi nu duce lipsă de piaţă de desfacere, viitorul grupului de firme UCM nu arată prea bine şi asta pentru că acţionarii nu mai cred în succesul acestei afaceri, iar compania poate ajunge din nou pe mâinile statului. „Trebuie să evităm imixtiunea statului cu orice preţ. Numai să ne punem această problemă este periculos”, este de părere profesorul universitar Liviu Spătaru.

Valul de concedieri a afectat deja peste o sută de ucemerişti, iar Adrian Chebuţiu, preşedintele director general al UCM Reşiţa, a recunoscut că situaţia este delicată. „Astăzi lucrăm la contracte a căror valoare reprezintă vreo 140 de milioane de  euro, din care 100 de milioane le avem de executat. Cel puţin 40 de milioane ar trebui să le executăm anul acesta din contracte pe rol, conform ciclului de fabricaţie. Anul care vine arată şi el foarte bine din punctul de vedere al portofoliului de contracte”, susţine Chebuţiu.

Salarii întârziate

Pentru directorul UCMR, aceste contracte nu reprezintă neapărat o garanţie a continuării activităţii, pentru că, aşa cum spune chiar el, compania are nevoie urgent de zece milioane de euro. Mai mulţi angajaţi au fost concediaţi, iar surse din interiorul UCMR susţin că este doar începutul. Angajaţii sunt nemulţumiţi pentru că îşi primesc salariile cu întârziere şi sunt disperaţi că-şi pot pierde locul de muncă. „E dezastru pe la noi. Se aude că mulţi oameni vor fi daţi afară. Lumea e nemulţumită pentru că se duc o grămadă de bani la handbal, în timp ce, în uzină, salariile se dau cu întârziere. Oameni au datorii, au rate şi sunt disperaţi”, susţine Constantin Bejan, angajat al UCMR.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite