FOTO Turism pe bicicletă. Zona Dealu Mare a intrat pe harta cicloturismului naţional şi internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turismul pe bicicletă printre podgoriile din zona Dealu Mare, o experienţă inedită. FOTO Cycling Romania
Turismul pe bicicletă printre podgoriile din zona Dealu Mare, o experienţă inedită. FOTO Cycling Romania

Frumuseţea sălbatică a zonei Dealu Mare, renumită pentru vinurile de soi, a fost descoperită, deja, pe bicicletă, de românii şi străinii pasionaţi de cicloturism. După modelul Centurii Cicloturistice Bucureşti, zona Dealul Mare va deveni accesibilă unui număr mai larg de turişti, prin marcarea unor trasee cu diverse grade de dificultate, presărate de multe evenimente inedite

Ce aţi spune de o plimbare pe bicicletă, cu prietenii şi familia, printr-o pădure sălbatică şi curată, în care căprioarele te însoţesc curioase cu privirea, iar fiecare popas poate însemna o biserică veche de sute de ani, un conac boieresc sau unul în care afli câteva ceva din tainele vinului ori o masă servită de o localnică, în curte, în cel mai autentic stil românesc?

Este ceea ce se întâmplă şi acum în zona Dealu Mare, la circa 80 km de Capitală, unde sute de români şi străini au descoperit, în ritmul pedalelor, un altfel de turism. „Cicloturismul este foarte dezvoltat şi profitabil la nivel european. Având în vedere reacţia foarte pozitivă a turiştilor străini pe care i-am adus în zona Urlaţi, am realizat că cicloturismul poate deveni rapid unul dintre ambasadorii zonei Dealu Mare atât în ţară cât şi în străinătate”, spune Mircea Crisbăşanu, antreprenor social şi coordonator al Cycling Romania.

Până la vară, membrii Cycling Romania şi-au propus să marcheze un traseu cicloturistic, cu un grad de dificultate redus, cu o lungime de 12-13 kilometri, care să poată fi străbătut inclusiv de copii, în pădurea aflată în apropierea Mănăstirii Vărbila, una dintre cele mai frumoase şi sălbatice din zona Dealu Mare. Dacă va avea succes, marcajul va fi extins şi la alte trasee mai lungi şi mai dificile, în funcţie de interesul turiştilor.

Modelul va fi cel al Centurii Cicloturistice Bucureşti, din comuna Ciocăneşti, din Dâmboviţa, deschisă publicului în luna aprilie, la 30 de kilometri de Capitală. Este un traseu care măsoară 25 de kilometri, trecând prin satele Ciocăneşti, Decindea, Urziceanca, Vizureşti şi Creţu, presărat de  puncte de asistenţă tehnică pentru biciclişti şi magazine ale producătorilor locali care vând produse naturale.

Este ceea ce se doreşte şi în zona Dealu Mare, atragerea turiştilor din străinătate, Bucureşti, Ploieşti şi oraşele din jur prin combinaţia inedită dintre mişcare, obiective şi tradiţii locale. Iar zona chiar nu duce lipsă de puncte de interes: Conacul renovat al boierului Bellu, Crama Urlăţeanu, unde pot fi degustate vinuri care iau drumul întregului glob, mănăstirile Jercălăi şi Vărbila.

Cel mai important este să implicăm tinerii din comunitate, producătorii locali, reprezentanţii cramelor, ai unităţilor de cazare şi ai bisericilor pentru a avea şanse ca proiectul să crească organic, natural, sigur. Ne dorim, de exemplu, să putem coopta localnici care să lase turiştii să culeagă un fruct din livadă sau să le pregătească o masă tradiţională. În zona Ciocăneşti, o gospodină a aşteptat turiştii cu gogoşi, iar acţiunea a avut un succes uimitor. Avantajele ar fi de ambele părţi“, îşi doreşte Mircea Crisbăşanu.

image

Foto

cicloturism dealu mare

În doi ani, Cycling Romania a atras în România peste 100 de turişti, majoritatea străini, care au participat la tururi de neuitat în Prahova, Buzău, Transilvania, Dobrogea. „Ei sunt cei care ne găsesc pe internet şi ne contactează pentru tururi mai lungi sau mai scurte, ne descoperă ţara şi sunt impresionaţi de frumuseţea acestor locuri“, povesteşte Mircea Crisbăşanu.

Un ploieştean pasionat de cicloturism şi imaginea României

Iniţiator şi dezvoltator al proiectului Cycling Romania, Mircea Crisbăşanu este un antreprenor social preocupat de cicloturism şi dezvoltarea comunităţilor.

A studiat ingineria construcţiilor, iar timp de doi ani a urmat masterul în Olanda, timp în care a realizat care sunt oportunităţile de dezvoltare în România în domeniul cicloturismului. În 2010 a revenit în ţară şi a început să investigheze trasee şi să organizeze tururi pentru vizitatori străini şi români în diverse zone din ţară.

Fiind ploieştean, a început cu zona Dealu Mare şi aşa a ajuns la Urlaţi, zonă pe care o promovează constant în presă, atât în ţară, cât şi în străinătate. Articole despre frumuseţile acestui ţinut au apărut atât în ediţia din România a National Geographic cât şi în cotidianul britanic The Guardian.

În prezent, Mircea este implicat în lansarea unui portal de informare pentru cicloturism şi o carte pentru promovarea cicloturismului în România, scrisă în română şi engleză,  dar şi în investigarea şi marcarea de noi trasee.

În luna iunie va coordona investigarea Traseului Dunării, un proiect finanţat parţial din fonduri europene.

Vă mai recomandăm

FOTO Lecţia de mişcare. 100 de kilometri pe jos, între Ploieşti şi Braşov, împotriva sedentarismului

FOTO Tricolorul din miez din cireşe. Cum a ratat „regele sâmburilor“ intrarea în Cartea Recordurilor

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite