Exclusiv De când va fi permis accesul public la un celebru monument de lângă barajul Vidraru. A fost închis mai mulți ani din cauza urșilor din zonă
0Aproape de Barajul Vidraru din Argeş, pe muntele Pleaşa, se află Statuia lui Prometeu sau Monumentul Electricităţii, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din sudul României. Statuia a fost realizată în 1965, iar accesul în zonă a fost interzis din 2020 din motive de siguranță.

În perioada următoare, timp de aproape două luni, în perimetrul Monumentului Electricității vor fi realizate mai multe lucrări pentru îmbunătățirea siguranței vizitatorilor, inclusiv pentru că în zonă sunt urși. Iar din vara acestui an, accesul publicului va fi din nou permis după o pauză de aproape cinci ani.
„Monumentul este în administrarea Hidroelectrica Curtea de Argeș. Lucrările vor include montarea unui gard mecanic de-a lungul căii de acces și în exterior va fi montat și un gard electric împotriva urșilor. Lucrarea este deja bugetată și se estimează că începând cu 1 iunie 2025 să fie din nou permis accesul publicului. Monumentul Electricității, cunoscut și ca Statuia lui Prometeu, a fost închis timp de mai mulți ani din motive de siguranță”, a declarat pentru „Adevărul”Adrian Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș.
Statuia are 10 metri înălţime şi îl înfăţisează pe Prometeu cu fulgerul în mână, ca simbol al electricităţii. Cunoscutul monument a fost realizata în doar câteva luni în anul 1965.
Înainte de a fi închis în 2020, Monumentul Electricității atrăgea în fiecare an câteva zeci de mii de vizitatori din țară și de peste hotare. Accesul se face după urcarea a câteva sute de trepte.

În 2012, celebra statuie a fost ironizată de către cunoscutul site de călătorii Lonely Planet.
„Probabil una dintre cele mai ironice construcţii din era comunistă ridicate în Europa de Est se găseşte la Barajul Vidraru din România, unde o statuie a lui Prometeu (cel care a furat focul de la zei), înaltă de 10 metri, aminteşte de unul dintre cele mai mari proiecte hidroenergetice ale Blocului Comunist”. Astfel au descris jurnaliștii de la Lonely Planet faimoasa statuie aflată la doar 100 de metri de Barajul Vidraru, într-un articol dedicat arhitecturii comuniste din ţările Europei de Est şi intitulat: „Clădiri brutale: arhitectura Europei de Est”.