Sergiu Rizescu, fost deţinut politic în infernul de la Piteşti: „Cea mai fericită zi a fost cea în care am refuzat să fiu informator al Securităţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Piteşti a început vineri, 27 septembrie, a XIX-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Experimentul Piteşti-Reeducarea prin tortură”. Este un eveniment de marcă la care participă timp de trei zile zeci de foşti deţinuţi politici, istorici şi cercetători din Europa şi America. Printre aceştia s-a numărat şi Sergiu Rizescu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Argeş.

Fost deţinut timp de un an şi două luni la închisoarea Piteşti, Sergiu Rizescu (87 de ani) a depănat câteva dintre amintirile din acea perioada teribilă. Acesta a fost arestat şi condamnat în 1952, la scurt timp după terminarea liceului, şi chiar dacă nu a trecut prin "reeducare", a fost victima bătăilor dure din anchete.

Sergiu Rizescu, care a fost deputat din partea PNŢCD în perioada 1992-2000, a avut un discurs tulburător în care a vorbit despre patimile sale şi ale familiei sale.

”Am fost arestat în 1952, la câteva luni după tatăl meu. Eram în celulă la teribila închisoare Piteşti, la câteva sute de metri de liceul pe care îl absolvisem şi la un kilometru de bunica mea care mă mângâiase pe cap. Tata nu a ştiut iniţial că am fost arestat. Au fost multe zile teribile, inclusiv zile în care ne era foarte foame şi am fi dat orice pentru o bucăţică de mămăligă... Erau zile în care printre zăbrelele de la celulă venea miros de sarmale şi cozonaci... îmi imaginam că mănânc... Cea mai frumoasă zi din detenţie şi una dintre cele mai frumoase zile din viaţa mea a fost pe 14 iunie 1954, când am fost scos din celulă şi dus în faţă cu o echipă de doi ofiţeri şi au vrut să mă facă informator. A fost cea mai fericită zi pentru că am refuzat să fiu informator al Securităţii şi deşi eram în celulă, mă simţeam liber”, a spus Sergiu Rizescu.

Între 1949 şi 1951, la închisoarea Piteşti s-a desfăşurat Experimentul Piteşti, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist. Iar dintre miile de oameni care au trecut prin Experimentul Piteşti, astăzi mai sunt în viaţă mai puţin de zece.

Scriitorul Aleksandr Soljeniţîn – laureat al Premiului Nobel pentru literatură – considera că experimentul de la Piteşti a fost „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane“, iar istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, a considerat „Fenomenul Piteşti“ „una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră“. 12 tineri au murit în cadrul Experimentului Piteşti şi câteva mii au fost schingiuiţi. Sute de foşti deţinuţi au rămas cu traume psihice sau fizice pe viaţă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite