Gheorghiţa Cucu - Pe urmele lui Cicero

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghiţa Cucu predă latina la colegiile Zinca şi Brătianu din Piteşti
Gheorghiţa Cucu predă latina la colegiile Zinca şi Brătianu din Piteşti

În cei peste 30 de ani de carieră a învăţat sute de elevi tainele limbii latine, şi a ţinut orele de curs în mijlocul naturii.

Gheorghiţa Cucu a fost atrasă de limba latină încă din liceu când i s-a părut a fi o materie plină de „precepte morale şi aforisme, adevărate cristale de înţelepciune”, cum le numeşte. A ajuns apoi să cunoască o familie de profesori universitari şi de aici până la a studia latina în facultate şi a face o carieră în acest domeniu a fost doar un pas. Mai ales că exigenţa o avea în sânge.

“Întotdeauna mi-a plăcut să citesc, să mă documentez şi să dau sfaturi celor din jur. Din clasele primare aveam un catalog personal în care puneam note colegilor după criteriile mele pe care le consideram obiective. Întotdeauna am fost exigentă cu mine, dar şi cei din jurul meu.”, îşi aminteşte profesoara.

A predat latina de abia la 14 ani după terminarea facultăţii

Cu un an înainte de a termina facultatea, limba latină a fost scoasă din programa de învăţământ. Din 1976 şi până în 1989, profesoara a predat la mai multe şcoli din judeţ limbile franceză şi germană şi de abia din anul 1990 a reuşit să îşi exercite meseria de profesor de limba latină, lucru la care visa încă de pe băncile facultăţii.

De-a lungul anilor de învăţământ, Gheorghiţa Cucu a dezvăluit tainele limbii latine la sute de elevi şi a pregătit zeci de minţi pentru olimpiadele şi concursurile şcolare. Ca dascăl a reuşit performanţa de a avea 8 olimpici cu premiul I la faza naţională. Deşi nu mai este vorbită, cadrul didactic spune că latina nu este o limbă grea.

“Prin limba latină ne simţim integraţi în Uniunea Europeană pentru că ţările civilizate ale Europei cultivă din plin clasicismul, trăsătură spirituală care ne uneşte.Latina presupune nu doar îmbogăţirea minţii, ci şi modelarea sufletului.Gramatica şi etimologia latină reprezintă fundamentele gramaticii şi etimoligiei limbii româneşti şi a celorlalte limbi romanice.”, declară cu mândrie dascălul.

Mai are doi ani până la pensionare


Profesoara de limbă latină predă în prezent la Colegiile “Zinca Golescu” şi „I.C. Brătianu” din Piteşti şi mai are doi ani de carieră, după care va ieşi la pensie. Atunci va putea privi cu mândrie la ce a lăsat în urma sa întrucât de-a lungul anilor a participat la numeroase sesiuni de comunicări şi referate ştiinţifice, dar s-a implicat şi în numeroase comisii naţionale de evaluare.

Organizează excursii lunar

Gheorghiţa Cucu îmbină des activitatea de la clasă cu cea turistică. De multe ori, orele de limba latină se mută pe teren, îmbinând astfel utilul cu plăcutul. În ultimii ani a organizat zeci de excursii şi tabere în ţară pentru elevii săi. Profesoara de limba latină este unul dintre cadrele didactice care îi scoate “la aer” cel mai des pe tineri, considerând că acestea este un prilej de destindere dar şi de cunoaştere.

“Organizez excursii în ţară aproape lunar, iar tabere – două pe an. Am fost cu elevii în Franţa, la Disney Land, la Consiliul Europei de la Strasbourg, la Salszburg, am vizitat cu ei şi Grecia. Anul acesta vreau să mergem neapărat în Italia, să-i duc la Roma şi la Vatican. Nu am fost niciodată şi vreau să văd locurile despre care am învăţat atâtea lucruri”, încheie profesoara.

Profil:
Născută
: 27 august 1952, Piteşti
Studii: Facultatea de Limbi Romanice, Clasice şi Orientale din Cadrul Universităţii Bucureşti
Experienţă profesională: Profesor titular, gradul I la Colegiul Naţional “I.C. Brătianu” Piteşti, profesor metodist de limba latină la ISJ Argeş, membră în Comisia Naţională de evaluare de limbi clasice, etc.
Familie: Căsătorită cu Ioan, inginer silvic. Împeună au două fete: Cristina, avocat în Baroul Bucureşti şi Lidia, asistent logistică la o firmă de transport.

Ce-i place: Îmi plac cărţile foarte bune legate de antichitate, filmele cu subiect antic, muzica de calitate, mai ales cea clasică, canţonetele, dar mai ales excursiile şi taberele şcolare. În timpul facultăţii locuiam lângă Operă şi mergeam des la spectacole. Acum merg la Filarmonica Piteşti.
Ce nu-i place: Nu-mi plac minciuna, ipocrizia, dar mai ales prostia. Ele definesc un om neinformat, fără caracter şi chiar periculos pentru cei din jur. Întotdeauna am apreciat că fericirea şi echilibrul în viaţă, mulţumirea vin de la alegerea prietenilor care trebuie să fie cel puţin la valoarea ta sau, cum spunea Cicero, să fie un alter ego.

Întrebări şi răspunsuri:

Care sunt scriitorii dumneavostră preferaţi?
G.C.: Îmi plac mult Balzac, Cicero, Seneca, Shakespeare. Le citesc operele cu mare plăcere şi interes. Sunt fascinată de ce scriu. Cărţile mele preferate sunt „Comedia umană” a lui Balzac şi „De amicitia”, de Cicero.

Mai sunt elevii interesaţi să înveţe limba latină?
G.C.
: Unii elevi doresc să înveţe limba latină pentru că vor să dea mai departe la facultăţi unde se lovesc de ea: Drept, unde studiază drept roman, Medicină sau Farmacie, unde sunt implicaţi în etimologia cuvintelor, Filologie sau Jurnalism unde chiar învaţă limba latină.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite