DNA Ploieşti a cerut încă două mandate de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA Ploieşti a cerut, miercuri, încă două mandate de arestare preventivă în lipsă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiţă, aflat în prezent în custodia autorităţilor sârbe.

Astfel, procurorii ploieşteni au solicitat măsura preventivă în dosarul Hidro Prahova, în care Ghiţă are calitate de inculpat alături de Iulian Herţanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, dar şi în dosarul “Blair”, în care fostul deputat prahovean este cercetat împreună cu Ponta pentru infracţiunea de spălare de bani, respectiv complicitate la spălare de bani.

Una dintre solicitările de arestare preventivă a fost înregistrate, miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cazul dosarului “Blair”, iar cea de-a doua cerere a fost depusă la Tribunalul Prahova, susţin surse judiciare.

Se întâmplă acest lucru după ce, luni, DNA Structura Centrală a cerut tot la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un alt mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Ghiţă, în cauza în care a fost trimis în judecată alături de Iulian Bădescu, fostul primar al municipiului Ploieşti, condamnat deja pe fond la 4 ani de închisoare pentru corupţie.

Până acum, Sebastian Ghiţă are emis pe numele său două mandate de arestare în lipsă şi alte trei solicitări de arestare care nu au fost încă soluţionate de instanţă.

Surse judiciare spun că toate aceste solicitări de arestare preventivă ar putea constitui dovezi în faţa autorităţilor sârbe pentru justifica cererea de extrădare a fostului deputat. 

Fostul deputat prahovean este anchetat de procurorii DNA Ploieşti în cinci cauze:

1.     Dosarul “Hidro Prahova” în care este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat. În această cauză se fac cercetări cu privire la deturanrea de fonduri europene destinate unui proiect de extindere şi modernizare a reţelei de canalizare din mai multe localităţi din Prahova. În cauză sunt inculpaţi, printre alţii, Mircea şi Vlad Cosma, fost preşedinte al CJ Prahova, respectiv fost deputat PSD, dar şi Iulian Herţanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta. Dosarul se află încă în faza de urmărire penală la DNA Ploieşti. Miercuri procurorii au cerut, miercuri, şi în această cauză mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă.

2.     Dosarul “Asesoft” în care Sebastian Ghiţă este acuzat de  dare de mită, 
 instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi  spălare de bani. Acest dosar se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în faza de judecată pe fond. Se anchetează o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unităţii administrativ teritoriale cât şi un folos necuvenit, obţinut de asociaţia respectivă. Banii au ajuns la clubul de baschet Asesoft. În schimbul acestui serviciu, fostul primar al municipiului Ploieşti a primit o vilă într-un cartier de lux al oraşului. În cauză, procurorii DNA Structura Centrală au cerut, luni la Înalta Curte, un al treilea mandate de arestare  pe numele inculpatului Sebastian Ghiţă

3.      Dosarul “Papici” în care Ghiţă este acuzat de  două infracţiuni de dare de mită,  două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,  şantaj,  cumpărare de influenţă,  conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În cauză mai sunt trimişi în judecată, altăuri de fostul deputat, foşti şefi au Parchetelor din Prahova, dar şi fostul comandant al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova. Dosarul se află în faza de judecată pe rolu Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În acest dosar DNA Ploieşti a cerut mandate de arestare în lipsă imediat după dispariţia din luna decembrie a fostului deputat.

4.     Dosarul “Blair” - în care Sebastian Ghiţă este acuzat pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. Cauza se află încă în faza de urmărire penală şi asta pentru că nu s-au finalizat audierile, pentru că Ghiţă nu s-a mai prezentat la DNA Ploieşti pentru noi declaraţii, preferând să fugă din ţară. În acest dosar Ghiţă este acuzat că şi-a cumpărat un loc eligibil pe listele deputaţilor social-democraţi prin plata cu 220.000 de euro a vizitei fostului premier britanic, Tony Blair în România. Prezenţa lui Blair în ţara noastră a fost apreciată drept o lovitură de imagine făcută de Victor Ponta în timpul campaniei electorale la alegerile prezidenţiale.

5.     Dosarul contractelor IT, în care Sebastian Ghiţă este acuzat de trafic de influenţă (4 infracţiuni),  spălare a banilor, în formă continuată (3 infracţiuni) şi  constituire a unui grup infracţional organizat. Prejudiciul în cauză a fost stabilit de procurorii DNA Ploieşti la suma de aproximativ 5 milioane de lei. În cauză se fac cercetări cu privire la modul în care mai multe societăţi administrate de apropiaţi ai fostului deputat prahovean au obţinut contracte în domeniul IT de la instituţii de stat. Acest ultimo dosar se află în faza de urmărie penală.

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite