Baroni de Vâlcea. Cum te ajută partidul să ajungi dintr-un ilustru necunoscut într-un post bine văzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cumetrii politice. De la dreapta la stânga: Costantin Rădulescu - Eugen Neaţă - Mircia Gutău, preşedinte de Consiliu Judeţean, parlamentar şi primar; Foto Ziarul de Vâlcea
Cumetrii politice. De la dreapta la stânga: Costantin Rădulescu - Eugen Neaţă - Mircia Gutău, preşedinte de Consiliu Judeţean, parlamentar şi primar; Foto Ziarul de Vâlcea

Ascensiunea profesională a unor oameni aflaţi în anumite cercuri de interese, licitaţiile sau angajările în funcţii cheie discutabile, scandalurile de culise, din ultimii ani, sunt doar o parte dintre lucrurile care i-au determinat pe mulţi să considere că Vâlcea este condusă de „un clan”.

Ca întreaga Oltenie, Vâlcea a fost, până la ultimele alegeri, fieful social-democraţilor. Situaţia a început să se schimbe în momentul în care Klaus Iohannis a câştigat primul mandat de preşedinte. Anul trecut, pe fondul antipatiei faţă de guvernarea PSD, simpatia faţă de PNL a început să se contabilizeze în voturi, atât la alegerile europarlamentare, cât şi la cele prezidenţiale.

Când se vorbeşte despre Vâlcea se spune că este „judeţul Răduleştilor”, în acelaşi mod în care despre Râmnicu Vâlcea se spune că este „oraşul lui Gutău”. Dar cine sunt aceste personaje politice, „baronii” PSD, cu sau fără adeziune, ai vremurilor noastre, aşa cum sunt văzuţi prin ochii presei locale.

Din şef la tineret, baron peste judeţ 

Constantin Rădulescu, 44 de ani, a fost considerat două decenii o tânără speranţă a PSD Vâlcea. A avut o ascensiune fulminantă, la fel ca şeful şi bunul său prieten de la acea vreme, Victor Ponta, în politica şi administraţia vâlceană, din 2014 încoace, an în care printr-un joc al sorţii a ajuns în fruntea organizaţiei judeţene de partid şi apoi şef al administraţiei judeţene.

Absolvent al unei facultăţi de ASE, la categoria profesie s-a remarcat ca director de marketing al grupului de firme Antares, apoi, pe criteriul politic a ajuns în fruntea Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea şi al unei companii externalizate din CET Govora, al cărei unic acţionar era Consiliul Judeţean condus de social-democraţi. În 2012, s-a numărat printre cei mai tineri deputaţi ai ţării, dar oportunitatea de a-şi schimba destinul a apărut când fostul lider al PSD Vâlcea, şef al Consiliului Judeţean, a decedat, în urma unei boli incurabile. 

La scurt timp a preluat „frâiele” organizaţiei judeţene, din poziţia de interimar, pe care o conduce de atunci neîntrerupt, în ciuda opoziţiei unor colegi mai în vârstă. Există o serie de similitudini cu ce se întâmpla atunci la nivel central în politica românească, când o serie de baroni au fost înlocuiţi de alţii mai tineri.

În 2016, a reuşit să câştige Consiliul Judeţean, iar de atunci politica în judeţul Vâlcea a început să se schimbe pe nesimţite. 

Fratele – director general al Balnearei

Cel care i-a stat în permanenţă alături a fost chiar fratele său, cu care a condus iniţial destinele tinerilor social-democraţi şi care l-a ajutat în ascensiunea sa. Cum în politica românească nimic nu se face pe gratis, Lucian Rădulescu, 38 de ani, a fost recompensat pentru munca de partid. Profesional vorbind, se ştie despre el doar din 2014, când încă mai trăia fostul lider Ion Cîlea, şi când a obţinut postul de director de sucursală, la Olăneşti, al Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă SA (TBRCM SA) - cea mai importantă companie hotelieră din domeniul turismului balnear din România, potrivit Wikipedia, care are ca unic acţionar Casa Naţională de Pensii Publice. 

În ultimii ani, potrivit propriilor declaraţii de avere, publicate pe site-ul instituţiei, Lucian Rădulescu apare ca director de sucursală şi director general al aceleiaşi companii. În 2018, a fost promovat în locul unui fost pensionar de lux – colonelul SRI în rezervă Anton Toni Smîdu, care a condus instituţia din 2014. 

La capitolul venituri, apar şi cele obţinute din jobul de consilier parlamentar. La finele anului trecut, a fost înlocuit la şefia TBRCM de un liberal. Cel mai probabil, s-a întors în funcţia de director de sucursală.

De remarcat ar mai fi şi faptul că, în timp ce fratele său este preşedinte de organizaţie judeţeană, Lucian Rădulescu ocupă funcţia de vicepreşedinte în aceeaşi structură. 

Posturi bine poziţionate pentru oamenii partidului

Faptul că PSD Vâlcea a rămas fidelă structurilor de conducere ale partidului n-a fost trecut cu vederea, astfel că, în 2018, Liviu Dragnea este de acord cu propunerile din teritoriu: Gheorghe Mihăilescu - director al Direcţiei Silvice Vâlcea şi preşedinte executiv al organizaţiei PSD Vâlcea - ajunge director general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, iar Bogdan Matei este propulsat în Guvernul României. Cel din urmă este nimeni altul decât profesorul de sport ajuns senator în 2016, iar apoi ministru al Tineretului şi Sportului. Întrebat în 2017 despre un presupus pachet de „legi ale lui Hammurabi” ce urma să ajungă la vot în Senat, acesta a cerut timp să se acomodeze şi să studieze. La începutul acestui an, fosta soţie, de care a divorţat anul trecut, a publicat, pe o reţea de socializare, un certificat medico - legal din 2013, prin care îşi acuza fostul partener de violenţă conjugală.

Notorii în Vâlcea sunt şi animozităţile dintre liderul PSD şi unele facţiuni din partid, în general formate din oameni „din vechea gardă”, ori celelalte partide, care nu văd cu ochi buni activitatea celor doi fraţi consideraţi „baroni de judeţ”.

Se vorbeşte despre presupuse afaceri dubioase, dar informaţiile de acest gen sunt nedovedite, până acum. Legătura şefului administraţiei judeţene cu soţii Bica este una mai aparte. El potent om de afaceri, ea fost inspector general al învăţământului vâlcean, implicaţi mai recent, cel puţin la vedere, în viaţa politică a judeţului. Andra Bica a devenit cel mai tânăr „general” de învăţământ, la 32 de ani, în urma unui concurs, după ce mulţi ani la şefia inspectoratului s-au perindat oameni pe criterii politice. La vremea respectivă, Bica susţinea că nu este înregimentată politic, dar anul trecut, au apărut informaţii în spaţiul public că a semnat adeziunea la PSD, fiind o prezenţă constantă în preajma liderului CJ şi a primarului din Râmnicu Vâlcea, la toate evenimentele legate de învăţământ.

Apropierea familiei Bica, cel puţin la nivelul afacerilor, de o anumită facţiune PSD-istă, este de notorietate în judeţ, dar în timp ce între Constantin Rădulescu şi Virgil Bica – considerat „regele transportatorilor” din judeţ, unii evidenţiază animozităţile, ultima fiind legată chiar de o licitaţie cu materiale sanitare în perioada de pandemie, din care administraţia judeţeană s-a retras în ultimul moment, între acelaşi lider şi doamna Bica, relaţiile par diferite. Aceste lucruri i-au determinat pe cei din presa locală să tragă concluzia că Andra Bica, deşi proaspăt membru de partid, ar fi interesată de un loc pe listele PSD la alegerile parlamentare, dar s-ar afla şi pe lista de candidaţi pentru Primăria Râmnicu Vâlcea. Tot presa locală menţiona anul trecut că soţul acesteia ar duce tratative pentru un post de parlamentar pe listele PNL, informaţie neconcretizată ori confirmată pe surse.

Licitaţii sub semnul întrebării

Procedurile controversate, mai ales cele legate de licitaţii pentru modernizarea drumurilor judeţene, în contextul în care în subordinea Consiliului Judeţean funcţionează una dintre puţinele Regii de Drumuri şi Poduri din ţară, restul fiind privatizate, reprezintă un alt subiect sensibil legat de „baronul Rădulescu”. Cert este că printre câştigătorii unor astfel de licitaţii se află şi nume ale unor colegi de partid..

Opoziţia, prin persoana deputatul Cristian Buican, pune sub semnul întrebării modernizarea atât a unor drumuri judeţene prin fonduri europene, cât şi a altora prin PNDL: DJ 643 B – 68 milioane lei, DJ 677 A – pentru 66,9 milioane lei etc.., solicitând ca întregul proces al licitaţiilor să fie transparent

Din propriile analize, în ciuda informaţiilor deficitare de pe site-ul CJ, am remarcat că în cazul „şoselei nordului”, refăcută după 38 de ani, licitaţia a fost câştigată de o „firmă de apartament”, cunoscută până acum pentru „afacerile dubioase” cu liberalii. Lucrările se ridică la aproximativ 13 milioane de euro. 

Modernizarea DJ 678 A, o investiţie de peste 10 milioane de euro, a fost atribuită austriecilor de la Strabag, cu care au existat deja animozităţi la finele anului trecut legate de calitatea îndoielnică a unor lucrări.

La o privire mai atentă se observă că licitaţiile pentru drumuri sunt câştigate mai mereu de aceleaşi firme, mai mult sau mai puţin controversate, care îşi împart banii publici, făcând lucrări uneori îndoielnice, despre care presa abundă în subiecte.

Angajări discutabile în funcţii de conducere 

La fel de controversate par să fie şi o serie de angajări făcute în ultimii ani în instituţiile publice din Vâlcea. Primul caz care poate fi menţionat este legat de nora primarului din Râmnicu Vâlcea, transferată la finele anului trecut direct pe o funcţie de conducere, în Consiliul Judeţean, pe care a ocupat-o câteva luni ca interimar, iar apoi, definitiv, în urma unui concurs organizat în plină pandemie, de care pare să nu fi aflat nimeni, din moment ce a fost singurul candidat. Iar cazul nu este singular. 

„Încrengăturile” de la nivelul conducerilor administraţiei judeţene şi ale celei locale sunt şi acestea intens dezbătute, mai ales în mediul online, ca multe altele, care ar necesita un spaţiu separat. 

„Nu mă regăsesc în niciuna dintre situaţiile enunţate“

I-am contactat pe reţelele de socializare pe liderul PSD Vâlcea – preşedinte al Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu şi pe omul de afaceri Virgil Bica pentru a le solicita un punct de vedere în privinţa lucrurilor expuse anterior.

Până la publicarea acestui material ne-a răspuns doar şeful administraţiei judeţene, care ne-a spus: „Ce le-am spus altora este valabil pentru toată lumea. Nu mă regăsesc în niciuna dintre situaţiile enunţate. În plus, avem alegeri locale, nimeni nu discută, deci nici eu, chestiuni legate de alegerile parlamentare”, a mai spus Constantin Rădulescu referindu-se la potenţiala candidatură a doamnei Bica pe listele PSD.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Cumetrii politice. Cum ajungi în câteva luni şefa fondurilor europene în Consiliul Judeţean dacă eşti nora primarului FOTO

FOTO Nepotism dus la rang de artă. Caracatiţa rubedeniilor ministrului „Grindă“, instalată în funcţii înalte pe bani publici

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite