Moş Martin n-are chef de hibernare. Urme proaspete de urs în apropiere de Mânăstirea Nămăeşti din Argeş
0
Urşii, care, în această perioadă, ar fi trebuit să fie în hibernare, îşi fac tot mai des apariţia în apropirea sau chiar în comunităţile de oameni: în sate sau chiar în apropierea obiectivelor turistice, unde ştiu că, adesea, găsesc hrană.
Vă mai amintiţi scena cu schiorul alergat de un urs pe o pârtie din Predeal, intens distribuit în mediul online in ianuarie 2021? Una dintre întrebările ridicate atunci pe marginea acestui incident era legată de prezeţa ursului pe pârtie într-o perioadă în care, teoretic, ar fi trebuit să fie în hibernare. Explicaţiile date atunci de specialişti au arătat că schimbările climatice (temperaturile ridicate pentru luna ianuarie) au afectat comportamentul animalelor.
"Trecuse pe unde păşeam şi eu"
Nici la începutul anului 2022 lucrurile nu stau altfel. E tot ianuarie, altă decadă, dar tot o perioadă în care urşii ar trebui să hiberneze, însă nu toţi o fac.
Dovadă stau urmele proaspete găsite în weekend, în apropierea Mânăstirii Nămăeşti din Argeş, pe traseul ce duce spre vârful Clăbucet (1375 m) din Muntele Strâmtu, fotografiate de profesorul muscelean Adrian Săvoiu.
"Împreună cu prietenul meu Florin, am luat-o spre stânga, pe cărarea de pe Valea Cârstei, care urmează o vreme pârâul cu acelaşi nume. După mai bine de o oră de mers, am dat de zăpadă. Iar pe zăpadă, urme proaspete! M-am aplecat să le cercetez mai cu atenţie, asemenea vechilor căutători de urme. Ce să vezi? Dumnealui, ursul, tocmai trecuse pe acolo! Nu numai că trecuse pe unde păşeam şi eu, dar - după cum se vede în fotografie - direcţia lui şi direcţia mea erau identice spre Muntele Strâmtu!', a scris profesorul Adrian Săvoiu pe Facebook.

Vă recomandăm să mai citiţi: