Ploieşti: Legumicultura, afacere de familie la Balta Doamnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii din Balta Doamnei îşi vând în toată ţara legumele produse în solarii
Localnicii din Balta Doamnei îşi vând în toată ţara legumele produse în solarii

Forfotă mare în această perioadă în comuna prahoveană Balta Doamnei, unde 90% dintre locuitori se ocupă cu legumicultura.

Solariile se întind pe  suprafeţe generoase, în fiecare gospodărie înălţându-se construcţiile acoperite cu folie transparentă. Din vânzarea roşiilor, a castraveţilor şi a ardeilor trăiesc mai toţi din localitate. Produsele lor ajung pe tarabele comercianţilor din toată ţara. Anul acesta, iarna grea le-a dat de furcă producătorilor de legume de solar. Dacă în anii trecuţi, de la mijlocul lui martie se vindeau primii castraveţi, acum trufandalele vor ajunge pe tarabe abia în mai.

Muncă şi investiţii

Tradiţia producerii legumelor în solar, are vechime în Balta Doamnei. Practic îndeletnicirea s-a transmis de la generaţie la generaţie şi a devenit ocupaţia de bază a localnicilor care au renunţat la servici şi au ales să trudească pentru familie în solar. „A fost zăpadă multă şi abia acum s-a topit. Trebuie să aştepte ca pământul să se usuce ca să poată înveli cu folie solariile. Cred că o să fie cel mai greu an din ultimii cinci”, a declarat Vasile Dascălu, primarul comunei Balta Doamnei.

Oamenii spun că afacerea nu mai merge ca altă dată şi că abia îşi scot cheltuielile. Nu renunţă însă, pentru că, spun ei, nu ştiu să facă altceva. Este şi cazul famuliei Andrei. Vasile are 52 de ani şi Georgeta, soţia lui- 49. De peste 30 de ani, ei se ocupă cu cultivarea roşiilor şi a castraveţilor în solariile care se întând în toată gospodăria. Cei doi soţi nu muncesc singuri. În mica afacere de familie i-au angrenat şi pe copiii lor. Cele două fete şi băiatul sunt acum mari, au propriile familii, şi, la fel ca părinţii lor, trăiesc din ceea ce muncesc şi vând din solariile din bătătură.

„E muncă multă de dimineaţă până noaptea, şi din iarnă până-n primăvară. Este felul nistru de a supravieţui. În afacerea asta trebuie să băgăm şi bani mulţi. În folie, în substanţe, în seminţe. Şi te poţi trezi că nu iese producţia la care te aştepţi, sau vine vreo vijelie şi-ţi distruge toată munca. Dar asta am învăţat să facem, este modul nostru de a supravieţui”, a mărturisit Vasile Andrei.

În acest moment în comună, peste 100 de hectare de teren sunt ocupate de solarii. Din cei aproape 3000 de locuitori, aproape toţi se ocupă cu legumicultura.

Producţie întârziată de iarnă

Pe lângă profitul mic pe care îl preconizează pentru 2010, legumicultorii mai au acum o problemă. Iarna grea le-a devansat termenele de însămânţare şi de producere a răsadurilor. Dacă în 2009, prima recoltă de castraveţi cornişor era culeasă în martie, acum acest lucru se va întâmpla abia după 15 mai.

 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite