Piteşti: Produse tradiţionale la „Toamna Piteşteană“
0
Târgul din Piaţa Vasile Milea a început azi-dimineaţă şi ţine până la 25 octombrie. Timp de o săptămână, în Piaţa Vasile Milea din Piteşti vor avea loc concerte de muzică populară şi uşoară, dansuri şi expoziţii de produse culinare, de artizanat şi îmbrăcăminte.
Citiţi şi: Brânza şi laptele se vând la colţ de stradă
Producătorii de brânzeturi sunt primii care au ocupar standurile Primăriei, ei expunându-şi produsele încă de aseară.
Veniţi de prin toate judeţele ţării, producătorii de brânzeturi îşi îmbiau încă de aseară trecătorii cu brânza de burduf, caşcavalul de Rucăr sau telemea de oaie. Meşterii populari sau de artizanat şi olarii şi-au întins tarabele astăzi, când a început oficial sărbătoarea „Toamna Piteşteană“.
Preparate delicioase, preţuri mici
Piteştenii care nu s-au speriat de ploaia de ieri şi au trecut prin centrul au putut cumpăra brânză de burduf sau caşcaval direct de la producători. Producătorii, aflaţi aseară în febra amenajărilor standurilor, se rugau să nu plouă pentru vânzările să fie pe măsura muncii lor.
„Îmi decorez standul cu crengi de viţă-de-vie cu struguri pe ele, pentru a-l face cât mai atractiv. Sper să crească vânzările dacă e mai frumos“, a spus zâmbind o producătoare de brânzeturi din Argeş.Unii nici nu au apucat să-şi expună marfa că au şi apărut clienţii pofticioşi.
„Mi-am luat o rolă de caşcaval de Rucăr. E mult mai avantajos decât dacă aş cumpăra din magazin, e natural şi mult mai gustos. Mai trec zilele următoare să mai cumpăr şi altceva, dar acum nu mai am bani“, spune Mariana Avramescu, în vârstă de 40 de ani din Piteşti.
Brânza de burduf cere timp şi pricepere
Un kilogram de brânză de burduf se vinde la târgul din centrul oraşului cu aproximativ 30 de lei, telemeaua de Sibiu, făcută din lapte de oaie, se dă cu 22 de lei kilogramul, iar brânza de burduf în coajă de brad, cu 35 de lei kilogramul.
Reţetele pentru aceste delicatese tradiţionale se transmit din generaţie în generaţie şi presupun multă pricepere şi la fel de multă muncă. Nea Dumitru are 55 de ani, este din judeţul Sibiu şi a fost de acord să ne explice procedeul prin care obţine el brânza de burduf.
„Laptele se face caş, care se lasă apoi la dospit două, trei săptămâni, în funcţie de vreme. Dacă este mai cald, se dospeşte mai uşor. Caşul dospit se ia apoi la frământat şi se bagă în burduf de oaie sau în scoarţă de brad. Durează cam o lună să faci brânza de burduf. Se păstrează la rece pentru că dacă e cald, se scurge grăsimea din ea“, ne-a povestit producătorul. Nea Dumitru mai spune că brânza de burduf poate fi păstradă şi un an, dar nu în frigider, ci în beci.
Piteştenii care vin în Piaţa Vasile Milea pot cumpăra fructe şi legume specifice toamnei, cum sunt strugurii, merele, perele sau ardei de la tarabele ambulante aşezate de vânzători în jurul Monumentului Eroilor.
Preţurile brânzeturilor
Caşcavalul de Rucăr 16 de lei kg
Pastrama de oaie 22 de lei kg
Telemeaua de oaie 22 de lei kg
Caş afumat 15 lei kg
Urdă de burduf 25 de lei kg