FOTO Echipajele canine de avalanşă din şapte judeţe, pregătite şi brevetate în Argeş. „Satisfacţia imensă când câinele iese plin de zăpadă, trăgând de coleg...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La examenul final,  echipajul trebuie să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă Foto Facebook Ion Sănduloiu
La examenul final,  echipajul trebuie să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă Foto Facebook Ion Sănduloiu

În perioada 17-25 februarie, în judeţul Argeş a  avut loc ediţia a patra a stagiului de formare a unităţilor canine de intervenţie la avalanşă. Avtivitatea acestui stagiu va continua însă şi în martie cu echipajele canine care n-au putut participa la probele de reconfirmare derulate în intervalul amintit.

 Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine de Intervenţie la Avalanşă, forma de specializare în meseria de salvator montan, a avut loc la Cabana Capra de pe Transfăgărăşan. Până acum, au trecut cu brio de probe echipajele din Alba, Neamţ, Hunedoara, Bihor, Gorj, Bacău şi Sibiu, la rând fiind echipajele din celelalte judeţe care au echipaje canine de intervenţie. 

Scopul stagiului este reconfirmarea anuală a brevetului - obligatorie pentru menţinerea statutului operaţional al unităţii canine. 

Ce presupune acest stagiu? Pe parcursul a nouă zile, unitatea canină, formată din conductor şi câine, trebuie să progreseze în aşa fel încât, la examenul final, să dovedească capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă pe o suprafaţă de două hectare, după care să arate că se poate retrage în siguranţă. Probele de acces includ schiul de tură, rapelul pe stâncă şi/sau gheaţă, precum şi alte situaţii care pot fi întâlnite în timpul unei acţiuni de salvare. 

FOTO Echipajele canine de avalanşă din şapte judeţe, pregătite şi brevetate în Argeş.
FOTO Echipajele canine de avalanşă din şapte judeţe, pregătite şi brevetate în Argeş.

Foto Facebook Ion Sănduloiu

Unităţile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu şi eliminatoriu, în perioada 10 - 14 decembrie 2017, la Cota 2000.

„Noi suntem deja portdrapel al acestei specializări în salvamontul românesc, urmare a colaborării Consiliului Judeţean Argeş cu departamentul Savoia. Suntem priviţi în toată ţara ca fiind specialişti în ceea ce predăm, adică pe segmentul câini de avalanşă. Mă bucur că în urma acestei colaborări între Savoia şi Argeş am reuşit să obţinem această specializare care lipsea în salvamontul românesc. Salvamontul din România era singurul serviciu de salvare montană din Europa care nu avea componentă canină şi iată că acum suntem deja la un număr de 11 unităţi canine în nouă judeţe. Iar pentru la anul, sunt deja calificate, deşi nu sunt terminate încă evaluările, alte patru echipaje şi vor apărea judeţe noi, gen Bihor, Prahova, Hunedoara. Au început să apară şi intervenţiile la avalanşă cu câini, astfel că suntem pe drumul cel bun”, a declarat directorul Serviciului Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.

Echipajele canine de avalanşă din şapte judeţe, pregătite şi brevetate în Argeş. Despre
Echipajele canine de avalanşă din şapte judeţe, pregătite şi brevetate în Argeş. Despre

 Foto Facebook Ion Sănduloiu

"Înseamnă multe zile de antrenament în zăpadă, pe orice vreme, tremurat în gropile de antrenament..."

Şeful Salvamont Argeş le-a răspuns , pe Facebook, şi celor care au avut de comentat pe marginea acestui stagiu: "Ne-am înmulţit, ne-am întărit! Este de apreciat tăria de caracter de care dau dovadă cei care, pe lângă meseria de salvator montan, îşi asumă lucrul cu câinele de avalanşă, pentru formare, brevetare, apoi reconfirmari anuale. Înseamnă multe zile de antrenament în zăpadă, pe orice vreme, tremurat în gropile de antrenament pentru câinii colegilor, mânuit lopata până îţi cad mâinile, apoi, când intri la căutare cu câinele, efortul ăla intens, de simţi că nu mai ai aer, încercând să ţii pasul cu el. Apoi, satisfacţia imensă, a ambilor componenţi ai echipei, când câinele iese plin de zăpadă, trăgând de colegul care acceptă să joace rolul victimei... E greu de explicat asta celor câţiva acarieni (merci Zsolt Torok pentru termen) care bombănesc pe la colţuri, <<la o cafeluţă>>. Noi vom merge înainte, ne vom înmulţi şi întări! Pentru anul viitor, avem deja patru echipaje candidate... Entuziasmul dumneavoastră ne susţine moral şi va mulţumim!".

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite