În Joia Patimilor se roșesc ouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un obicei străvechi în tradiţia românească este vopsitul ouălor în Joia Patimilor iar încondeiatul lor este un meșteșug încă păstrat cu sfințenie în Argeș. Zeci de copii au luat, astăzi , cu asalt atelierul de creaţie populară de la Muzeul Golești pentru a primi lecții de măiestrie de la un renumit meșter popular .

Una dintre legendele oului roșu spune că Maria Magdalena l-a salutat pe împăratul Romei : “Christos a inviat!”. Împaratul, așezat la masă, ar fi arătat către niște oua și i-ar fi raspuns, cu bătaie de joc: “Daca Christos ar fi înviat, aceste ouă ar trebui să fie roșii!” iar atunci, pe loc, ouale s-au colorat în roșu. Și chiar dacă că Biblia nu consemnează un astfel de moment, în fiecare an, în Joia Patimilor, povestirea este reluată de gospodine și tălmăcită copiilor în timpul vopsirii ouălor

“Ouăle încondeiate sunt o dovadă vie a credinţelor şi obiceiurilor pascale şi reprezintă un element inedit al spiritualităţii româneşti. Potrivit tradiţiei creştine, femeile vopsesc ouăle în Joia Mare – cele roşii se numesc merişoare, iar cele cu modele, în funcţie de zona etnografică, sunt denumite ouă împistrite, scrise, picate cu ceară, muncite sau chinuite. Primul ou încondeiat de încercare se numeşte cearcă.”, explică Filofteea Pally, directorul directorul Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti, locul unde, an de an, în Săptămâna Mare, în special în Joia Patimilor,  se încondeiază ouă.

Atelier de încondeiat ouă

Anul acesta, la atelierul de creație au fost invitați 40 de copii din cinci centre ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Argeş și peste  20 de elevi de la Şcoala „Banul Radu Golescu” – Goleşti, Şcoala nr. 1 – Topoloveni, Şcoala nr. 5 „Nicolae Iorga”, Şcoala nr. 14 „Alexandru Davila” şi de la Şcoala nr. 20 – Piteşti, însoţiţi de cadre didactice. Toți au fost iniţiaţi în tainele încondeierii ouălor, sub îndrumarea creatoarei populare Liliana Vasile,  meșter popular din zona Galeş – Argeş.

 Modele tradiționale și modele inedite

Micuților le-au fost puse la dispoziție  vopsele, ceară de albine şi uneltele de încondeiere necesare. Puștii s-au putut inspira  din modelele de ouă încondeiate existente deja în colecţia muzeului, dar și-au putut pune și imaginația la încercare pentru a  inventa propriile  modele cu iepurași, floricele sau motive geometrice.

 „Le arăt modele de la cele mai simple, ca Brăduţul, Floarea Paştelui, Laba gâştii, Brâul Maicii Domnului, Floarea de colţ, Creasta cocoşului, până la modele mai complicate precum Calea Rătăcită la care au ceva de lucru dar care, la final, le dă un sentiment de satisfacție  pentru că este un model foarte frumos, care necesită multă migală.”, a declarat  Liliana  Vasile, meșterul popular care an de an îi îndrumă pe copiii care vin la Golești.


Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite