Vila din Buşteni unde pictorul Nicolae Tonitza îşi petrecea vacanţele, scoasă la vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O clădire emblematică din staţiunea Buşteni, unde îşi petrecea vacanţa unul dintre cei mai cunoscuţi pictori români.

Vila din Buşteni unde pictorul Nicolae Tonitza îşi petrecea vacanţele, scoasă la vânzare FOTO ziardebusteni.ro
Vila din Buşteni unde pictorul Nicolae Tonitza îşi petrecea vacanţele, scoasă la vânzare FOTO ziardebusteni.ro

Clădirea, cunoscută în zonă drept Vila Rucăreanu, era loc de refugiu în perioada interbelică pentru oameni de cultură şi artişti, printre care s-a aflat şi pictorul Nicolae Tonitza.

Potrivit sothebysrealty.ro, Tonitza avea rezervată camera nr. 4, aflată la etajul vilei din Buşteni.

De altfel este cunoscut faptul că artistul bârlădean s-a retras în Bucureşti, imediat după ce s-a întors de pe front, pentru ca ulterior să se stabilească în Prahova în perioada 1921-1924, mai exact la Vălenii de Munte, o zonă pitorească aflată la poalele munţior Ciucaş. Cel mai probabil în aceşti ani, Tonitza a făcut câteva popasuri şi pe Valea Prahovei, la Buşteni.

Construită în 1920 după planurile unor arhitecţi italieni, Vila Rucăreanu din Buşteni pare un castel în miniatură, datorită ”celor două turnuleţe care străpung acoperişul”, aşa cum este descrisă pe site-ul citat anterior.

Valoarea acestei vile aflate în stare de degradare este dată acum mai ales de poziţia sa care oferă acces imediat către pârtie, dar şi spre o altă atracţie turistică celebră în Buşteni, zona Gura Diham.

Vila Rucăreanu din Buşteni FOTO Florin Pepene 

vila rucarean busteni

”Gheorghe Rucăreanu, cel care a construit complexul de clădiri, şi primul proprietar al vilei, era un important comerciant din Buşteni, având chiar şi o diplomă semnată de Regele Carol I al României, iar vecinii erau de asemenea familii de vaza ale acelor vremuri şi prieteni buni de-ai proprietarilor: familia Paleologu şi familia Lotru (fiul guvernatorului BNR)”, potrivit sursei citate.

În anii 20, la parterul micului castel locuia familia Rucăreanu, iar etajul era închiriat pentru oaspeţii din Bucureşti care reveneau în fiecare an, devenind ulterior prieteni de familie. Printre oaspeţii permanenţi se afla pictorul Nicolae Tonitza care obişnuia să îşi achite chiria cu tablouri. În acei ani Tonitza era deja un pictor cunoscut în ţară, având expoziţii cu zeci de lucrări la Bucureşti şi Viena.

Vila Rucăreanu ar putea intra din nou în circuitul turistic, însă are nevoie de restaurare atentă, care să pună în valoare elementele decorative din lemn şi metal.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ion Ţuculescu, Nicolae Tonitza şi Adrian Ghenie, cel mai bine vânduţi pictori în licitaţiile de artă din România în 2021

Peste 200 de cumpărători de tablouri, păcăliţi cu falsuri după Tonitza, Grigorescu sau Luchian. Zece percheziţii au avut loc la Bucureşti, Iaşi şi Botoşani

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite