Înţelesurile celebrelor cuvinte ale lui Nietzsche, „Iubirea este o stare în care omul vede lucrurile exact aşa cum nu sunt“
0Iubirea poate fi „o stare în care omul vede lucrurile exact aşa cum nu sunt”, după cum afirma Nietzsche, însă doar uneori. Psihoterapeuţii zilelor noastre spun că nu există o definiţie general valabilă pentru iubire şi că celebrul citat poate fi interpretat în multe feluri, în funcţie de context.
“Friedrich Wilhelm Nietzsche a exercitat o influenţă considerabilă, adesea controversată, asupra gândirii filozofice a generaţiilor următoare. Şi astăzi sunt utilizate citate din scrierile lui, fiecare luând din ele ce îl motivează, ce are nevoie. Un citat, însă, îşi schimbă înţelesul atunci când este pus într-un context. La fel cum a procedat şi Nietzsche, doar că astăzi contextul poate fi diferit în funcţie de persoana care îl asimilează“, explică pentru Adevărul, psihoterapeutul Erna Constantin, specialist Psihologia resurselor umane.
Fluturii din stomac se transformă, uneori, în molii
Fiecare poate interpreta în felul său afirmaţia lui Nietzche, în funcţie de felul în care a trăit iubirea – împărtăşită sau nu - cu zâmbete sau lacrimi.
“Acelaşi citat, scos din contextul iniţial, original, poate fi înţeles diferit de diferitele persoane care îl citesc. Acelaşi citat capătă o altă formă în contextul de viaţă în care persoana se află, în funcţie de gândurile din momentul citirii, în functie de stare, de evenimentele recente sau de experienţe. De pildă, o persoană poate înţelege că iubirea este înşelătoare. O altă persoană poate concluziona că la început iubirea ia forma unor fluturaşi în stomac iar după un timp îşi dă seama că fluturaşii erau de fapt molii. O altă persoană poate simţi cum se dezvoltă prin iubire sau cum suferă şi o altă persoană poate găsi în acest citat o cale de scăpare – iubirea este de vină. Se întâmplă acest lucru pentru că fiecare are definiţia proprie a iubirii. Iubirea este subiectivă, personală şi fiecare o simte în felul lui”, mai spune psihoterapeutul.
Există tentaţia de a lua ad-literam afirmaţia celui mai important filosof al secolului al XIX-lea, mai ales dacă şi contextul în care ne aflăm pare a se potrivi ca o mănuşă.
“A te lega de citate poate fi o modalitate prin care să te legi de un ideal, însă nu există o definiţie general valabilă pentru iubire. Asta ar însemna ca cel sau cea care nu se încadrează în definiţie să nu iubească. Ceea ce este absurd”, explică Erna Constantin.
Specialistul spune că citatele sunt benefice atât timp cât se ia ce este benefic din ele, fără a ignora sursa principală, contextul în care au fost menţionate. “Am întâlnit situaţia în care o persoană s-a îndrăgostit nu pentru că şi-a găsit persoana potrivită, ci pentru că vroia să se îndrăgostească atunci. Motivele pot fi diverse. Poate că prietenii apropiaţi iubesc şi atunci intervine dorinţa de a împărtăşi acelaşi sentiment, cu scopul de a menţine relaţiile. Mai târziu au apărut alte priorităţi şi dragostea a avut alt sens. Dar iubirea este mai mult decât atât”, mai spune cunoscutul psihoterapeut.
“În ceea ce priveşte relaţiile, pot fi asumate şi riscuri atunci când se renunţă la ideea unui model ideal de iubire şi se manifestă un real interes faţă de ceilalţi. Şi, pentru a transforma o întâlnire într-o relaţie de dragoste şi apoi de iubire, o modalitate poate fi să te cunoşti pe tine şi ceea ce vrei şi să îţi acorzi şi dreptul de a greşi. În ceea ce priveşte citatele fără context, mesajele vin şi pleacă, vin altele noi sau rămân în acelaşi plan până când creierul le alege. Şi chiar şi atunci poţi să spui: <<mesajul ăsta a venit la fix. Chiar când aveam nevoie de el!>>", încheie psihoterapeutul Erna Constantin.