Acuzaţii grave ale fostului biolog al Parcului National Semenic privind  abuzul din ariile protejate. „Stopaţi tăierile ilegale!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Agent Green
FOTO Agent Green

Prezent, marţi, într-o vizită neaşteptată în Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a fost aşteptat la recepţia hotelului de către Teodora Sinculet, fostul biolog al Parcului Naţional Semenic Cheile Caraşului, care şi-a dat demisia ca semn de protest faţă de tăierile ilegale care se fac în rezervaţia Cheile Caraşului. Ministrul a fost însoţit de către directorul general Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

Fosta angajată a parcului le-a transmis o sesizare celor doi oficiali şi le-a cerut să intervină să stopeze dezastrul din aria protejată. Iată, mai jos, sesizarea fostului biolog.

“Prin prezenta vreau să trag un semnal de alarmă asupra a ceea ce se întâmplă în Parcul Naţional Semenic Cheile Caraşului şi să dispuneti de îndată suspendarea exploatărilor forestiere prevăzute de RNP Romsilva, situate în domeniul public al statului, parcelele 28, 32, 33c, 46, 39b, 72, 76, 77 din UP X Comarnic, OS Reşiţa din ariile protejate:

· Rezervaţie integrală (conform OM 7/1990)

· Rezervaţie Naturală, categoria IV IUCN, cod 2.282. (conform Legea 5/2000 şi OUG 49/2016)

· Parc Naţional, categoria II IUCN, Semenic – Cheile Caraşului, cod O

· Sit de Importanţă Comunitară, Semenic – Cheile Caraşului, cod ROSCI0226

· Sit de Protecţie Avifaunistică, Munţii Semenic – Cheile Caraşului, cod ROSPA0086

Menţionez că fapta este deosebit de gravă pentru că se continuă exploatarea forestieră în rezervaţiile naturale din interiorul parcului naţional care au fost constituite tocmai pentru a asigura protecţia ecosistemelor, a habitatelor si speciilor. În acest sens, am depus numeroase adrese la sediul administratiei Parcului National Semenic Cheile Carasului, precum am informat personal pe Dl presedinte al Consiliului Stiintific, ing. Chisalita Ion, încă din luna iulie 2018.

Limitele Rezervaţiei Naturale Cheile Caraşului au fost stabilite şi fundamentate ştiinţific începând din anul 1990 prin OM7/1990 şi Procesul verbal nr. 2885/20.07.1990 (întocmit şi asumat între ICAS Bucureşti, şi Romsilva prin DS Reşiţa şi Ocoalele Silvice Reşiţa, Anina, Văliug, Nera), studiile ştiinţifice ale Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice din 1990, 1992, 1994 şi Universităţii Bucureşti din 1993.

Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 49/2016 pentru modificarea Legii nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate au fost ajustate şi aprobate limitele (setul de date spaţiale)“Ariilor naturale protejate de interes naţional, internaţional şi comunitar”

Tot în anul 2016, Ministerul Mediului şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului au transmis adrese (18962/LVT/14.06.2016 şi 1/1647/22.06.2016) la Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului în vederea aplicării limitelor stabilite în cadrul proiectului mai sus menţionat. Limitele au fost transmise în format electronic şi Comisiei Europene.

Vă rog să luati toate măsurile legale care se impun pentru anularea APV-urilor de masa lemnoasă emise pentru anul 2019, in rezervatia Cheile Carasului. Atasat am transmis situatia centralizata a acestor documente”, arat
ă Teodora Sinculet, fost biolog Parcul Naţional Semenic Cheile Caraşului.

Contactat de reporterii Adevarul, ministrul Ioan Deneş a devenit brusc iritat de subiect şi a negat că ar fi fost abordat de către fostul biolog. “Nu este adevărat, pe mine nu m-a abordat nicio doamnă. Nu e adevărat. Dacă aveţi întrebări vă rog să vă adresaţi departamentului de presă”, a spus Deneş.

Gheorghe Mihăilescu, directorul general Romsilva, a recunoscut întâlnirea şi discuţia cu fosta angajată. “Da, aşa este. Am trimis sesizarea dumneaei colegilor de la parc şi colegilor din departamentele de verificare şi control încât toate sesizările domniei sale să fie verificate. Eu nu am avut când să verific, pentru că sunt pe teren, plouă şi am mult de lucru, dar am o structură care cu asta se ocupă. Înţeleg că domnia sa sesizează nişte elemente concrete, pe care noi le vom verifica toate aceste elemente şi în funcţie de ce descoperim vom dispune toate măsurile necesare”, a declarant Mihăilescu.

Parcul Naţional Semenic Cheile Caraşului e scena unui scandal care durează de mai mulţi ani de zile. Organizaţiile de mediu îi acuză pe cei de la Romsilva, care administrează parcul, că taie cantităţi impresionate de pădure din zone protejate. Sesizarea făcută de fostul biolog întăreşte acuzaţiile activiştilor de mediu.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite