Revolt─âtor. Tineri cu steaguri comuniste ├«n fa┼úa fostei ├«nchisori Pite┼čti: ÔÇ×Locul unde jegurile anticomuniste au primit pedeapsa meritat─âÔÇť FOTO

0
0

Mai mul┼úi tineri care sus┼úin c─â fac parte din Partidul Comunist din Rom├ónia au afi┼čat, miercuri, steaguri comuniste ├«n fa┼úa fostei ├«nchisori Pite┼čti, unde acum este un memorial. Ei au postat poze pe Facebook ┼či un mesaj jignitor la adresa celor care au suferit ├«n teribilul Experiment Pite┼čti.

ÔÇŁIeri, o delega┼úie PCdR a sfidat cu mult curaj mizeria fascist─â numit─â "Memorialul ├«nchisorii Pite┼čti", unde jegurile anticomuniste au primit pedeapsa meritat─â ├«n timpul tovar─â┼čului Gheorghiu-Dej. Glorie etern─â tovar─â┼čului Gheorghiu-Dej! Glorie etern─â Armatei Sovietice eliberatoare!ÔÇŁ, este mesajul postat pe pagina de Facebook intitulat─â Uniunea Tineretului Comunist.

Postarea a st├órnit un val de reac┼úii ┼či numeroase comentarii, cea mai mare parte fiind negative la adresa autorilor post─ârii.

ÔÇŁDac─â tr─âia┼úi voi ├«n perioada aia comunist─â nu ┼čtiu dac─â acum mai era┼úi a┼ča vitejiÔÇŁ, a scris Valy Balaban. Un alt internaut, Nicu┼čor Alecu, a scris: ÔÇŁCapacitatea multora de a nu ├«n┼úelege este c─â ├«mbuiba┼úii de ast─âzi sunt tovar─â┼čii de ieri care te trimiteau la munc─â for┼úat─â pe ┼čantierele patriei, unde munceai ├«n cele ma crunte condi┼úii, numai pentru vina c─â ai intrat in biseric─â, pu┼čc─ârie grea dac─â ai criticat sistemul...ÔÇŁ

├Äntre 1949 ┼či 1951, la ├«nchisoarea Pite┼čti s-a desf─â┼čurat ÔÇ×Experimentul Pite┼čtiÔÇť, considerat a fi cel mai mare ┼či cel mai intensiv program de sp─âlare a creierului prin tortur─â din blocul comunist. Din 2014, o parte din fosta ├«nchisoare a fost deschis─â publicului ┼či mii de vizitatori din ┼úar─â ┼či din str─âin─âtate vin aici anual.

Imagine indisponibil─â

├Än 2011, mai mul┼úi pite┼čteni condu┼či de o t├ón─âr─â pasionat─â, Maria Axinte, au avut ideea de a ├«nfiin┼úa Funda┼úia Memorialul ├Änchisoarea Pite┼čti. Aceast─â funda┼úie administreaz─â de atunci partea din cl─âdire ce a p─âstrat aspectul unei ├«nchisori. Pentru a se realiza un circuit profesionist de vizitare, aici s-au f─âcut mai multe investi┼úii, datorate ┼či zecilor de voluntari ce s-au implicat ├«n proiect. Iar ├«n 2014, o parte din fosta ├«nchisoare Pite┼čti a fost deschis─â publicului.

Vizitele cu ghid se programeaz─â telefonic sau prin e-mail, sunt gratuite, iar interesul este foarte mare, zeci de mii de vizitatori din ┼úar─â ┼či str─âin─âtate venind aici ├«n ultimii trei ani. Maria Axinte este ┼či ghid pentru turi┼čti c─ârora le explic─â ce s-a ├«nt├ómplat la fosta ├«nchisoare Pite┼čti.

Scriitorul Aleksandr Soljeni┼ú├«n - laureat al Premiului Nobel pentru literatur─â ÔÇô considera c─â experimentul de la Pite┼čti a fost ÔÇ×cea mai teribil─â barbarie a lumii contemporaneÔÇť, iar istoricul Fran├žois Furet, membru al Academiei Franceze, a considerat ÔÇ×Fenomenul Pite┼čtiÔÇť ÔÇ×una dintre cele mai cumplite experien┼úe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastr─âÔÇť.

Timp de doi ani, la ├Änchisoarea Pite┼čti s-a desf─â┼čurat "Experimentul Pite┼čti", considerat a fi cel mai mare ┼či cel mai intensiv program de sp─âlare a creierului prin tortur─â din blocul de Est. Estim─ârile totale referitoare la num─ârul celor care au suferit acest experiment sunt cuprinse ├«ntre aproximativ 1.000 ┼či 5.000 de persoane.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite