Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului, a fost trimis în judecată. Edilul a cerut lucrări gratuite la casă în schimbul atribuirii de contracte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Bădescu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. FOTO Adevărul Ploieşti
Iulian Bădescu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. FOTO Adevărul Ploieşti

Iulian Bădescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Ploieşti pentru abuz în serviciu şi luare de mită, infracţiuni pe care le-ar fi săvârşit atât în timpul mandatului de senator cât şi cel de primar al Ploieştiului. Principalul capăt de acuzare este finanţarea ilegală a echipei Petrolul, dar şi fapte de mită în timpul campaniei electorale şi pentru construcţia casei personale, în schimbul atribuirii de lucrări

Două fapte de abuz în serviciu, alte două de luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută şi trafic de influenţă sunt capetele de acuzare ale procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Ploieşti, în cazul lui Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului. Bădescu, aflat în arest preventiv la Câmpina, a fost trimis în judecată şi pentru fapte de pe vremea când era senator.

În judecată au fost trimise, pentru abuz în serviciu, şi Oana Iacob, secretarul Primăriei Ploieşti, şi Iulia Alexandru, directorul executiv al Direcţiei administraţie publică, juridic – contencios, achiziţii publice, contracte din cadrul primăriei, ambele aflate sub control judiciar.

Finanţarea Petrolul, principalul capăt de acuzare

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Iulian Bădescu a fost trimis în judecată pentru finanţarea ilegală a echipei Petrolul Ploieşti, care a dus la prejudicierea bugetului local cu 8 milioane de lei şi obţinerea unor foloase necuvenite de către clubul de fotbal, în aceeaşi valoare.

Prin semnarea contractului şi a regulamentului de punere în aplicare a finanţării, primarul şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu şi cele privind controlul intern şi controlul financiar preventiv în cadrul finanţelor publice locale.

De asemenea, fostul primar ar fi cerut suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei Petrolul, precum şi foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului şi a cazării, în perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie – februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde Iulian Bădescu a însoţit echipa în desfăşurarea cantonamentului. 
   
Oana Iacob este acuzată că a avizat pentru legalitate Hotărârile Consiliului Local Ploieşti care vizau finanţarea echipei de fotbal, hotărâri adoptate cu încălcarea dispoziţiile legale.

De asemenea, rapoartele de specialitate prin care au fost propuse Consiliului Local Ploieşti, spre aprobare documentele au fost semnate de Iulia Alexandru, deşi nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute de lege. Aceasta a şi semnat documentele propriu zise, contribuind astfel, la prejudicierea bugetului local cu 8 milioane de lei.

Mită pentru alegători în timpul campaniei

Procurorii spun şi faptul că, între anii 2012 – 2013, pe vremea când era senator şi ulterior primar, a desfăşurat, în numele unor societăţi comerciale pe care le controla în fapt, activităţi care au produs venituri pentru sine, incompatibile cu cele două funcţii.

Concret, Iulian Bădescu a încheiat contracte de servicii publicitare, a achiziţionat prin intermediul unui executor judecătoresc două imobile situate în Ploieşti şi a achiziţionat în mod direct produse alimentare şi de propagandă destinate distribuirii către alegători, în scop electoral, în campania din primăvara – vara anului 2012 pentru alegerile locale în Ploieşti.

Lucrări pentru bani în campanie

În aceeaşi campanie, în baza funcţiei de conducere în cadrul PSD Prahova, Bădescu a pretins şi a primit, de la un om de afaceri, suma de 20.000 lei, bunuri constând în carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare, produse şi servicii de transport în valoare totală de aproximativ 80.000 lei, destinate alegătorilor.

În schimbul acestor bunuri şi servicii, inculpatul i-a promis omului de afaceri că, după câştigarea portofoliului de primar, va încredinţa societăţii comerciale administrată de acesta din urmă lucrări de construcţii în Ploieşti, finanţate din bugetul primăriei, lucru care, în fapt, s-a şi realizat.

De asemenea, Bădescu i-ar fi cerut unui alt om de afaceri să-i confecţioneze 10.000 tocătoare din lemn, din care a primit 7.400 bucăţi, în valoare de peste 7.400 de lei.

Mită pentru lucrări la casa personală

De la acelaşi om de afaceri, în 2013, Bădescu a cerut efectuarea de lucrări de tâmplărie efectuate la locuinţa sa din Ploieşti, evaluate la 20.000 de lei, în schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte finanţate de la bugetul primăriei.

Procurorii au dispus instituirea de sechestru asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin celor trei persoane trimise în judecată în dosar.

De asemenea, Primăria Municipiului Ploieşti s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8 milioane de lei.

Pe aceeaşi temă

Şanse slabe pentru organizarea de alegeri anticipate la Ploieşti. Primarul interimar Teodorescu: „Lucrurile merg mai repede ca înainte“. Conform Legii Electorale, ultima dată la care se pot desfăşura alegeri parţiale locale pentru ocuparea de funcţii vacantate, cum este şi cazul fotoliului de primar din Ploieşti, este 7 iunie 2015. Guvernul nu a emis, însă, hotărârile de Guvern de organizare a alegerilor.

Iulian Bădescu rămâne în arest preventiv. Magistraţii au prelungit mandatul fostului primar al Ploieştiului. Magistraţii Tribunalului Prahova au prelungit luni mandatul de arestare preventivă al fostului primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul finanţării ilegale a echipei Petrolul

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite