VIDEO Imagini ireale pe Transfăgărăşan filmate la mijlocul lunii iunie, cu doar câteva zile înainte de deschiderea şoselei: „Vara-i grea, omătul mare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilaj de deszăpezire pe Transfăgărăşan FOTO Facebook/ Meteoplus
Utilaj de deszăpezire pe Transfăgărăşan FOTO Facebook/ Meteoplus

Drumarii muncesc din greu la mijlocul lunii iunie pentru deszăpezirea celui mai spectaculos drum montan din România.

Imagini filmate la mijlocul lunii iunie 2019 arată eforturile drumarilor de a deszăpezi Transfăgărăşanul la peste 2.000 de metri altitudine. Zăpada viscolită pe şosea depăşeşte în unele locuri un metru jumătate înălţime.

Şoseaua care traversează munţii Carpaţi între judeţele Argeş şi Sibiu urmează să fie deschisă oficial pe 1 iulie. 

Drumul rămâne deschis maximum patru luni în fieccare an tocmai datorită riscurilor pentru participanţii la trafic generate de eventuale intemperii.

Şoseaua urcă până la o altitudine de 2.042 de metri, în căldarea glaciară Bâlea, fiind al doilea drum din România ca înălţime, după Transalpina, care străbate Munţii Parâng din Carpaţii Meridionali şi ajunge până la 2.145 de metri, în pasul Urdele.

Drumul începe din comuna Arefu, în judeţul Argeş, la kilometrul 61 al DN7C şi se termină în comuna Cârţişoara (Sibiu), la intersecţia cu DN1. 

Pe întregul traseu sunt construite 27 de poduri şi viaducte, dar şi cel mai lung tunel din România (887 m), care străbate Muntele Paltinu, Tunelul Bâlea. 

Aerisirea tunelului se face natural datorită curenţilor de aer extrem de puternici. Banda de circulaţie prin tunelul neiluminat are doar 6 metri lăţime şi un trotuar de un metru lungime.

Cinci operatori de turism din Argeş care detin firme în zona Transfăgărăşan, au chemat în judecată în aprilie 2018 Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cerând modificarea regulamentului de funcţionare a DN 7C - Transfăgărăşan ce permite ca porţiunea de maximă frumuseţe a drumului să rămână după iarnă închisă, inclusiv în luna iunie a fiecărui an.

Acţiunea de la Tribunalul Argeş şi recursul de la Curtea de Apel Piteşti au fost pierdute. Procesul a ajuns acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un termen urmând a fi stabilit până la sfârşitul lunii iunie.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite