Cursă contra-cronometru pentru evitarea inundaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii din sud-estul Prahovei se tem să nu se repete inundaţiile din perioada 2006-2008 Foto: Alex Policală
Sătenii din sud-estul Prahovei se tem să nu se repete inundaţiile din perioada 2006-2008 Foto: Alex Policală

Cum meteorologii au anunţat, pentru această săptămână, temperaturi pozitive, autorităţile judeţene au intrat într-o cursă cu timpul pentru a scoate zăpada de pe şosele şi din gospodării înainte de topire.

Conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor le-a cerut prefecţilor din mai multe judeţe cu probleme să ia măsuri de urgenţă pentru a evita eventualele tragedii produse de topirea bruscă a zăpezilor. Temperaturi pozitive se vor înregistra, pe timpul zilei, începând din această săptămână. În plus, în perioadfa 21-23 februarie, ANM a anunţat un nou val de precipitaţii. Deşi condiţiile pentru inundaţii sunt întrunite doar parţial, autorităţile naţionale au cerut instituirea permanenţei la primării şi verificarea cursurilor râurilor, a barajelor şi a şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apei din localităţile afectate de ninsori. Cea mai mare grijă este, însă, pentru luna martie, când cu siguranţă se vor înregistra temperaturi suficient de ridicate pentru a da naştere unor asemenea fenomene. Astfel, prefecturile şi primăriile sunt într-o cursă cu timpul pentru a degaja zăpada rămasă, înainte ca această să se transforme în şuvoaie.

„Dacă se topeşte, rămân fără casă"

Partea de sud-est a judeţului Prahova a fost una dintre cele mai afectate din ţară în urma zăpezilor puternice şi viscolului. În multe gospodării rurale, stratul de zăpadă depăşeşte lejer 60 de centimetri. Acolo unde nămeţii au fost viscoliţi, stratul ajunge şi la doi metri, chiar şi mai mult.

„Abia acum am reuşit să deblocăm toate drumurile înzăpezite, nu mai sunt urgenţe. Sper să nu se încălzească brusc" Emil Niculae, primar Boldeşti Grădiştea

Potrivit ANM, temperaturile din următoarele zile nu vor fi suficient de mari pentru a produce ieşiri din matcă ale râurilor şi efecte de proporţii, însă în gospodăriile individuale, topirea zăpezii de lângă case poate fi distrugătoare.

„Zăpada mi-a trecut de nivelul geamurilor. Din cauza viscoluilui, nu mai puteam să ieşim din casă, a ieşit ginerele pe o fereastră, a stat o jumătate de oră să spargă zăpada până-n magazie, ca să ia lopata, iar apoi a reuşit să facă tunel, ca să ieşim şi noi. Câinele mi-a damblagit din cauza frigului, zăpada i-a acoperit complet coteţul. Şi-acum ne chinuim să ajungem la găini să le dăm de mâncare dimineaţa. Normal că mă tem de inundaţii. Am mai avut apă în beci prin 2007, a fost o mare sperietură atunci. Acum, la câtă zăpadă e, dacă se topeşte brusc, intră toată apa în pereţi şi rămân fără casă", se teme Fănel Toma, sătean din Sălciile.

Paza bună...

Conducerea Prefecturii Prahova a făcut un apel la vigilenţă. „Chiar dacă nu se întrunesc condiţiile pentru producerea inundaţiilor - temperaturi de peste 10 grade şi precipitaţii care depăşesc 15 litri pe metru pătrat - trebuie să fim vigilenţi. Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă va impune o serie de măsuri. O să avem o întâlnire cu primarii şi o instruire. În plus, o echipă a ISU se va deplasa la fiecare primărie din zona de risc, pentru a şti ce măsuri trebuie luate", ne-a declarat Adrian Dobre, prefectul de Prahova.

Într-o videoconferinţă cu prefecţii desfăşurată la finalul săptămânii trecute, noul ministru al Administraţiei, Gabriel Berca, le-a cerut autorităţilor judeţene să se ocupe din timp de această problemă. Conducerea M.A.I. le-a solicitat să urmărească modul de cheltuire a banilor pentru calamităţi şi, în următoarea perioadă, să se ocupe cu prioritate de asigurarea scurgerii apei din topirea zăpezii în rigole şi şanţuri, supravegherea podurilor şi podeţelor, curăţarea şanţurilor de scurgere, îndepărtarea gunoaielor şi a metrialelor lemnoase de pe acestea dar şi de pe cursurile apelor, pregătirea membrilor serviciilor voluntare, asigurarea permanenţei la primării, pregătirea stocurilor de materiale şi a utilajelor.

„Există o posibilitate de inundaţii, motiv pentru care, foarte urgent, va trebui să scoatem zăpada" Andrei Volosevici, primar Ploieşti

Teama inundaţiilor s-a extins şi la Ploieşti. Din cauza ninsorilor puternice, Primăria a solicitat nu mai puţin de 25 de excavatoare, 70 de camioane şi 250 de muncitori numai păentru încărcatul şi transportul zăpezii din oraş. Numărul este un record pentru ultimele decenii în Ploieşti.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite