Sindromul Alice în Ţara Minunilor - una dintre cele mai enigmatice tulburări neurologice
0Denumit după celebrul volum al lui Lewis Carroll, sindromul „Alice în Ţara Minunilor” are manifestări la fel de ciudate ca şi personajul principal al cărţii. Aşa cum Alice devine în poveste ba foarte mică, ba uriaşă, la fel şi pacientul diagnosticat cu această tulburare are halucinaţii vizuale sau senzoriale care îl fac să simtă că întregul corp sau doar anumite părţi ale acestuia au crescut ori s-au micşorat subit.
“Sindromul Alice în Ţară Minunilor este o afecţiune neuorologică destul de rară, care se manifestă prin perceperea distorsionată a propriului corp. Persoanele afectate au impresia că anumite părţi ale corpului sunt mai mari sau mai mici ca în realitate sau că au forme ciudate”, explică, pentru Adevărul, psihologul Ionuţ Ghiugan.
Activitate anormală în cortexul vizual
Straniul sindrom, care mai este cunoscut şi ca „halucinaţia liliputană”, după micile personaje ale unei unei alte scrieri de ficţiune, “Călătoriile lui Gulliver” de Jonathan Swift, este legat de expunerea la anumiţi viruşi şi droguri dar poate apărea şi în contextul altor afecţiuni.
“Această tulburare perceptivă pare a fi provocată de infecţii virale, epilepsie, migrene, tumori pe creier sau consumul de droguri psihoactive. Studiile au demonstrat că pacienţii prezintă o activitate anormală în cortexul vizual, responsabil de perceperea corectă a formei şi mărimii obiectelor”, mai spune psihologul.
Şi nu doar propriul corp e distorsionat. Şi obiectele din jur încep să pară, dintr-o dată, mai mari sau mai mici decât în realitate. La fel distanţa şi spaţiul, care şi ele apar deformate.
“Persoanele afectate pot prezenta fie micropsie sau macropsie. Micropsia este o condiţie vizuală anormală, care apare de obicei în contextul halucinaţiei vizuale, în care persoana afectată vede obiectele că fiind mai mici decât în realitate. Macropsia este o afecţiune în care individul vede totul mai mare decât este de fapt”, mai spune Ionuţ Ghiugan.
Dezorientare severă
Aceste halucinatii sunt insotite frecvent de migrene. În plus, distorsionarea simţului timpului este un alt simptom care completează lista manifestărilor acestei stranii tulburări neurologice. “Persoana afectată de acest sindrom poate pierde, de asemenea, sentimentul de timp, o problemă similară cu lipsa perspectivei spaţiale. Cu alte cuvinte, timpul pare să treacă foarte încet. Lipsa de timp şi spaţiu conduce la dezorientare severă şi sentimente intense de neadecvare”, explică renumitul psiholog.
Perceperea distorsionată a realităţii îi fac pe pacienţii cu sindromul Alice în Ţara minunilor să aibă senzaţia că sunt foarte vulnerabili, expuşi unor riscuri majore, mai ales că în timpul manifestării atacurilor acestei afecţiuni, mişcările pe care cei în cauză le fac sunt adesea însoţite, în mintea lor, de un sunet, ceea ce îi face pe pacienti să aibă reţineri în a se mai mişca. De altfel, manifestările paranoide legate sindromul Alice în Ţara Minunilor pot crea un pericol real pentru aceşti oameni. Din fericire, acest ciudat sindrom este rar. Din nefericire, tocmai faptul că apare rar lasă fără răspuns multe întrebări legate de manifestările sale enigmatice.