Top 5 cele mai populare uleiuri esenţiale aflate în trusa de întreţinere a femeii în perioada verii
0De la Cleopatra - regina Egiptului, până la femeia modernă, elixirul tinereţii a fost căutat constant şi cu îndârjire, la început de supuşi pentru ca ulterior ostenteala să se mute în laboratoarele de cercetare ale marilor companii farmaceutice.
Reţeta frumuseţii şi a tinereţii veşnice nu a fost descoperită, însă mici secrete care să ţină cât mai departe îmbătrânirea s-au aflat şi au fost transmise de la o generaţie la alta. Uleiurile esenţiale din plante, care nu au ados de produs chimic, sunt tot mai recomandate de cosmeticieni care ne sfătuiesc să ne întoarcem la natură.
Chiar dacă sunt mai scumpe decât produsele de îngrijire corporală pe care cele mai multe femei le folosesc în mod curent, uleiurile esenţiale sunt mult mai eficiente, spun esteticienii, dacă sunt aplicate în mod corect şi după diagnosticarea tipului de ten.
În plus, ueliurile esenţiale, care au un parfum aparte, au avantajul că lucrează pe două fronturi: hrănesc şi tratează pielea, dar stimulează în acelaşi timp şi sistemul limbic, responsabil, printre altele, de emoţiile noastre .
Uleiul de argan, pentru tratarea pielii obosită de soare
Este de departe considerat regele uleiurilor, despre care se spune că ar trebui să fie prezent în trusa de înfrumuseţare şi întreţinere a tuturor doamnelor trecute de prima tinereţe. Pentru că ajută pielea matură, îmbătrânită prematur, uleiul de argan sau uleiul marocan poate fi salvarea celor care s-au expus prea mult la soare.
Pentru că nimeni nu rezistă tentaţiei unei ten bronzat, esteticienii recomandă ca după o zi de plajă, pielea să fie supusă unui tratament intens cu ulei de argan, care, datorită conţinutul său de vitamine A şi E, are un puternic efect antiinflamator. Calmează până la vindecare arsurile solare, zgârieturile fine produse de exemplu de scoici sau de nisip şi chiar cicatricile vechi.
Este ideal pentru întreţinerea pielii sensibile din jurul ochilor, care suferă cel mai mult atât din cauza produselor de makeup (uleiul de argan poate fi folosit şi ca demachiant), dar şi din cauza prafului şi a transpiraţiei excesive din timpul sezonului cald, sau din cauza gerului, iarna.
Pentru că are o consistenţă aproape vâscoasă, tratarea pielii cu ulei de argan necesită ceva mai mult timp şi este neapărat necesar automasajul care să dureze câteva minute, până ce produsul este absorbit. Nu trebuie să rămâna pată pe un şerveţel aplicat pe piele, după ce s-a folosit uleiul de argan.
Uleiul de trandafiri
Divinizat încă din antichitate de către greci şi romani, datorită în primul rând parfumului său inconfundabil, uleiul de trandafiri este, probabil, cel mai bub cicatrizant natural. Este recomandat persoanelor care au trecut print-un episod de acnee, iar urmele au rămas încă vizibile. De asemenea este recomandat pentru cicatricile lăsate de infecţiile virale care au ca simptom şi erupţiile cutanate (varicela de exemplu sau furuncul) sau lăsate de bisturiul medicului, în cazul cicatricilor care rămân după o intervenţie chirurgicală.
Uleiul de Neroli
Este de fapt uleiul obţinut din flori de portocal, iar principala sa calitate este de departe efectul afrodiziac. Era folosit în timpuri străvechi în special pentru parfumarea hainelor pe care mireasa le îmbrăca la nuntă. În plus, uleiul din flori de protocal mai are o calitate pe care o întâlnim rar la alte produse, calmează psihicul şi dă o stare de bine, fiind ideal pentru ameliorarea stărilor de iritare, de agitaţie. Pentru acest ultim efect, este recomandat să puneţi câteva picături în apa din cadă şi să inhalaţi astfel vaporii parfumaţi.
Uleiul de ylang ylang
Nu trebuie să lipsească din trusa cosmetică a unei femei care vrea să arate îngrijită în perioada sezonului estival. Alături de uleiul de argan, despre care se spune că ar fi secretul frumuseţei Cleopatrei, cel de ylang ylang este considerat secretul pielii catifelate a gheişelor. Masajul cu ulei de ylang ylang este tratamentul ideal pentru pielea uscată, obosită, care are aspect de solz de peşte după expunerea îndelungată la soare. Este recomandat şi pentru tratarea dermatitelor de contact cu erupţie în special la încheieturile mâinilor sau/ şi în zona ombilicală, din cauza metalelor nepreţioase folosite la cataramă curelelor sau din cauza fermuarului, respectiv nasturilor de la pantaloni.
Uleiul din sâmburi de struguri
Este indicat adolescentelor care se confruntă cu necazuri provocate de acnee, sportivilor şi în general persoanelor active, care petrec foarte mult timp în aer liber. Uleiul din sâmburi de struguri este puternic anti-inflamator în primul rând, dar şi hrănitor pentru pielea tânără. Mai mult, este indicat în folosirea lui după epilare sau pentru a trata foliculita (o afecţiune des întâlnită a pielii care se manifestă prin înroşirea foliculilor firului de păr şi apere mai ales în sezonul cald). Acest tip de ulei, spre deosebire de celelalte, mai are o calitate: nu pătează.
Ulei de nigella (de chimen negru)
Este mult folosit în Orientul Mijlociu şi chiar erea considerat sacru în vremea faraonilor. Proprietăţile sale curative sunt reale, având în vedere că este bogat în vitamine esenţiale pentru piele: vitamina A şi C, dar este şi un bun combatant în lupta cu bacteriile.
Este folosit pentru tratarea acneei, dar nu prin aplicare directă pe suprafaţa pielii. Este recomandat ca pciătiurile de ulei (o jumătate de lingură) să se toarne într-un litru de apă clocotită. Aplecaţi faţa la o distanţă suficient de mare încât să suportaţi căldura şi acoperiţi capul cu un prosop. Rămâneţi deasupra vasului cel puţin cinci minute, până ce aburul începe să dispară.
Aplicat pe pielea corpului are un efect emolient şi hidratant şi calmează eczemele, petele şi chiar pruritul sau usturimile provocate de înţepăturile de insecte. E adevărat că în Egiptul Antic acest ulei era considerat remediul pentru orice, dar totuşi folosiţi cu prudenţă şi la sfatul unui dermatolog sau al unui estetician.
O regulă de aur în aplicarea pe corp a uleiurilor esenţiale este ca înainte pielea să fie curăţată chiar supusă unui gomaj care să înlăture în profunzime reziduurile adunate de piele peste zi. Tratamentul sau pur şi simplu întreţinerea pielii trebuie să fie făcută zilnic. În plus trebuie să ne asigurăm că uleiul este depozitat în condiţii optime şi la temperaturi indicate pe prospect.