Povestea unui medic mai puţin obişnuit. Teodor Craifaleanu, stomatologul care face terapie prin poezie
0A publicat primul volum de poezii la 64 de ani, iar în viaţa de zi cu zi este un apreciat medic stomatolog. La cinci ani citea fără probleme cărţi întregi, iar una dintre poeziile scrise în tinereţe a fost apreciată chiar de marele Adrian Păunescu. Aceasta este povestea doctorului piteştean Teodor Craifaleanu.
”Am crescut într-o familie în care se citea mult”
Constantin Teodor Craifaleanu s-a născut în 1951 la Câmpulung Moldovenesc, şi-a petrecut copilăria la Braşov, anii de studenţie i-a trăit la Bucureşti, unde a absolvit Facultatea de Stomatologie, şi a devenit piteştean, cu acte în regulă, în 1978, după ce s-a căsătorit cu o piteşteancă.
„Poezia se găseşte pretutindeni, în jurul nostru şi în noi. Depinde de fiecare să o descoperim… Depinde de fiecare cum o descoperim… Poezia poate fi un mod de viaţă, care nu ar avea, însă, niciun sens, dacă nu ar fi împărtăşit şi altora”, consideră dentistul poet.
”Au mai fost scriitori sau poeţi care în viaţa de zi cu zi erau medici. Şi primele nume care îmi vin în minte sunt cele ale lui Rabelais, Cehov şi Vasile Voiculescu”, spune Teodor Craifaleanu.
A scris primele poezii în clasa a III-a: ”Am şi acum caietul cu poeziile scrise atunci, cu greşelile inerente”.
Cultul pentru citit i-a fost insuflat încă de mic: ”Am crescut într-o familie în care se citea mult.” Teodor Craifaleanu a fost un copil precoce: la cinci ani citea fără probleme cărţi întregi de poveşti.
Adrian Păunescu i-a citit o poezie în faţa a 3.000 de oameni
Pasiunea pentru poezie nu l-a părăsit niciodată pe Teodor Craifaleanu. Iar un moment cu adevărat special a fost în 1985, când marele Adrian Păunescu a venit cu Cenaclul ”Flacăra” la Piteşti. Un admirator al lui Păunescu, Teodor Craifaleanu a compus o poezie dedicată acestuia şi intitulată ”Ghicitoare”. Talentat, dar foarte timid, medicul piteştean şi-a trimis soţia să îi dea poezia lui Păunescu, cu speranţa că o va citi. Şi minunea s-a produs. Lui Adrian Păunescu i-a plăcut poezia şi a citit-o în faţa a 3.000 de oameni. La final, a fost o singură problemă: Teodor Craifaleanu uitase să îşi semneze poezia. După ce a citit-o, Adrian Păunescu a spus: ”Frumoasă poezie, păcat că nu e semnată.” Iar Teodor Craifaleanu nu s-a ridicat pentru a spune că el este autorul poeziei. Iată şi câteva versuri din poezia citită de Păunescu: ”Cine este pus pe sfadă/3 ori 4 luni pe an?/Un Păun cu ”escu”-n coadă/Şi pe nume Adrian!”
”Îmi vin idei de poezii şi la cabinet”
Uneori, muza inspiraţiei îl atinge pe Teodor Craifaleanu şi când consultă pacienţi:”Îmi vin în cap idei şi la cabinet. De scris, scriu cel mai mult noaptea. Poeziile de dragoste mă atrag cel mai mult.”
Ideea de a îşi publica poeziile într-un volum i-a venit în 2015. Şi-a anunţat prietenii de lansare cu doar o săptămână înainte. Iar lansarea volumului intitulat ”Versuri amestecate” a fost un succes, sute de oameni fiind prezenţi în iunie 2015 la eveniment.
După un an, a ”recidivat” şi a publicat al doilea volum, intitulat ”Floarea iubirii”. Despre creaţiile medicului piteştean, criticul Denisa Popescu spune că ”sunt o adevărată terapie.” Iar părerea Denisei Popescu este împărtăşită de tot mai mulţi cititori.
Păstrând tradiţia şi frecvenţa, va urma şi al treilea volum în iunie 2017? ”Nu ştiu, depinde de inspiraţie”, spune Teodor Craifaleanu.