Legătura dintre faimoasa statuie din Băile Herculane şi Iovan Iorgovan, erou din mitologia românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia lui Hercule, construita in urma cu 170 de ani
Statuia lui Hercule, construita in urma cu 170 de ani

Statuia lui Hercules, cel mai cunoscut simbol al oraşului Băile Herculane, este declarată monument istoric şi anul acesta împlineşte 170 de ani.

A fost turnată în bronz în anul 1847, de maeştrii Ramelmayer şi Glantz din Viena şi îl reprezintă pe Hercules, purtând pe umărul stâng pielea leului din Nemea şi o măciucă, aceasta fiind prima muncă a lui Hercules din cele douăsprezece munci, stabilite de către regele Euristeu.

Statuia a fost construită la comanda arhiducelui Carol al Austriei, în cinstea ofiţerilor şi soldaţilor care păzeau graniţele Imperiului Austro-Ungar.

În zonă, însă, circulă circulă legenda conform căreia pe aici a păşit legendarul erou carpatin Iovan Iorgovan, care este numit „fiu de rămlean”, adică „fiu de roman.” În varianta românească a legendei, hidra fuge de Iovan Iorgovan şi se adăposteşte în munţi, prin zona Closanilor, iar acolo, Iovan Iorgovan îşi încearcă paloşul pe o stâncă uriaşă care se prăbuşeste şi formează podul de la Ponoare.

În zona Cheilor Corcoaiei, care se mai numesc şi Cheile lui Hercule, are loc prima luptă unde eroul îi taie unul dintre cele cinci capete. Hidra străpunge muntele şi fuge, lăsând în urma sa un traseu sinuos, straniile chei săpate în calcarele de pe Valea Cernei, cu speranţa că va ajunge prima să se scalde din nou în izvoare termale pentru a-şi reface puterile. Iovan însă ajunge primul, se scaldă, prinde puteri şi de fiecare dată îi mai taie hidrei câte un cap.

Acţiunea se repetă până când hidra, rămasă doar cu două capete, fuge pe valea Cernei către Dunăre. Oamenii, pentru a-i mulţumi, au cioplit aici în munte, o imensă statuie care astazi poartă numele de „bustul lui Hercule”, conform legendei promovată inclusiv pe site-ul Primăriei Herculane.

În volumul „Iorgovan – mit, legendă, baladă” (Casa Editorială Cuget, Simţire şi Credinţă, Bucureşti, 1995), scris de Enache Nedela şi Mihai Floarea, sunt adunate 43 de variante ale baladei populare dedicate acestui erou mitic purtând nume de floare primăvăratică „Iorgovan”.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite