Cum îţi poţi prepara acasă apa de gură. O reţetă cu plante medicinale la fel de eficientă ca soluţiile din comerţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apreciată pentru capacitatea ei de a împrospăra respiraţia şi de a elimina temporar mirosurile neplăcute de la nivelul cavităţii bucale, apa de gură câştigă teren în rutina tot mai multor persoane. Se găseşte în orice farmacie, dar şi în magazinele care vând produse de igienă orală. La fel de eficientă este şi cea preparată şi acasă.

Utilizarea apei de gură nu este o practică tocmai recentă. Grecii, romanii, egiprenii, chinezii o foloseau de acum 2000 de ani pentru a scăpa de respiraţia neplăcut mirositoare. Ingredientele de bază pentru preparea ei erau plantele medicinale aromate. 

Astăzi, reţetele hand made pentru obţinere apei de gură folosesc, în linii mari, cam aceleaşi plante.

Iată o soluţie recomandată de specialistul în fitoterapie Elena Badea:

- 250 ml de rom sau vodcă (pentru tinctură);

- o linguriţă cuişoare uscate sau pulbere de cuişoare ( cuişoarele au proprietăţi antiseptice, antibacteriene şi antivirale);

- două linguri frunze uscate de mentă (conferă aroma tradiţională, dar are şi efect antibacterian);

- două linguri de frunze uscate de pătlagină (folosită pentru capacitatea să de a grăbi vindecarea rănilor);

- o lingură de frunze de rozmarin (rol antibacterian şi capacitatea de calmare a  gingiilor);

- opţional, 15 de picături de ulei esenţial de scoríşoară sau mentă.

''Plantele se pun într-un borcan de 800 de ml. Peste ele se adaugă apă fiartă cât să acopere plantele (apa fiartă ajută la eliberarea substanţelor active din plante). Peste plante şi apa fiartă se toarnă apoi alcoolul. Borcanul se acoperă şi se pune într-un loc rece, la întuneric, pentru trei săptămâni, agitând zilnic amestecul. La finalul perioadei, amestecul se strecoară şi se obţine o tinctura peste care se adaugă, opţional, uleiul esenţial. Pentru a prepară apa de gură se toarnă 40 de picături din această tinctuta în aproximativ 50 ml de apă cu care clătim gura timp de 30 de secunde”, recomandă Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesănătate.ro.

Ca alternativă la acest preparat, specialistul recomandă câteva ceaiuri care se pot combina în diverse feluri, în funcţuie de nevoi şi preferinţe: infuzia din nalbă (cu acţiune emolientă), infuzia din cimbru, salvie, mentă,  oregano (cu acţiune antiseptică); infuzia din frunze de creţişoară, infuzia din petale de gălbenele, infuzia din părţi aeriene de urzică, infuzia din petale de trandafiri (cu efect astrigent); decoctul diluat din părţi aeriene de coada calului. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite