Fratele lui Cornel Penescu, judecat pentru moartea unui angajat la firma pe care o conducea muncind la negru

0
Publicat:

Omul de afaceri Ilie Penescu, fratele fostului patron al FC Argeș Cornel Penescu, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, în această lună, de către procurorii Parchetului Judecătoriei Pitești, iar procesul va începe în toamnă.

Procesul lui Ilie Penescu va începe în această toamnă FOTO Facebook
Procesul lui Ilie Penescu va începe în această toamnă FOTO Facebook

Pe 31 august 2022, un bărbat care lucra la o firmă de ambalat zahăr din Pitești condusă ilegal de Ilie Penescu a căzut de la 2,5 metri în timp ce încărca cu zahăr un utilaj, decedând ulterior. Ancheta a scos la iveală faptul că punctul de încărcare era neautorizat și improvizat.

Mai mult, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș a amendat Hera Packing SRL cu 20.000 lei pentru muncă la negru. Culmea e că cel angajat ilegal era tocmai Ilie Penescu, care deși nu avea vreo calitate în cadrul firmei administrate de soţia sa, semna acte şi se ocupa de activitatea firmei ca şi cum ar fi fost el administrator.

Administrator de drept, soția sa

La audieri, Ilie Penescu a declarat că este administrator de facto al societății, administrator de drept fiind soţia sa, Tatiana Penescu.

Conform anchetatorilor, în dimineaţa zilei de 31 august 2022, la indicaţia lui Ilie Penescu, victima RMC alimenta cu zahăr un utilaj în scopul ambalării în pungi de plastic de un kilogram, deși el era încadrat ca agent de curățenie și, prin urmare, nu trebuia să desfășoare astfel de activități.

„Pentru această activitate, victima a urcat la o înălţime de aproximativ 2,5 metri, pe o platformă neamenajată corespunzător, fără echipament de protecţie (era imbrăcată în ținută civilă și desculţă) pe o rampă improvizată din metal şi paleţi din lemn. La un moment dat, acesta s-a dezechilibrat şi a căzut de la înălţimea de aproximativ 2,5 metri suferind leziuni la cap, incompatibile cu viaţa”, spun procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

Tot din verificările efectuate s-a stabilit că pe numele victimei nu era întocmită o fişă a postului în care să fie consemnate atribuțiile angajatului sau să fie descrise sarcinile, responsabilităţile sau îndatoririle acestuia. Ilie Penescu nu a putut pune la dispoziţia anchetatorilor un grafic privind planificarea serviciilor angajaţilor.

În urma cercetărilor efectuate de inspectori ai ITM Argeş a fost conturată cauza de producere a accidentului de muncă care a avut ca urmare decesul bărbatului. Potrivit procesului-verbal de cercetare, accidentul mortal de muncă a avut drept cauză „neamenajarea locurilor de muncă pentru lucrul la înălţime (lipsa balustradei de protecţie la partea din faţă a platformei de pe care lucrătorul RMC aproviziona cu zahăr utilajul de ambalare a produselor granulate şi stivuirea europaleţilor pe platformă) fapt ce a condus la căderea acestuia de la o înălţime de aproximativ 2,5-3 metri”.

Potrivit sursei citate, au fost încălcate prevederile articolului 39 din Legea 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă, ce prevede că angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.

Din procesul-verbal de cercetare a evenimentului mai reiese că o altă cauză a producerii accidentului a fost că angajatorul a ignorat capacitățile victimei privind securitatea și sănătatea în muncă atunci când l-a pus să aprovizioneze utilajul de ambalat zahăr. Conform contractului individual de muncă încheiat pe 9 iunie 2022, bărbatul era încadrat ca agent de curățenie, activitate ce nu prevedea aprovizionarea utilajului de ambalat zahăr.

„De asemenea, angajatorul nu a elaborat instrucţiuni proprii pentru lucru la înălţime şi nu a asigurat victimei echipament individual de protecţie, obligaţii prevăzute de lege”, mai precizează procurorii.

Și tot anchetatorii au mai constatat faptul că Ilie Penescu ”a avut o atitudine nesinceră pe parcursul urmăririi penale şi nu a recunoscut săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina sa”.

Cum a căzut imperiul familiei Penescu

Ani de zile, frații Ilie și Cornel Penescu au fost cei mai bogați oameni de afaceri din Argeș, ajungând să aibă în 2008, conform Forbes, o avere cumulată estimată la peste 250 de milioane de euro și peste 3.000 de angajați. Aceștia au deținut, printre altele, cinci supermarketuri PIC în țară. Anchetele procurorilor au scos însă ulterior la iveală numeroase nereguli, inclusiv delapidări masive, iar firma PIC a intrat în insolvență.

Decăderea firmei PIC s-a accentuat după ce în primăvara lui 2009 Cornel Penescu a fost acuzat că ar fi mituit mai mulți arbitri, dar și oficiali ai Federației Române de Fotbal pentru a avea un arbitraj favorabil la câteva dintre meciurile echipei de fotbal FC Argeș. Cornel Penescu a fost arestat preventiv la data de 13 aprilie 2009, fiind eliberat zece luni mai târziu, pe 29 ianuarie 2010.

Pe 4 februarie 2015, Curtea de Apel Pitești l-a condamnat definitiv pe Cornel Penescu la cinci ani de închisoare cu executare. Eliberat condiționat în noiembrie 2017, Cornel Penescu a executat doi ani şi opt luni dintr-o sentinţă de opt ani de închisoare, rezultată în urma a nu mai puţin de şapte dosare de corupţie în care acesta a fost judecat.

În primăvara acestui an, frații Cornel și Ilie Penescu și Gheorghiță Pieca, fostul administrator PIC, au scăpat, ca urmare a prescrierii faptelor, de acuzațiile aduse în dosarul privind falimentarea PIC, una dintre cele mai cunoscute rețele de hipermaketuri din Pitești și din sudul României în anii 2000. În schimb, conform deciziei Tribunalului Argeș, vor fi obligați să plătească peste 18 milioane lei pentru sumele însușite prin evaziune fiscală, dar și cu drept de daune morale. Ilie Penescu trebuie să returneze peste 5,8 milioane lei.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite