Cum motivează judecătorii decizia de liberare condiționată a lui Cristian Cioacă. „Șase ani a fost recompensat lunar”

0
Publicat:

Fostul polițist Cristian Cioacă a reușit să îi convingă pe judecătorii Tribunalului Argeș să îl lase în libertate, desi a a stat puțin peste 10 ani la închisoare din pedeapsa primită de 16 ani și 8 luni.

Cristian Cioacă este om liber Foto A.V.
Cristian Cioacă este om liber Foto A.V.

Instanța a decis, pe 22 august 2023, să admită cererea de liberare condiționată a lui Cioacă, condamnat pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu. A ieșit din Penitenciarul Mioveni după ce a ispășit trei pătrimi din pedeapsă.

Anterior, Judecătoria Pitești i-a respins cererea, unul dintre motivele invocate fiind neplata despăgubirilor de 380.000 de euro către familia victimei. Cioacă a depus în instanță, în urma contestației, adeverinţele de venit din care reiese că în perioada încarcerării nu a realizat niciun fel de venituri. Nu a putut, astfel, să plătească sumele datorate. 

Din acest motiv, completul de judecată al Tribunalului Argeș a stabilit că: „nu se poate reţine o rea credinţă din partea contestatorului în a nu-şi îndeplini obligaţia de a achita sumele ce i-au fost puse în sarcină cu titlu de despăgubiri”.

Cioacă, discurs lacrimogen în fața judecătorilor

Fostul polițist chiar a ținut un discurs în fața judecătorilor în care se întreba ce mai trebuie să facă pentru a deveni, din nou, un om liber.

Contestatorul condamnat, având ultimul cuvânt, arată că de când se știe a respectat autoritatea, normele de conviețuire socială. A depus toate eforturile, toată stăruința. În toată perioada în care a fost încarcerat nu a prestat muncă remunerată. Se întreabă ce ar trebui să facă pentru ca instanța să își formeze convingerea că merită să fie liberat condiționat. Nu cunoaște, însă ar dori să știe”, se arată în motivarea Tribunalului Argeș.

Timp de 6 ani a fost recompensat în fiecare lună

Și Comisia Penitenciarului Mioveni a propus liberarea condiționată a deținutului. În motivarea judecătorilor se menționează că educatorii, psihologul și alte cadre din Penitenciarului Mioveni au „pus” o vorbă bună pentru Cristian Cioacă în caracterizarea pe care i-au făcut-o acestuia.

- „Educatorii din cadrul locului de deţinere au menţionat că acesta a respectat şi îndeplinit recomandările din Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică, înregistrând o evoluţie semnificativă în plan educaţional;

- În planul asistenţei sociale notăm că persoana privată de libertate a finalizat cu rezultate bune şi foarte bune programe specifice (de formare a abilităţilor sociale, de formare a abilităţilor parentale şi de pregătire pentru liberare), iar ca urmare a parcurgerii acestor demersuri, cadrele penitenciarului au constatat o evoluţie pozitivă;

- Şi psihologul unităţii a indicat o evoluţie pozitivă a deţinutului în plan psiho-comportamental, precizând că acesta este cooperant în relaţia cu autoritatea, conformist, stabil emoţional”, se menționează în dosarul de la Tribunalul Argeș.

Cristian Cioacă a avut un comportament exemplar în pușcărie. Nu a fost niciodată sancționat disciplinar, iar timp de 6 ani a fost recompensat în fiecare lună. De asemenea, peste 700 de zile i s-au considerat executate ca urmare a muncii prestate.

Persoanele private de libertate pot beneficia de o singură recompensă în fiecare lună, în cauza de faţă fiind de notat şi faptul că, începând cu luna august 2017, deci în ultimii 6 ani, contestatorul a fost recompensat lunar”, se menționează în motivare.

În ultimii 10 ani, deținutul a fost recompensat în total de 87 de ori. Patru dintre recompensele de care Cristian Cioacă s-a bucurat au constat în permisiunea ieşirii din penitenciar câte o zi.

„Nu mai constituie un pericol pentru ordinea publică”

Concluzia judecătorilor Tribunalului Argeș este că: „deţinerea în continuare a petentului condamnat nu mai este necesară, acesta dovedind că se poate reintegra în societate fără a mai constitui un pericol pentru ordinea publică”.

Astfel că fostul polițist a fost liberat condiționat. Cristian Cioacă a ieșit de la Penitenciarul Mioveni, având asupra sa cinci bagaje și purtând o șapcă cu inscripția „Police”. Acesta a fost așteptat în parcarea închisorii de cumnatul său.

Cioacă a fost așteptat de cumnat în parcarea penitenciarului Foto: A.V.
Cioacă a fost așteptat de cumnat în parcarea penitenciarului Foto: A.V.

Pentru mine viața nu a fost normală”, a spus Cioacă, în timp ce își urca bagajele în mașină. Întrebat dacă o să fie „normală” de acum înainte, fostul polițist a răspuns simplu: „Sper”. Ultimele cuvinte ale acestuia, înainte de a se urca în mașina cumnatului său, au fost: „Lăsați-mă să îmi văd de viață!”.

Cristian Cioacă a fost condamnat la o pedeapsă de 16 ani și 8 luni pentru săvârșirea infracţiunilor de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, profanarea de cadavre sau morminte şi acces ilegal la un sistem informatic.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite