Cristian Cioacă, eliberat condiționat: a stat după gratii 10 ani pentru uciderea Elodiei. Trupul avocatei nu a fost găsit niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul polițist Cristian Cioacă va fi eliberat condiționat din închisoare, în urma unei decizii pronunțate marți, 22 august, de Tribunalul Argeș. Condamnat în 2014 pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu, acesta se va bucura de libertate.

Cristian Ciocă a fost condamnat pentru uciderea Elodiei Ghinescu FOTO Adevărul
Cristian Ciocă a fost condamnat pentru uciderea Elodiei Ghinescu FOTO Adevărul

Fostul polițist depusese la Tribunalul Argeș contestația privind eliberarea condiționată care i-a fost admisă de către judecători.

El a contestat ultima decizie a magistraților de la Judecătoria Pitești prin care i s-a refuzat liberarea condiționată.

În temeiul art.425 ind. 1 alin. 7 pct. 2 lit. a) C.pr.pen., rap. la art.587 C.pr.pen.: Admite contestaţia formulată de contestatorul C.C.C......... împotriva sentinţei penale nr. 1337/19.07.2023, pronunţată de Judecătoria Piteşti în dosarul nr. 8362/280/2023, desfiinţează sentinţa atacată şi, rejudecând, În temeiul art. 59 Cod Penal (1969) cu aplic. art. 5 Cod penal (2009):

Admite propunerea formulată de Comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Mioveni şi dispune liberarea condiţionată a condamnatului C.C.C. de sub puterea mandatului nr. 1631/2016 emis de Judecătoria Piteşti în baza sentinţei penale nr. 1373/2016, dacă nu este reţinut sau arestat în alte cauze În temeiul art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă.

Pronunţată în data de 22.08.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia contestatorului şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei” - se arată în decizia Tribunalului Argeș.

„A dovedit nepăsare faţă de memoria victimei“

Cristian Cioacă a stat peste 10 ani la închisoare din pedeapsa de 16 ani și 8 luni pe care a primit-o pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu, al cărei cadavru n-a fost găsit niciodată. Deși executarea pedepsei urmează să expire abia la data de 2 august 2028, fostul polițist vrea să fie liber pentru că a ispășit trei pătrimi din pedeapsă.  

A fost a doua cerere de liberare condiționată depusă de acesta în anul 2023, ambele fiind respinse.

Judecătoria Pitești a constatat că persoana privată de libertate a executat până în prezent fracţia din pedeapsă prevăzută de dispoziţiile legale. S-a luat act și de faptul că acesta a avut un comportament corespunzător pe întreaga perioada a executării pedepsei, dovedit prin multiple recompense şi participare constantă la activităţi lucrative.

Însă, sub aspectul oportunităţii, instanţa apreciază că nu s-a făcut dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege: de a da dovezi temeinice de îndreptare.

Deţinutul a dovedit de-a lungul timpului nepăsare atât faţă de memoria victimei, prin neasumarea faptelor sale, cât şi faţă de victimele colaterale, prin faptul că nu a depus minime diligenţe de diminuare a consecinţelor infracţiunilor săvârşite, prin achitarea fie și parţială a despăgubirilor civile la care a fost obligat faţă de familia victimei (fiul minor al acesteia și al inculpatului, mamă, frate), cu toate că din caracterizarea depusă la dosar reiese că persoana condamnată a beneficiat de sprijin financiar pe tot parcursul executării pedepsei, realizând totodată venituri şi ca urmare a muncii prestate în penitenciar (...), astfel că, în opinia instanţei avea posibilitatea de a achita cel puţin parţial sumele ce i-au fost puse în sarcină, dacă dorea să facă dovada bunei credinţe în acest sens”, se arată în dosarul de la Judecătoria Pitești.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite