Camere video pe drumurile pe care se scoate lemnul tăiat din Banatul Montan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Dunca vrea ca toate drumurile pe unde s transportă lemn să fioe supravegheate video FOTO CJCS
Romeo Dunca vrea ca toate drumurile pe unde s transportă lemn să fioe supravegheate video FOTO CJCS

Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, vrea să pună camere de supraveghere pe drumurile pe care se scoate lemnul din pădurile Banatului Montan.

Romeo Dunca spune că a fost, în weekend, în zona Muntelui Mic şi că a fost uimit de numărul mare de turişti ieşiţi la drumeţii. Preşedintele CJCS spune însă că liniştea weekendului a fost stricată de transportatori de lemn, care au spart toate drumurile din zonă cu camioanele.

"E normal sa recoltăm masă lemnoasă, iar atâta timp cât  acest lucru se face legal nu putem şi nu trebuie să ne opunem. Dar mă miră hărnicia firmelor care sâmbăta, la ora 13, scot din pădure camioane supraîncărcate. Pentru că liniştea toamnei de pe râul Sucu sau Bistra Mărului sau de pe cine stie câte alte râuri din ţară e tulburată de camioane care în zile de odihnă sau de sărbătoare extrag lemn din pădure. Locaţiile turistice ar trebui să fie în zile de relax scutite de traficul camioanelor supraîncărcate pline cu lemn, care oricum şi  peste tot depăşesc greutatea admisă pe axe", a remarcat Romeo Dunca.

Preşedintele CJCS spune că protejarea pădurilor prin exploatare raţională şi legală trebuie să se întâmple, iar ieşirea lemnului din pădure trebuie în detaliu controlat. 

Romeo Dunca propune şi o soluţie simplă pentru a-i prinde pe cei care fură lemn cu camioanele din pădurile Banatului Montan.

"Nu mă refer aici neapărat la nevoile localnicilor, de lemn de foc, cât la zecile sau sutele de camioane ce ies zilnic din pădurile Caraşului şi merg spre fabricile de procesare. Controlul strict impune posibilitatea aplicării de reguli în folosul cetăţenilor care locuiesc în satele de la marginea pădurii. Cât şi evidenţa exactă a masei lemnoase extrase în folosul protejării pădurii ori respectării prevederilor legale. 

De  exemplu, în zona Poiana Mărului şi în satul Borlova o amărâtă cameră video de 150 euro, conectată la  Internet şi montată astfel încât să supravegheze drumul ar rezolva tot. Inclusiv evidenţa cantităţii de lemn ieşită, ora şi numărul de înmatriculare al autovehiculului implicat. 

În acest mod, tot perimetrul pădurilor din zona turistică Poiana Mărului Muntele Mic ar fi la amănunt şi atent supravegheat. Mai departe informaţiile recepţionate si descărcate pe un calculator, aflat de exemplu chiar în incinta unui birou de la CJ si comparate cu informaţiile legate de avizele emise pe ziua respectivă transmise online de la Garda Forestiera ar rezolva uşor tot", arată preşedintele CJ.

Romeo Dunca propune crearea unui sistem de supravegehere pe toate drumurile pe unde se transportă lemn. El crede că o reţea de 50 de camere, pentru care pune la dispoziţie un centru de supraveghere chiar în sediul CJCS, ar rezolva problema tăierilor ilegale.

"Aştept sugestii pentru a împânzi tot judeţul cu astfel de spioni. Pentru o rapidă şi posibilă implementare a unui sistem ce ţine de judeţul nostru vă rog să căutaţi, cei care doriţi să mă ajutaţi, posibile locaţii ideale. Vă dau câteva indicii: să fie neapărat la intrarea sau ieşirea din primul sat de la marginea pădurii astfel încât să nu existe scuza că se vine din altă direcţie; în incinta unei proprietăţi, cu acceptul proprietarului pentru a avea sursă de curent şi protecţie; focusarea camerei să prindă drumul cu posibilitatea identificării numărului de înmatriculare; locaţia să fie acolo unde în mod frecvent se extrage lemn din pădure", spune Dunca, care susţine că ar putea chiar premia un proiect in detaliu pentru o astfel de supraveghere a judeţului.

Activiştii de mediu salută iniţiativa lui Romeo Dunca. Gabriel Păun de la Agent Green, spune că aşteaptă punerea ideii în practică.

"Ne bucură ideea domnului Dunca, este exact ceea ce promovăm şi noi la Ministerul Mediului, de ani de zile. Este vorba despre instalarea unor camere video cu posibilitatea de a transmite alerte, puse în locaţii cheie. Exact acolo pe unde camioanele ies din pădure şi merg către depozite sau către fabrici. Într-adevăr este o investiţie iniţială, dar care aduce rezultate. Pentru că acele imagini dacă ajung la oamenii care trebuie, atunci pot pune o frână importantă în tăierile ilegale. 

Dar, vine şi partea a doua. Nu toate tăierile legale sunt şi sustenabile. De exemplu, în Munţii Ţarcu se taie de ani de zile, legal conform legislaţiei din România, dar ilegal conform legislaţiei europene. Munţii Ţarcu nu sunt nici la această oră parc naţional, sunt doar Situl Natura 2000. Tot ce s-a reuşit să protejăm acolo, în zonă în ultimii ani a fost datorită sesizărilor pe care le-am făcut, pentru că în Munţii Ţarcu mai sunt şi păduri virgine şi toate acestea au fost protejate doar după ce am făcut noi sesizări. 

Este foarte importantă iniţiativa domnului Dunca şi pentru că judeţul Caraş-Severin este cel mai împădurit din România, dar deţine şi cele mai valoroase păduri din punct de vedere al biodiversităţii. Este o zonă cu foarte multe perspective şi din punct de vedere al ecoturismului şi dacă tăierile acestea continuă, se diminuează foarte mult şansa comunităţilor locale să prospere în viitor de pe urma ecoturismului", a declarat Gabriel Păun.

VĂ RECOMANDĂM ŞI

Organizaţiile de mediu acuză Guvernul că nu şi-a ţinut promisiunile pentru salvarea pădurilor

Agent Green a blocat tăierile într-un parc naţional. Activiştii mai au pe rol încă 135 de procese vizând arii protejate

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite