Noul trend din turismul autohton. De Paşte, românii caută relaxarea la stână sau la fermele tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi români caută să petreacă vacanţa de Paşte la pensiuni cu specific tradiţional FOTO Facebook/Stâna din deal
Tot mai mulţi români caută să petreacă vacanţa de Paşte la pensiuni cu specific tradiţional FOTO Facebook/Stâna din deal

Cu cât mai rustic, cu atât mai bine. Acesta este noul trend din turismul autohton care s-a dezvoltat timid în perioada celor doi ani de restricţii impuse de pandemie, dar care pare că se impune în prezent.

Vacanţa de Paşte va fi câştigată cu siguranţă de pensiunile agroturistice în detrimentul hotelurilor de trei şi patru stele din zona staţiunilor montane din Prahova.

 Turiştii pare că s-au plictisit de pachetele clasice oferite de marii hotelieri şi caută acum ineditul şi apropierea de natură, fugind totodată de zonele turistice tradiţionale scumpe şi aglomerate.

Ca şi de Crăciun, pachetele pentru vacanţa de Paşte în staţiunile montane de pe Valea Prahovei sunt mai scumpe chiar şi cu 30 la sută faţă de anii anterior. 

O cameră dublă într-un hotel de patru stele, în Sinaia, se închiriază cu 3.000-4.000 de lei pentru trei sau patru nopţi de cazare în weekendul Paştelui. Tarifele ajung la 1.800-2.000 la un hotel de trei stele, tot pentru 3-4 zile. 

În preţ este inclus doar micul dejun şi o masă festivă în dimineaţa de 24 aprilie, şi un platou tradiţional cu ouă roşii şi cozonac în noaptea de Înviere. Pentru copii se plăteşte suplimentar între 600 şi 800 de lei în funcţie de vârsta acestora.

Dat fiind aceste preţuri, românii s-au îndreptat către pensiunile din comunele prahovene unde cu o mie de euro pot închiria o vilă întreagă unde se pot caza între 10 şi 15 persoane. 

La Valea Doftanei, de exemplu, pensiunile turistice au fost închiriate pentru Paşte încă de la Crăciun, astfel că acum cu greu mai pot fi găsite pensiuni libere pentru finalul lunii aprilie. Chiar şi în zonele fără tradiţie turistică solicitările au fost peste aşteptări. O stână turistică din comuna Proviţa de Sus oferă o vancaţă de Paşte ca la bunici. 

Cazarea pentru întreaga cabană cu opt locuri costă 600 de lei pe noapte, iar la meniu se oferă, printre altele, miel la ceaun şi brânzeturi tradiţionale făcute inclusiv cu participarea turiştilor, plimbări cu căruţa şi, cel mai importat pentru copii, implicarea în activităţile specifice stânei: mulsul animalelor şi hrănirea lor.

Solicitări sunt şi pentru rusticul de lux. O celebră fermă din Mizil, cu specific dacic, unde cazarea se face în cabane în pădure sau construite în copaci solicită 1.800 de lei pentru cabană şi 1,500 de lei pentru căsuţa din copac pentru trei nopţi. În preţ intră micul dejun, masa festivă şi două cine. 

Administratorii fermei au anunţat că oaspeţi vor primi „apă neîncepută” în care vor pune, conform datinei, un ou roşu, unul alb, un bănuţ de argint şi un fir de iarbă, ”semne ale sănătăţii, prosperităţii şi sporului în toate”. 

Copiii peste 6 ani, cazaţi aici împreună cu părinţii, achită un tarif separat de 400 de lei. Preţul pentru masa festivă pentru turiştii necazaţi costă 400 de lei de prsoană.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cât scot românii din buzunare pentru vacanţa de Paşte şi care sunt cele mai căutate destinaţii

Minivacanţă de 4 zile de Paşte. Calendarul zilelor libere din 2022

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite