EXCLUSIV Interviu cu cercetătorul israelian care a creat un vaccin împotriva coronavirusului: „Va fi disponibil probabil din vară“
0O echipă de cercetători israelieni a creat un vaccin împotriva coronavirusului, ce va intra în testare în câteva săptămâni. Ştirea a făcut ocolul lumii, iar doctorul Chen Katz, liderul echipei de cercetători care a creat noul vaccin, a acordat un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul“.
Israelul a anunţat că un vaccin oral pentru coronavirus va fi gata în foarte scurt timp, însă testarea va dura mai multe luni. Ştirea a făcut ocolul lumii, fiind difuzată de numeroase publicaţii de top, de la New York Post până la Daily Mail.
O echipă de oameni de ştiinţă din Israel lucra de patru ani la un vaccin ce poate fi adaptat pentru mai multe tipuri de virusuri, iar acum l-au adaptat pentru coronavirus. Dr. Chen Katz este liderul grupului de biotehnologie al Institutului Migal Galilee, institut finanţat de statul israelian şi unde lucrează 80 de doctori şi 260 de cercetători.
Vaccinul israelian pentru coronavirus va intra în testare în luna aprilie, dar nu va fi disponibil timp de câteva luni, din cauza procesului de testare şi aprobare.
Chen Katz spune că noul vaccin este oral, poate fi administrat adulţilor şi copiilor şi ar putea transforma coronavirusul într-o „răceală foarte uşoară”.
Chen Katz şi-a luat doctoratul în Microbiologie Moleculară şi Biotehnologie la Universitatea din Tel Aviv în 2011 şi masterul în acelaşi domeniu, în 2006, tot la Universitatea din Tel Aviv. Are studii postdoctorale la Universitatea Columbia din S.U.A.
Care ar fi motivele pentru care noul vaccin oral pentru adulţi şi copii ar putea transforma acest virus „într-o răceală foarte uşoară”?
Orice vaccin, dacă acţionează corespunzător, pregăteşte sistemul imunitar pentru a recunoaşte şi bloca activitatea agentului patogen, când şi dacă acesta apare.
La modul ideal, un vaccin poate proteja în întregime un subiect, fără să aibă simptome, cu toate astea nu fiecare sistem imunitar reacţionează la fel la vaccinare, depinde de mai multe variabile, inclusiv vârsta şi starea de sănătate.
Totuşi, chiar şi efectul parţial al unui vaccin bun poate schimba cursul bolii şi o poate transforma într-o afecţiune mult mai uşoară. Coronavirusurile nu sunt ceva nou pentru umanitate şi mai multe tulpini de corona ajung în mod comun la o mare parte a populaţiei, cu simptomele unei răceli foarte uşoare.
Pe ce se bazează tehnologia producerii vaccinului
De ce ar fi foarte eficientă împotriva coronavirusului acea proteină specială produsă din vaccinul la care aţi lucrat?
Tehnologia noastră se bazează pe proteine speciale, cu mecanism de auto-livrare, ce induce o apărare puternică a mucoaselor.
Studiul nostru asupra coronavirusurilor şi caracterizarea părţilor esenţiale pentru inducerea unui bun răspuns imun a arătat rezultate foarte promiţătoare în protecţia împotriva coronavirusurilor.
Cât de mult v-a ajutat faptul că dumneavoastră împreună cu echipa de la institut aţi lucrat timp de patru ani la un vaccin ce poate fi adaptat pentru diferite virusuri şi acum această muncă a fost adaptată pentru a vă focaliza asupra coronavirusului?
Ne-a ajutat, bineînţeles, foarte mult datorită faptului că înţelegem de ce este nevoie pentru a asigura protecţia împotriva coronavirusurilor şi am dezvoltat şi testat tehnologia ca să facem acest lucru. În această perioadă, suntem în etapele finale ale ajustării tehnologiei noastre la noile secvenţe ale actualului coronavirus, însă tehnologia rămâne aceeaşi.
Cât de costisitor ar putea fi noul vaccin?
Ţinta iniţială a vaccinului a fost industria creşterii puilor şi toate aspectele economice au fost luate în calcul. Iar asta înseamnă că oricine care este mai valoros decât un pui de găină nu ar crede probabil că este un vaccin costisitor. La acest proiect, partea costisitoare este cea de dezvoltare, în timp ce producţia propriu-zisă a acestui vaccin oral este una foarte ieftină.
Ar putea acest vaccin revoluţionar să fie disponibil pe piaţă în această vară?
Acest lucru depinde în principal de autorităţile de reglementare şi de soluţiile pe care le vor găsi pentru testarea rapidă şi aprobarea acestui nou vaccin. Este foarte probabil ca să fie găsită o soluţie ca vaccinul să fie disponibil pe piaţă din vară, mai ales în contextul actual. Vaccinul a fost realizat mai degrabă pentru a proteja persoanele care nu au fost afectate de coronavirus.
Ar putea acest vaccin să dea reacţii adverse?
Orice substanţă pe lumea asta poate da reacţii adverse. Chiar şi ciocolata şi apa minerală... Cu toate astea, vaccinul anti-coronavirus la care lucrăm nu va fi unul injectibil, ci oral, şi tocmai de aceea reacţiile adverse potenţiale vor fi mult mai mici comparativ cu orice alt vaccin standard. Sunt convins că beneficiile sale vor fi cu mult mai mari decât posibilele reacţii adverse.