Lacul Bâlbâitoarea, locul blestemat unde creşte unica floare carnivoră din România. Miracolul natural tulburător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul are o adâncime de peste 12 metri, iar mlaştina de peste 14 metri FOTO evaleateleajenului.ro
Lacul are o adâncime de peste 12 metri, iar mlaştina de peste 14 metri FOTO evaleateleajenului.ro

Un loc inedit, despre care se ştie foarte puţin, Lacul Bâlbâitoarea din Prahova este o turbărie unde cresc flori carnivore şi trăiesc specii rare. Oamenii locului spun însă despre lacul adânc faptul că ar fi blestemat.

Aflat pe teritoriul comunei Bătrâni din Prahova, dar accesibil doar cu maşini de teren sau pe o potecă din pădure, Lacul Bâlbâitoarea a fost declarat, în 2007, sit de importanţă comunitară, parte integrantă a reţelei ecologice europene. Este, totodată, cel mai sudic lac de turbă din Europa.

Inclusă în Siturile Natura 2000, un amplu proiect de conservare a diversităţii biologice, zona de trei hectare (din care lacul ocupă aproape jumătate) face şi obiectul unui proiect european menit să protejeze biodiversitatea şi să menţină în stare de conservare flora spontană şi fauna sălbatică, precum şi habitatul în sine.

Despre lacul ascuns adânc în pădure, oamenii locului spun că este fără fund şi că aici şi-ar fi găsit sfârşitul mulţi săteni, înghiţiţi cu tot cu căruţe şi animale. Zona blestemată este evitată pe cât posibil, iar mulţi dintre tinerii care mai trăiesc în sat nu au ajuns niciodată la Bâlbâitoarea.

Poveştile au un sâmbure de adevăr pentru că zona este, de fapt, o mlaştină, o turbărie activă. Adâncimea maximă în stratul de turba este de 14 metri, iar ochiul de apă o adâncime de 12 metri. Tocmai acest specific face ca aici să-şi găsească condiţii de viaţă şi hrană o floră şi o faună inedite.

Bombina variegata, broscuţa protejată de lege

Este vorba, în primul rând, despre mai multe specii de broscuţe şi reptile, printre care se numără un specimen foarte rar, aflat pe aşa numita „listă roşie“, Bombina variegata sau Izvoraşul cu burta galbenă (buhaiul de baltă). Cu dimensiuni de maximum 5,5 cm, bombinele au culoare brun-cafenie pe partea dorsală, devenind „invizibile“ în peisaj, şi nu scot sunete puternice, spre deosebire de broaştele verzi de lac. 

broscuta bombina foto fieldherping.eu

Bombina variegata, broscuţa cu burtă galbenă care trăieşte în turbăria de la Bâlbâitoarea FOTO fieldherping.eu

Aceste mici broaşte sunt protejate de reglementările europene pentru că sunt ameninţate de toate transformările din peisaje, atât cele naturale, cât şi cele făcute de om.

Tot aici trăiesc şi alte specii protejate de lege, de la broasca roşie de munte, până la tritonul cu creastă (o specie de şopârlă), şarpele de apă, şopârla de munte şi diverse specii de păianjeni, astfel că Bâlbâitoarea este un rai al biologilor şi botaniştilor. 

Singura plantă carnivoră din România

Nu în ultimul rând, turbăria este locul perfect în care se dezvoltă o floră ieşită din comun, specifică unor astfel de locuri cu umiditate ridicată. „Vedeta“ este chiar unica plantă carnivoră din România, roua cerului (Drosera rotundifolia). 

planta carnivora foto wikipedia.org

Roua cerului, singura plantă carnivoră din România FOTO wikipedia.org

Roua cerului trăieşte în special în turbării, unde vegetează în pernele de sfagnum (muşchi). Cu frunze lunguieţe roşiatice, acoperite cu peri măciucaţi în vârf, ale căror secreţii lipicioase strălucesc în lumina soarelui ca picăturile de rouă (de unde şi denumirea populară), planta ademeneşte insectele cu tentaculele acoperite cu seva otrăvitoare.

Renumele îi vine din faptul că, atunci când prind o victimă, tentaculele de pe marginea petalelor se închid, iar seva plantei înveleşte insecta şi o dizolvă complet, până nu mai rămâne decât chitina.

Mai puteţi citi

VIDEO Fenomenele paranormale de la Râpa Diavolului: duhuri necurate cu cap de taur, o comoară blestemată şi un portal spre alte dimensiuni

Misterele Văii Albe din Bucegi. Ce se întâmplă cu adevărat în locul care dă peste cap aparatele foto, provoacă ameţeli şi teleportări

Misterele sutelor de cutremure din Bucegi din 1993: le-au provocat insomnii localnicilor, care s-au încărcat puternic energetic, şi au blocat transmisiile radio

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite