Şapte reţete simple pe bază de cartofi, de la găluşte cu bulion până la omletă
0Reţetele sunt extrem de simple şi pot fi pregătite inclusiv de persoanele care nu petrec prea mult timp în bucătărie. Unele dintre acestea pot fi pregătite şi de cei care ţin post.
„Adevărul“ vă propune mai multe reţete tradiţionale pe bază de cartofi inspirate din „Cartea de bucate” a Sandei Marin, volum publicat de Editura Tehnică şi considerat pe vremea bunicilor o adevărată biblie gastronomică.
1. Cartofi cu macaroane la cuptor
Ingrediente: 400 g cartofi, 200 g macaroane, 2 linguri brânză rasă, 2 linguri unt, 500 g roşii, sare, piper.
Mod de preparare:
Se unge cu unt o cratiţă ce poate fi dată la cuptor. Se aşază un rând de cartofi fierţi, tăiaţi felii subţiri şi se presară brânza rasă. Deasupra se aşază un rând de macaroane fierte în apă cu sare, scurse şi amestecate cu o lingură de unt şi brânză, apoi un rând de cartofi şi brânză. Se toarnă un sos de roşii potrivit din sare şi piper, şi se dau la cuptor.
2. Omletă de cartofi
Ingrediente: 500 g cartofi, 3 ouă, 1/2 lingură untură, sare, piper, 1 linguriţă mărar tocat.
Mod de preparare:
Se curăţă şi se spală cartofii. Se rad legumele pe răzătoarea cu găuri mici. Se adaugă ouăle, sare, piper, mărar tocat, şi se amestecă. Se toarnă compoziţia în ulei încins. După ce s-a rumenit pe o parte, se întoarce cu ajutorul unui cuţit pe cealaltă parte.
3. Cartofi umpluţi cu brânză
Ingrediente: 6 cartofi frumoşi, 200 g brânză de vacă, 2 ouă, 1/2 lingură făină, 1 lingură unt, sare.
Mod de preparare:
Se curăţă cartofii cruzi, se taie în două, în lat. Se scobesc înăuntru până când capătă forma unor găoace cu peretele gros de un centimetri. Se taie foarte puţin din fund, ca să poată sta în tavă. Pentru umplutură se foloseşte brânza de vacă (se poate adăuga şi puţină brânză de oi), două ouă, sare şi făină. Cartofii umpluţi se aşază într-o cratiţă cu unt fierbine şi se lasă să se rumenească puţin. În cratiţă se adaugă apoi şi puţină zeamă de carne sau apă, şi se lasă la fiert, până când se frăgezesc cartofii. Înainte de a servi se adaugă câteva linguri de smântână.
4. Chiftele de cartofi prăjite în ulei
Ingrediente: 500 g cartofi, 2 linguri făină, sare, 2 linguri ulei.
Mod de pregătire:
Se spală şi se pun la fiert. În momentul în care au fiert se curăţă şi se dau prin maşina de tocat carne. Se frământă cartofii cu făina şi sarea-după gust. Se fac chiftele şi se prăjesc în ulei fierbinte.
5. Găluşte de cartofi cu sos de roşii
Ingrediente: 500 g cartofi, 2 linguri făină, sare, piper, 1 ceapă, 1 linguriă untură, 500 g roşii sau 1 lingură bulion, 1 lingură brânză rasă.
Mod de preparare:
Se fierb cartofii, se curăţă şi se trec prin sită sau prin maşina de carne. Se adaugă făină până când se întăreşte aluatul. Se adaugă sare şi piper după gust. Se fac cu mâna dată prin făină mici cârnăciori, de grosimea degetului, şi se fierb în apă cu sare. Se face un sos de roşii astfel: se prăjeşte o ceapă tocată mărunt în puţină untură sau ulei, se stinge cu apă şi se lasă să fiarbă până se moaie. Se adaugă câte puţin bulion şi se potriveşte de sare.
Se scurg găluştele, se aşază pe farfurie, iar deasupra se toarnă sosul. Se presară puţină brânză rasă şi se servesc calde.
6. Cartofi cu dovlecei la cuptor:
Ingrediente: 500 g cartofi, 30 dovlecei în floare, 1 ceaşcă smântână, 1 lingură brânză rasă, sare.
Mod de pregătire:
Cartofii spălaţi şi curăţaţi se taie felii şi se prăjesc uşor în unt. La fel se procedează şi cu dovleceii. Se aşază într-o cratiţă de pământ un rând de cartofi şi unul de dovlecei, se toarnă deasupra smântâna cu puţină sare. Se presară brânza rasă şi se dau la cuptor 1/2 de oră, la foc potrivit.
7. Musaca de cartofi cu zarzavat:
Ingrediente: 500 g cartofi, 2 linguri lapte, 1 lingură unt, 1 morcov, 1 pătrunjel, 3 cepe mrjlocii, 2 linguri untură, 1 lingură bulion, 1 lingură pesmet, sare.
Mod de preparare:
Se face un piure de cartofi. Separat se fierb un morcov şi un pătrunjel. Se taie ceapa mărunt, se prăjeşte cu punină untură şi se adaugă morcovul şi pătrunjelul trecute prin maşină. Se adaugă sare după gust. Se unge o cratiţă cu untură sau unt, se presară pesmet şi se întinde un strat de piure de cartofi. Deasupra se aşază zarzavatul tocat peste care se pune restul de piure. Se toarnă bulion subţiat cu apă, cât să acopere cartofii, şi se dă la cuptor.