Ploieşti: Mâinile Liviei Bordoţ te pun pe... picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este pasionată de meseria ei, de medic kinetoterapeut, şi are mari satisfacţii când oameni foarte bolnavi încep din nou să meargă şi... să zâmbească.

A vrut să devină medic după ce o cunoştinţă i-a spus că una dintre cele mai frumoase facultăţi, dar nu şi una dintre cele mai uşoare, este kinetoterapia. Şi-a dat seama încă din timpul studiilor că nu a greşit când a făcut această alegere. "Am făcut stagiile clinice în mai multe spitale din Bacău şi am avut ocazia să văd oameni foarte bolnavi care, după tratament, deveneau din nou independenţi. Nu se compară nimic cu această satisfacţie", spune Livia Bordoţ.

Mâinile ei fac minuni în cazul foarte multor boli, precum şi în recuperarea post-traumatică sau de după operaţii. Luxaţiile, entorsele, piciorul plat la copii, scolioza, cifoza, hemiparezele, de fapt cam toate afecţiunile membrelor inferioare şi ale coloanei se pot vindeca sau ameliora prin exerciţiile făcute sub coordonarea unui kinetoterapeut.

După ce a terminat facultatea, a avut şi prima experienţă personală în recuperare. O doamnă de peste 70 de ani, care suferise un accident vascular cerebral, rămăsese cu jumătate de corp paralizat. Livia i-a arătat întâi cum ar trebui să se mişte, refăcându-i vizual mişcările naturale ale corpului uman, a impulsionat-o să gândească pozitiv şi i-a mişcat în fiecare zi mâinile şi picioarele, prin exerciţii speciale. "Când, după două săptămâni, am văzut că poate să ducă o ceaşcă de cafea singură la gură, iar după alte câteva, să meargă prin casă cu un cadru metalic, mi-a dat puterea să cred în această meserie", îşi aminteşte Livia.

Un sistem bolnav

Din păcate, sistemul de sănătate este mai bolnav decât toţi pacienţii ei, iar salariile de mizerie din spitale au îndreptat-o către sistemul privat. După ce a lucrat o vreme în Bucureşti, fiind în imposibilitatea de a-şi susţine chiria şi cheltuielile din salariu, s-a angajat în Ploieşti, la un SPA care oferă şi tratamente de kinetoterapie clienţilor.

"80% dintre colegii mei sunt plecaţi în străinătate, iar eu am exclus această posibilitate pentru că am în România o familie şi un copil pe care îi iubesc foarte mult. Nu mi se pare normal să nu poţi profesa pe un salariu decent în sistemul nostru medical. În Franţa, de exemplu, despre kinetoterapie se ştie la fel de mult ca despre oricare altă ramură a medicinei", spune cu amărăciune Livia.

Din nefericire, tot bolnavii sunt cei care pierd din astfel de anomalii birocratice. Foarte mulţi români rămân cu sechele după accidente neurologice sau nu se refac la capacitatea maximă după o banală entorsă, deşi acest lucru ar fi posibil cu ajutorul unui kinetoterapeut. "Foarte rar nu se poate nimic în cazul unei afecţiuni şi, chiar şi atunci, evoluţia bolii este oprită. Un mare câştig al kinetoterapiei este faptul că pacienţii devin optimişti, învaţă să accepte că sunt bolnavi şi lucrează alături de tine la recuperarea fizică", spune Livia.

 În ce constau exerciţiile de kinetoterapie?

L.B: Masaje de relaxare sau stimulare a zonei afectate, în funcţie de boală, mobilizări pasive ale membrului afectat şi miscări prin care kinetoterapeutul creşte masa musculară, ajutând astfel la restabilirea echilibrului şi, nu în ultimul rând, susţinere psihologică.

Care a fost cel mai dificil caz?

L.B: A fost vorba despre o fetiţă de cinci ani care avea piciorul plat, iar greutatea nu a constat neapărat în gravitatea afecţiunii, ci în mobilizarea copilului şi alegerea unor jocuri care să-i distragă atenţia de la exerciţiile fizice, astfel încât să perceapă totul ca pe o distracţie şi nu o recuperare.

Ce-i place

De câte ori are ocazia, Livia schiază, se plimbă cu rolele şi călătoreşte. Orice ţară nouă, orice civilizaţie reprezintă pentru ea o provocare şi o invitaţie la descoperire.

Ce nu-i place

Liviei îi pare rău că foarte mulţi absolvenţi din România sunt nevoiţi să lucreze altceva decât specializările pe care le-au urmat sau în sectoare adiacente meseriei lor.

Profil

Născută. 6 ianuarie 1981, Oneşti

Familie. Căsătorită, are o fetiţă de 2 ani

Studii. Universitatea Bacău, secţia Kinetoterapie

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite