10,5 milioane de euro despăgubiri cerute de primarul Mircia Gutău, după ce-a fost achitat într-un proces de corupţie: „Statul să se îndrepte împotriva vinovaţilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Tribunalul Vâlcea s-a depus vineri, 12 aprilie, o solicitare de chemare în judecată a statului român de către Mircia Gutău, primul primar din România achitat într-un proces de corupţie. Actualul edil din Râmnicu Vâlcea solicită 10,5 milioane de euro daune morale şi materiale.

După ce a fost condamnat în 2010 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un dosar de corupţie, apoi a făcut mai bine de doi ani puşcărie, iar anul trecut CEDO o stabilit că nu a avut parte de un proces echitabil, după care a fost achitat de Curtea Supremă, primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău se întoarce acum împotriva statului român, pe care-l dă în judecată. Şi cere ca despăgubiri morale şi materiale - 10,5 milioane de euro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României l-a condamnat în urmă cu 9 ani, la 3 ani şi 6 luni închisoare, considerându-l vinovat că a cerut mită 50.000 de euro pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru un teren, unei firme din Râmnicu Vâlcea. În acelaşi dosar a fost condamnat şi viceprimarul de la acea vreme, Nicolae Dicu, pe care procurorii DNA l-au prins în flagrant, în wc-ul unui restaurant, în timp ce primea 25 000 de euro de la denunţătorul Crinu Popescu, patronul firmei Rovimet.

„Mă mir că nu m-a întrebat nimeni până acum, chiar asta vorbeam cu colegii mei. Da, m-am consultat cu avocatul şi am stabilit 500.000 de euro pentru cheltuieli materiale, bani care pot fi dovediţi cu chitanţe, pentru avocaţi, pentru drumurile pe le-a făcut soţia la mine la Penitenciar, toate pagubele materiale. Efectiv şi ce am pierdut eu cu salariul, pe 3 ani şi şase luni. Iar daune morale, am cerut 10 milioane de euro”, ne-a declarat în premieră primarul când l-am întrebat motivul privind daunele morale şi materiale cerute de la Statul Român.

500.000 de euro pentru cheltuielile de judecată în 12 ani de proces şi salariul pierdut ca primar

În cererea de chemare în judecată, depusă astăzi, 12 aprilie, la Tribunalul Vâlcea şi publicată în premieră de publicaţia „Vocea Vâlcii”, se oferă mai multe detalii despre ce semnifică cei 500.000 euro daune materiale: „veniturile şi beneficiile de care am fost lipsit în perioada detenţiei; cheltuielile de judecată făcute în perioada celor peste 12 ani de procese - cu plata sumelor necesare pentru angajarea unui avocat calificat, pentru toate fazele procesuale, inclusiv pentru C.E.D.O., precum şi ulterior, pentru acţiunea în revizuire a hotărârii de condamnare; cheltuielile pentru transport la organele de urmărire penală şi la instanţele de judecată, pentru mine, apărătorul meu, martori etc.; cheltuielile cu transport ale soţiei şi copiilor la locurile de deţinere prin care am fost ţinut; cu pachetele pe care mi le-a adus familia la acele locuri de detenţie etc., plus dobânda aferentă sumei respective”. 

10 milioane de euro - prejudiciul pentru suferinţa trăită

Cele 10 milioane de euro daune morale reprezintă, potrivit aceluiaşi document: „prejudiciul moral imens produs, precum şi plata tuturor cheltuielilor de judecată ocazionate cu prezentul proces”, se mai specifică, amintindu-se un articol dintr-un Protocol adiţional al CEDO, în care se menţioneză: „Atunci când condamnarea penală definitivă este ulterior anulată, persoana care a suferit o pagubă din cauza acestei condamnari este despăgubită conform legii ori practicii în vigoare în statul respectiv”.

Codul de Procedură Penală din România stipulează: „Persoana care a fost condamnată definitiv, indiferent dacă pedeapsa aplicată sau măsura educativă privativă de libertate a fost sau nu pusă în executare, are dreptul la repararea de către stat a pagubei suferite în cazul în care, în urma rejudecării cauzei, după anularea sau desfiinţarea hotărârii de condamnare, pentru un fapt nou sau recent descoperit, care dovedeşte că s-a produs o eroare judiciară, s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare”.

„Nimic nu echivalează suferinţa trăită”

Cu toate acestea, Mircia Gutău susţine că suma solicitată nu compensează ce a trăit: „Nimic nu echivalează cu ce am suferit în toţi aceşti peste 12 ani. Am stabilit o sumă aşa..., dar nimic nu echivalează suferinţa trăită, de mine şi de cei dragi”.

„Sunt unul dintre fericiţii care, după 12 ani, a reuşit să vadă soluţia corectă. Cred că sunt singurul din Europa căruia i s-a întâmplat aşa ceva, şi primul din România, bineînţeles. Dintr-o revizuire, am primit achitare”, declara acelaşi primar într-un interviu pentru „Adevărul”.

În cererea de chemare în judecată daunele sunt cerute pentru 851 de zile de puşcărie, despre care Gutău ne-a mai precizat: „Reprezintă cele patru luni de zile de arest preventiv şi diferenţa de aproximativ doi ani şi patru luni cât am stat efectiv după gratii”. 

Miza cea mare nu sunt banii, în noul proces, ci un judecător al Curţii Constituţionale,

În ciuda sumei cerută ca desăgubire, alesul a declarat pentru reporterul „Adevărul” că miza cea mare în acest proces este alta: „Aştept să câştig procesul, ce merit vor aprecia judecătorii. Iar după aceea, sper să nu mor între timp, mă aştept ca Statul Român să se îndrepte împotriva vinovaţilor, aşa cum scrie în lege, în Constituţie. Cei vinovaţi să plătească! Nu sunteţi de vină dimneavoastră, alţii sau eu, că s-au făcut astfel de lucruri nepermise. Cei care greşesc trebuie să plătească! Asta îmi doresc cel mai mult: ca statul să se îndrepte împotriva judecătorului care a dat soluţia de condamnare. Cealaltă condamnare cu suspendare, care s-a contopit cu aceasta, rămâne”. 

Anul trecut, după ce a fost achitat, primarul Mircia Gutău a menţionat cine sunt cei pe care-i consideră vinovaţi pentru condamnarea sa: „Fiecare trebuie să plătească pentru greşelile sale: denunţătorul pentru denunţ mincinos, procurorii pentru că, după părerea mea, se încadrează la abuz în serviciu, judecătorii pentru eroare judiciară. Statul român este obligat să se îndrepte împotriva judecătorilor, după a doua modificare judiciară.” 

Din completul de judecată al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care l-a condamnat pe Mircia Gutău la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru corupţie, după ce în prealabil fusese achitat pe fond şi în apel, au făcut parte trei judecători: Livia Stanciu, Ana Hermina Iancu şi Vasile Alicsandri. Din aceştia a mai rămas doar unul pe care edilul din Râmnicu Vâlcea îl consideră responsabil pentru suferinţa trăită. 

Hermina Iancu a făcut opinie separată, considerând că fapta săvârşită nu există, iar Vasile Alicsandri a murit între timp. Cea pe care o are în vedere, când se referă la vinovaţi, este în primul rând magistrata Livia Stanciu. „Între timp, a devenit preşedintă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar după două mandate în această funcţie, a fost numită judecător al Curţii Constituţionale a României”, preciza Mircia Gutău.

„Va fi mai uşor de această dată, pentru că nu voi mai merge eu în sala de judecată”

„Cererea de chemare în judecată a fost depusă de avocatul meu, Octavian Fieroiu, astăzi, la Tribunalul Vâlcea. Iar competenţa de judecată o au tribunalul şi Curtea de Apel Piteşti. Va fi un proces de durată, să fim sănătoşi să apucăm noi finalul procesului. Dar va fi mai uşor, de această dată, pentru că nu voi mai merge eu în sala de judecată, am mandatat avocatul să mă reprezinte. De aici încolo, nu mai am eu treabă”, a mai declarat, pentru reporterul „Adevărul”, primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău.  

Edilul şi-a exprimat intenţia de a da statul român în judecată încă de anul trecut, de când a fost achitat, în toamnă. La vremea respectivă însă susţinea că nu s-a decis în privinţa daunelor şi că acestea urmează să fie stabilite în funcţie de cheltuieli, de zilele de puşcărie şi altele, împreună cu avocatul său: „Avocaţii vor stabili. Ei ştiu care e practica, vor aprecia care e suma cuvenită, ce înseamnă când stai în închisoare”. Iar aceştia au apreciat că 10,5 milioane de euro sunt suficienţi bani pentru a repara răul făcut. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite